Radikalt byrådsmedlem er skeptisk over for ny lufthavn

Den radikale Anne Nygaard anbefaler bedre tog til Billund frem for ny lufthavn. Byrådsindstilling kalder det ”særdeles tvivlsomt”, om ministeren vil støtte ny lufthavn.

Artiklens øverste billede
Lav direkte togforbindelse far Aarhus til Billund Lufthavn, foreslår den radikale Anne Nygaard, der er modstander af at bygge en ny lufthavn ved Aarhus. Foto: PR-foto

EL og SF siger nej.

S, V, K og LA siger ja - det er også velkendt, ligesom DFs holdning er et ja til en ny lufthavn, hvis den kan bygges for private penge.

Men hvad mener de radikale egentlig om lufthavnen?

Hidtil har det været et ja til undersøgelserne af Thomasminde, men Anne Nygaard, der sammen med kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad udgør den radikale gruppe i byrådet, oplyser, at hun er skeptisk over for en ny lufthavn.

»Vi har endnu ikke drøftet sagen i partiet, men min personlige holdning er, at Rambøll-analysen taler for sig selv, og jeg har meget vanskeligt ved at se, hvordan et lufthavnsprojekt ved Thomasminde skal kunne realiseres. Jeg er meget skeptisk, efter at analysen er kommet frem, for den viser, at det er fuldstændig umuligt at lave en lufthavn i Thomasminde rent økonomisk,« siger Anne Nygaard.

Hun mener i stedet, at Aarhus skal gå sammen med kommunerne syd for Aarhus om at få forbedret forbindelsen til Billund Lufthavn.

»I mange europæiske storbyer har man direkte tog til lufthavnene, og det vil være optimalt, hvis vi kan få et direkte tog fra Aarhus til Billund,« siger hun.

I forhold til Aarhus Lufthavn i Tirstrup er hendes vurdering, at der indtil videre er brugt en masse penge på at dække underskud.

»Det undrer mig, at der ikke er lavet beregninger på, hvad det vil koste at lukke lufthavnen i Tirstrup,« siger hun og understreger, at det er hendes personlige holdning.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Rabih Azad-Ahmad.

Spørgsmålet om en ny lufthavn nærmer sig en afgørelse, og mandag blev en indstilling behandlet i Magistraten, hvorefter sagen er på byrådets dagsorden onsdag. Indstillingen lægger blot op til en drøftelse af sagen, og den blev tiltrådt af Magistraten, men EL og SF tog forbehold, da begge partier ønsker projektet stoppet nu.

Venstres leder Bünyamin Simsek er tilhænger af en ny lufthavn, og han ærgrer sig over, at der fokuseres meget på økonomien i processen.

»Vi er et sted nu, hvor vi først skal have afklaret den politiske vision og den politiske opbakning på Christiansborg. Vi skal holde fast i den politiske vision, som vi også gjorde det med Dokk1 og et nyt sejlsportscenter, og derefter skal vi se på økonomien,« siger han.

Opbakningen på Christiansborg vil vise sig, når borgmester Jacob Bundsgaard (S) tirsdag den 28. juni mødes med transportminister Hans Chr. Schmidt.

Ministeren har endnu ikke udtalt sig om projektet, men ifølge borgmesterens indstilling til byrådet, er det op ad bakke for tilhængerne af en lufthavn. Efter en gennemgang af analysens hovedpunkter hedder det:

»På baggrund heraf vurderes det, at det vil være meget vanskeligt at etablere en kommercielt drevet lufthavn. Hertil kommer, at det er særdeles tvivlsomt, om der kan opnås en politisk accept til projektet fra Transport- og Bygningsministeriet, som følge af den negative samfundsøkonomi, overlappende catchment areas og statsstøttereglerne.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.