Politisk flertal for plan mod parallelsamfund

S, SF og R er enige om et udspil til at gøre op med parallelsamfund i Aarhus, mens en samlet borgerlig fløj har uindfriede ultimative krav.

Artiklens øverste billede
Efter fem møder er byrådets plan for at gøre op med parallelsamfund i Aarhus ved at være på plads. Arkivfoto.

Der skal etableres et udvidet exitprogram for borgere udsat for undertrykkelse, social kontrol, tvang, vold og genopdragelse. Alle dagtilbud, skoler og klubber skal arbejde med at ruste børn og unge til at blive demokratiske medborgere. Alle kommunale medarbejder skal give en underretning, hvis der er indikationer på et selvbestaltet retssystem. Og der skal foretages flere uanmeldte kontrolbesøg samt udvidet kontrol med medlemslister hos udvalgte typer foreninger.

Efter fem møder er byrådets plan for at gøre op med parallelsamfund i Aarhus ved at være på plads. Men det er et splittet byråd, der skal behandle planen på onsdagens byrådsmøde, da en samlet blå blok mandag meldte ud, at partierne ikke kan skrive under på det nuværende udspil.

Men med opbakning fra S, SF og R og dermed 17 ud af 31 mandater i byrådet er der et flertal for planen, som, S mener, er et stort skridt på vejen mod et opgør med parallelsamfund.

»Vi spiller ikke bare på et enkelt område, men har en række forskellige tiltag, der samlet set skaber fundamentet for at tage opgøret. Men vi skal løbende følge op og se på, om vi senere skal iværksætte flere tiltag,« siger Socialdemokraternes politiske ordfører, Peder Udengaard.

Fjern tryghedsgarantien

Den positive analyse er de fire borgerlige partier ikke enige i. De har derfor fremsat krav om, at der bliver indført flere måltal på indsatserne i planen – bl.a. mål for beskæftigelsesindsatsen og brugen af sanktioner. Derudover kræver partierne, at der i fremtiden ikke bygges stormoskéer i helhedsplanområder. Og så skal tryghedsgarantien, som sikrer beboere i Gellerup genhusning i lokalområdet i forbindelse med nedrivning af blokke, fjernes.

»De fire borgerlige partier vil ikke skrive planen under, som den ligger nu. Vi kan støtte meget i planen, men vi vil have vores krav med. Et lille flertal ønsker mange ord og hensigtserklæringer, hvor den borgerlige gruppe ønsker flere konkrete effektmål,« siger Venstre politiske leder, Bünyamin Simsek, der understreger, at partiet forventer, at det stadig er muligt at påvirke udformningen af den endelige plan.

Både S og SF undrer sig over, at den borgerlige fløj stiller ultimative krav. Peder Udengaard og borgmester Jacob Bundsgaard (S) håber dog fortsat på bred opbakning til planen.

Grafik: Agnete Holk Lauridsen

Udspillet til en plan hedder "Fælles initiativer til opgør med samfundsundergravende parallelsamfund".

Den omfatter indsatser i Vandtårnsområdet i Aarhus Nord, Bispehaven, Gellerup/Toveshøj, Herredsvang, Trigeparken, Viby Syd, Frydenlund og Langkærparken.

Der er lagt op til følgende indsatser:

Stop socialt snyd

Der igangsættes temakontroller inden for fiktive adresser, ukendte adresser, længerevarende udlandsophold, flere virksomhedskontroller, formuer og førtidspensionsområdet.

Et udvidet exitprogram

Omfatter borgere udsat for undertrykkelse, social kontrol, tvang, vold og genopdragelse.

Ingen støtte til samfundsundergravende foreninger/aktiviteter

Der skal foretages flere uanmeldte kontrolbesøg samt udvidet kontrol med medlemslister hos udvalget typer foreninger.

Tidlig indsats og forebyggelse

Alle dagtilbud, skoler og klubber i Aarhus skal arbejde på at ruste børn og unge til at blive demokratiske medborgere. Der vil blive lagt stor vægt på, at forældre skal tage et ansvar for indsatsen. Derudover skal sundhedsplejersken have stærkere fokus på at rådgive og vejlede familier, og således formidle informationsmateriale om rådgivning i tilfælde af vold, trusler eller andet.

Styrket tilsyn med de frie grundskoler

Aarhus Kommune vil afsøge muligheden for, at kommunen overtager og øger tilsynet med de frie grundskoler fra Undervisningsministeriet.

Beskæftigelse

Der skal etableres flere praktik- og nytteindsatspladser til ledige mænd og kvinder med ikke-vestlig baggrund. Der vil blive fastsat konkrete målsætninger for udviklingen i andelen af ikke-vestlige kvinder på offentlig forsørgelse. Der indføres en fritidsjobgaranti for unge i udsatte boligområder.

Ligestilling

Der skal afholdes en konference, hvor kommunen og byens foreninger skal give bud på, hvordan man kommer i kontakt med udsatte kvinder. Det skal desuden afprøves, om man kan flytte den undertrykkende part fra en familie, i stedet for at den undertrykte flytter.

Ét retssystem i Danmark

Alle kommunale medarbejdere skal give en underretning, hvis der er indikationer på et selvbestaltet retssystem. Der iværksættes desuden en kommunikationsindsats, som skal oplyse borgere om deres rettigheder og muligheder, hvis de står over for utryghed, personlige problemer eller kriminalitet.

Kritisk dialog

Der skal skabes en ny og styrket ramme for Aarhus Kommunes dialog mellem danske myndigheder, minoriteter og civilsamfund. Der skal være en kritisk og vedholdende dialog med alle - også med dem, som har et anderledes syn end de fleste.

Borger til borger

Der indbydes til åbne borgerkonferencer, hvor idéer til nedbrydelse af parallelsamfund diskuteres. Foreningslivet skal styrkes, særligt i de udsatte boligområder. Folkeinformationen skal i højere grad være med til at formidle danske demokratiske værdier.

Den borgerlige fløj har en række ultimative krav til planen, som ikke er blevet indfriet

  • Man skal tage større afstand til sharia og islamisme.
  • Der skal ikke i fremtiden bygges stormoskéer i helhedsplanområder.
  • Der skal flere måltal for indsatserne i planen, det kan bl.a. være mål for beskæftigelsesindsatsen og brugen af sanktioneringen som f.eks. forældrepålæg.
  • Tryghedsgarantien skal fjernes. Den sikrer beboere i Gellerup genhusning i lokalområdet i forbindelse med nedrivning af blokke.
  • Derudover har Venstre ønsket, at man omfordeler 20 pct. af midlerne på integrationsområdet. Pengene skal samles i en pulje, der kan søges af folk, der laver initiativer for at modarbejde parallelsamfund.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.