Mølleparkens bløde kerne er rykket til et Sidespor

Vold, stoffer og kriminalitet har længe præget Mølleparken. En gruppe fik nok og er rykket til et mildere miljø på en plads ved Gods- banen. Her skal alle brugerne give plads og vise respekt for andre i fællesskabet.

Artiklens øverste billede
Kevin Petersen brød sig ikke om det hårde miljø i Mølleparken. Han er med i ledelsen af Foreningen for Midtbyens Subkulturer, der står for værestedet Sidesporet. Foto: Benjamin Nørskov

Siden årsskiftet er der blevet tommere ved Mølleparken, der længe har været kendt for stoffer, vold og kriminalitet. En stor del af den gruppe, der har opholdt sig i området, valgte i slutningen af 2016 at forlade parken til fordel for en bedre stemning. Sådan blev Sidesporet født. Det nye projekt er et helle for mennesker, på kanten af samfundets normer, men som ikke kan forene sig med den stemning, der herskede i Mølleparken.

I tre blå containere ved Godsbanen holder Sidesporet nu til. Møblerne er fra naboen, Reuse, der stiller genanvendelige storskraldsmøbler til rådighed. Inventaret er enten købt, fået eller skabt. Der er både en bar, et loungeområde, og en kaffemaskine ankommer i løbet af ugen. Foreløbig står den på kaffe lavet over gasblus.

Det er Foreningen for Midtbyens Subkulturer (FMS), der står for Sidesporet efter at have haft samlingspunkt i Mølleparken i en årrække. Lørdag blev der afholdt åbningsfest for Sidesporet og det, som FMS har skabt. Det er først nu, gruppen har følt sig klar til at vise projektet helt frem for offentligheden.

Bredt klientel

Hver dag kommer ca. 40-80 personer, der er en del af byens subkulturmiljøer.

Ifølge FMS består gruppen både af Sosu-assistenter, ejendomsmæglere, hjemløse, filosofistuderende og andre forskellige personer.

»Måske er der en eller to af 10, der er hjemløse. Men der er også folk, der ikke har råd til at gå på bar eller til normale arrangementer, og så bliver gaden et hæng-ud sted,« forklarer Kevin Petersen, medlem af FMS og tidligere hjemløs.

Ikke langt til stoffer

En del af gruppen er socialt udsatte. Når man er socialt udsat, er der ikke langt til stoffer og et mere hårdt miljø, fortæller Kevin Petersen.

»Der er en tryghed i normale liv, som mange tager for givet. Det kan f.eks. ske, at folk kommer og sparker til en, mens man ligger og sover. Det er ikke fedt, når man er 18-20 år og hjemløs for første gang,« siger Kevin Petersen.

Fra politisk side har der været et ønske om at bevare den anderledes og kreative ånd, der er i området.

Ulla Aude, projektmedarbejder, Team Medborgerskab, Aarhus Kommune, projektmedarbejder, Team Medborgerskab, Aarhus Kommune

Ifølge FMS er det lykkedes at holde det hårde miljø fra Mølleparken væk, da gruppen startede Sidesporet.

»Mølleparkens miljø blev til sidst til pushere, der mente, at de skulle styre gruppen. Så blev vi enige om, at fællesskabet var vigtigere end at kunne sidde nede i Mølleparken,« siger Jesper Tvedegaard, konstitueret næstformand i FMS.

Gruppen flyttede ind i containerne med budskabet om fællesskab og gensidig respekt. Det er noget, der ikke har været der før i Mølleparken.

»Vi har måske lokket nogle rotter til. Men det har været vigtigt for os at være inde i byen, hvor der også sker ting. Derfor har vi været nede ved Mølleparken,« siger Kevin Petersen.

FMS peger selv på, at Mølleparken er blevet mere familievenligt. Hos kommunen er Sidesporet betragtet som et positivt initiativ.

»Det er en rigtig god idé. Mange af menneskerne i gruppen er ressourcestærke, alternative personer. De har en tiltrækning på udsatte, fordi de er rummelige personer,« siger Jakob Storm, leder for opsynende teams ved Aarhus Kommune.

Han bekræfter, at FMS-medlemmerne er det blødere segment af dem, der tidligere har opholdt sig i Mølleparken. Her er Sidesporet et tiltrængt afbræk fra en hård kultur.

Foreløbig er der ikke de store bekymringer for, at den dårlige stemning indhenter dem igen, fordi det hårde segment fra Mølleparken ikke har grund til at tage ud til godsbanearealerne. Salget af stoffer er nemlig større i Mølleparken.

»Der er ikke et marked her for det, de typer søger,« siger Kevin Petersen.

Østjyllands Politi kan ikke be- eller afkræfte, at miljøet omkring Mølleparken er blevet bedre, efter at FMS’ medlemmer er rykket til Sidesporet.

»Vi kan ikke sige, om der er nogle ikke-kriminelle, der har trukket sig væk fra det miljø. Men vi kan bekræfte, at der i samme periode, som Sidesporet har ligget ved Godsbanen, er færre, der opholder sig og drikker alkohol nede i Mølleparken,« siger Jan Andersen, politiinspektør ved Østjyllands Politi.

Politiet oplyser også, at der endnu ikke er kommet anmeldelser på Sidesporet i de måneder, det har ligget ved Godsbanen.

En del af et fællesskab

Arealet ved Godsbanen er lånt af Aarhus Kommune.

»Fra politisk side har der været et ønske om at bevare den anderledes og kreative ånd, der er i området. Derfor besluttede man at lave et område, som hedder Den Grønne Kile. Præmissen er, at man ikke er ekskluderende på andre mennesker. Til gengæld får man masser af plads til at udfolde sit projekt,« siger Ulla Aude, projektmedarbejder ved Team Medborgerskab, Aarhus Kommune.

Selv om personerne der opholder sig i Sidesporet tidligere har opholdt sig i Mølleparken, hvor der notorisk har været ballade med både stoffer og vold, er det ikke fulgt med ind på Godsbanen. Ulla Aude oplyser, at Center for Byens Anvendelse hidtil ikke har haft udfordringer med Sidesporet.

Udover FMS-medlemmerne og arealet fra Aarhus Kommune, har gruppen fået tildelt 250.000 kr. fra Northside.

»Det var en værdig sag. Hvis man er udsat i byen eller hjemløs, er man ligeså meget en del af byen, men det er svært at finde et sted at være. Folk bliver flyttet og skubbet rundt. Hele målet er at finde et sted, hvor de kan være sammen,« siger John Fogde, talsmand for Northside Festival.

Selv om Northside har lagt en sum penge i projektet, understreger Northside dog, at det ikke er festivalens projekt.

»Vi skal ikke drive stedet. Vi skal hjælpe dem til at hjælpe sig selv. Samtidig har vi mulighed for at koble dem med nogle af vores samarbejdspartnere. Vi bygger selv alt fra Northside op fra bunden hvert år, og derfor har vi en masse gode kontakter,« siger John Fogde.

Han fortæller, at Northside tidligere har lavet små tiltag før i samarbejde med f.eks. Kirkens Korshær, men at Sidesporet er det første store projekt, som festivalen har bidraget til.

Nu er det etableret

Hvad fremtiden bringer Sidesporet er endnu usikkert. Aftalen med Center for Byens Anvendelse løber et år, som for alle andre foreninger i området. Håbet er, at Sidesporet kan leve videre, men projektet bliver hele tiden taget til evaluering efter medlemmernes behov.

»Det her er meget mere organisk, end hvis det var institutionaliseret. Vi bygger det på vores erfaringer siger Jesper Tvedegaard.

På et skilt i en af containerne hænger der et skilt med teksten: »Ingen stoffer, ingen vold, ingen diskrimination. Brud på regler vil føre til bortvisning.«

I modsætning til miljøet i Mølleparken er der nu regler, et ønske om fællesskab og ikke et hierarki, som der tidligere har været.

»Hvis de kan bruge den selvjustits dernede, ser det lovende ud. Der er god mulighed for, at det kan holde i længden,« siger Jakob Storm, leder for opsøgende team ved Aarhus Kommune.

Jakob Storm bekræfter, at der har været roligere både ved Mølleparken, men også Sidesporet.

»Der har endnu ikke været noget, og tværtimod, så synes jeg, det virker hyggeligt ved Sidesporet,« siger Jakob Storm.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.