Rød kritik af blå bloks ultimative krav

S og SF forstår ikke, at de borgerlige stiller ultimative krav og kalder det valgkampstaktik. Kravene har længe været kendt, fastslår V og K.

Der er ikke tilstrækkelig afstandtagen til sharia og islamisme. Der skal sættes klarere og flere mål for beskæftigelsesindsatsen og brugen af sanktioner som forældrepåbud. En fremtidig stormoské skal ikke bygges i helhedsplansområder, og så skal man fjerne tryghedsgarantien, som sikrer beboere i Gellerup genhusning i lokalområdet i forbindelse med nedrivning af blokke.

Sådan lyder V, K, DF og LA’s krav til den kommende plan for et opgør med parallelsamfund i Aarhus. Og hvis de ikke indfris, vil den borgerlige blok ikke skrive under på en endelig aftale.

Den udmelding vækker undren hos S og SF.

»Opgaven består i at få enderne til at hænge sammen i forhold til at skabe en bred opbakning. Det kan man ikke med ultimative krav,« siger Socialdemokraternes politiske ordfører, Peder Udengaard, som understreger, at partiet er villig til at drøfte kravene, når udkastet til en plan skal førstebehandles på onsdagens byrådsmøde.

SF’s politiske leder og rådmand for social- og beskæftigelsesrådmand, Thomas Medom, mener, at de borgerlige udnytter problemerne med parallelsamfund til at føre valgkamp.

»Det er valgkampstaktik frem for løsningsretorik. De borgerlige har mistet bolden af syne. Aftalens initiativer dækker bredt over en række indsatsområder, og netop derfor er det ærgerligt, at de borgerlige partier ikke ønsker at forhandle,« siger han.

Udstiller manglende viden

Udspillet til en samlet plan har opbakning fra et byrådsflertal bestående af S, SF og R med 17 af 31 mandater. Planen indeholder bl.a. punkter som et udvidet exitprogram for borgere, der er udsat for undertrykkelse, social kontrol, vold og genopdragelse. At alle kommunale medarbejdere skal give en underretning, hvis der er indikationer på et selvbestaltet retssystem. Og at der skal udføres mere kontrol med udvalgte typer foreninger.

Grafik: Agnete Holk Lauridsen

»De ultimative krav er afleveret til borgmesteren for længe siden. Det udstiller en manglende viden at sige andet. Men borgmesteren har holdt forhandlingerne om vores krav hen til sidste minut,« siger Venstres politiske leder og børne- og ungerådmand, Bünyamin Simsek, der mener, at det snarere er S og SF, der fører valgkamp:

»Hver gang vi rammer et ømt punkt hos den socialistiske gruppe, siger de, at det er valgkamp. Mens vores holdninger har været kendt længe, har S og SF skiftet markant holdning til f.eks. moskéen på Bautavej. Det minder mere om valgkamp.«

Alt eller intet

De Konservatives politiske ordfører, Marc Perera Christensen:

»Havde man regnet med, at man efter en TV 2-udsendelse, hvor de røde partier pludselig skifter holdning, kan få de borgerlige til at ændre holdning og gå på kompromis? Niksen biksen. Man kan sige, at vi siger alt eller intet i denne diskussion, men det er det dælme også. Kravene har været kendt fra start.«

I en pressemeddelelse skriver borgmester Jacob Bundsgaard (S), at han håber på bred opbakning til planen:

»Jeg ønsker, at et samlet Aarhus – ikke kun Aarhus Kommune – men også borgere, foreninger, virksomheder og civilsamfund, i fællesskab skal gøre op med samfundsundergravende parallelsamfund. Sagen er for vigtig til at strande i politisk fnidder, og det er mit håb, at flest mulige partier i Aarhus Byråd kan samles om en række nye initiativer og sende et klart signal til byen«.

Ud over den borgerlige fløj vil heller ikke Enhedslisten støtte planen. Ifølge Peter Hegner Bonfils er der gode elementer i udkastet, men at SF og S har bøjet for meget af over for de borgerlige.

»Planen skaber flere problemer, end den løser. Der er for meget i den, som sparker nedad og tramper på de kræfter, som skal være med til at bekæmpe parallelsamfund. Der er rigtig mange gode foreninger i de udsatte boligområder, men tendensen i planen er, at vi skærer alle over én kam,« siger han.

Den beskyldning afviser Peder Udengaard:

»Jeg er ikke enig og kan ikke genkende, at vi sparker nedad. Planen tager fat i de udfordringer, vi står med.«

Udspillet til en plan hedder "Fælles initiativer til opgør med samfundsundergravende parallelsamfund".

Den omfatter indsatser i Vandtårnsområdet i Aarhus Nord, Bispehaven, Gellerup/Toveshøj, Herredsvang, Trigeparken, Viby Syd, Frydenlund og Langkærparken.

Der er lagt op til følgende indsatser:

Stop socialt snyd

Der igangsættes temakontroller inden for fiktive adresser, ukendte adresser, længerevarende udlandsophold, flere virksomhedskontroller, formuer og førtidspensionsområdet.

Et udvidet exitprogram

Omfatter borgere udsat for undertrykkelse, social kontrol, tvang, vold og genopdragelse.

Ingen støtte til samfundsundergravende foreninger/aktiviteter

Der skal foretages flere uanmeldte kontrolbesøg samt udvidet kontrol med medlemslister hos udvalget typer foreninger.

Tidlig indsats og forebyggelse

Alle dagtilbud, skoler og klubber i Aarhus skal arbejde på at ruste børn og unge til at blive demokratiske medborgere. Der vil blive lagt stor vægt på, at forældre skal tage et ansvar for indsatsen. Derudover skal sundhedsplejersken have stærkere fokus på at rådgive og vejlede familier, og således formidle informationsmateriale om rådgivning i tilfælde af vold, trusler eller andet.

Styrket tilsyn med de frie grundskoler

Aarhus Kommune vil afsøge muligheden for, at kommunen overtager og øger tilsynet med de frie grundskoler fra Undervisningsministeriet.

Beskæftigelse

Der skal etableres flere praktik- og nytteindsatspladser til ledige mænd og kvinder med ikke-vestlig baggrund. Der vil blive fastsat konkrete målsætninger for udviklingen i andelen af ikke-vestlige kvinder på offentlig forsørgelse. Der indføres en fritidsjobgaranti for unge i udsatte boligområder.

Ligestilling

Der skal afholdes en konference, hvor kommunen og byens foreninger skal give bud på, hvordan man kommer i kontakt med udsatte kvinder. Det skal desuden afprøves, om man kan flytte den undertrykkende part fra en familie, i stedet for at den undertrykte flytter.

Ét retssystem i Danmark

Alle kommunale medarbejdere skal give en underretning, hvis der er indikationer på et selvbestaltet retssystem. Der iværksættes desuden en kommunikationsindsats, som skal oplyse borgere om deres rettigheder og muligheder, hvis de står over for utryghed, personlige problemer eller kriminalitet.

Kritisk dialog

Der skal skabes en ny og styrket ramme for Aarhus Kommunes dialog mellem danske myndigheder, minoriteter og civilsamfund. Der skal være en kritisk og vedholdende dialog med alle - også med dem, som har et anderledes syn end de fleste.

Borger til borger

Der indbydes til åbne borgerkonferencer, hvor idéer til nedbrydelse af parallelsamfund diskuteres. Foreningslivet skal styrkes, særligt i de udsatte boligområder. Folkeinformationen skal i højere grad være med til at formidle danske demokratiske værdier.

Den borgerlige fløj har en række ultimative krav til planen, som ikke er blevet indfriet

  • Man skal tage større afstand til sharia og islamisme.
  • Der skal ikke i fremtiden bygges stormoskéer i helhedsplanområder.
  • Der skal flere måltal for indsatserne i planen, det kan bl.a. være mål for beskæftigelsesindsatsen og brugen af sanktioneringen som f.eks. forældrepålæg.
  • Tryghedsgarantien skal fjernes. Den sikrer beboere i Gellerup genhusning i lokalområdet i forbindelse med nedrivning af blokke.
  • Derudover har Venstre ønsket, at man omfordeler 20 pct. af midlerne på integrationsområdet. Pengene skal samles i en pulje, der kan søges af folk, der laver initiativer for at modarbejde parallelsamfund.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.