Ulighed, der trækker tænder ud
Når vi ofte diskuterer ulighed i den politiske debat, må vi huske, at ulighed ikke kun vedrører direktørlønninger, overførselsindkomster og spændet derimellem. Ulighed handler nemlig ikke kun om økonomi, men i særdeleshed også om sundhed.
Det gælder på flere sundhedsområder. Fra maden på bordet til den daglige motion er der store forskelle i vores samfund. Forskelle, som ikke blot er et udtryk for forskellige ønsker, men nærmere vidt forskellige levevilkår i hverdagen.
Et af de steder, hvor uligheden i vores samfund er tydeligst, er på tandsundheden. For mens vores velfærdssystem i øvrigt omfatter alle, der eksempelvis har brug for lægekonsultation, indlæggelse eller hjemmepleje, er det inden for voksentandplejen den enkelte patients økonomiske formåen, der langt hen ad vejen afgør vedkommendes tandsundhed.
Det er en udfordring, som vi ikke kan løse med et snuptag – slet ikke fra kommunalt hold. Ikke desto mindre har vi i det budget, vi i Aarhus Byråd netop har vedtaget, afsat mere end 3 mio. kr. årligt til at gennemføre tandsundhedsplanen, som er udarbejdet på tværs af magistraterne i Aarhus Kommune.
Med finansieringen af planen får borgerne bedre forudsætninger for at modtage den nødvendige behandling i omsorgstandplejen og specialtandplejen. Samtidig rækker vi en hånd ud til de mest udsatte borgere, fra hvem der mærkes et stigende behov for komplicerede behandlinger.
Tiltaget løser ikke alle de udfordringer, som uligheden i tandsundhed giver vores samfund, men det adresserer vigtigheden og gør en forskel. Uligheden trækker nemlig bogstavelig talt tænder ud for de af vores medborgere, der ikke har økonomien til at opretholde en rimelig tandsundhed.