»De vil ikke være hos os længere«

Folk med et relativt mildt misbrug vil ikke længere komme på Kirkens Korshærs varmestue, siger lederen. I hele landet melder varmestuer om flere psykisk syge brugere, siger en ekspert.

Artiklens øverste billede
Morten Aagaard, leder af Kirkens Korshær i Aarhus, fortæller, at de traditionelle brugere af varmestuen er blevet presset ud af personer med store psykiske lidelser. Arkivfoto: Sebastian Buur Gunvald

Man skal bevæge sig til Silkeborg eller Viborg for at opleve »klassiske« varmestuer med et roligt miljø for misbrugere og hjemløse, hvor de kan få støtte, omsorg og eventuelt et skub til at begynde misbrugsbehandling.

Det forklarer leder af Kirkens Korshær i Aarhus Morten Aagaard, som er »desperat« over situationen på korshærens varmestue i Nørre Alle. Her er de traditionelle brugere med misbrugsproblemer og et ønske om tag over hovedet blevet presset ud af personer med store psykiske problemer oven i et misbrug. Dermed bliver en stor gruppe ladt i stikken, mener Morten Aagaard.

»I nærheden af, hvor jeg bor, sidder som regel tre til fire misbrugere på gaden. De har et relativt mildt misbrug og ville tidligere have haft deres gang hos os, hvor vi fik dem skubbet i behandling eller hjulpet på andre måder. De vil ikke være hos os længere og foretrækker at sidde for sig selv, fordi miljøet på varmestuen er for voldsomt og dårligt. Dermed mister vi kontakten, hvilket er meget uheldigt,« siger han.

Ifølge Morten Aagaard er udviklingen sket over en årrække på mindst fem år. Situationen er nu blevet så alvorlig, at personalet bliver undervist i konkrete værktøjer, der normalt er forbeholdt psykiatrien. Heriblandt psykoedukation, som er en metode til at undervise patienter i, hvordan man bedst forholder sig til en psykisk sygdom.

Ifølge korshærslederen er mange af de nuværende brugere i ambulant eller udgående psykiatrisk behandling. Det betyder, at de ikke indlægges, men i stedet bliver behandlet i eget hjem eller møder op til behandlinger på psykiatrisk hospital.

»De render forvirrede rundt her, fordi flere af dem slet ikke kan skabe rammerne for et hjem, selvom de har en bolig. Men at bo på varmestuen er simpelthen for sølle,« siger Morten Aagaard.

Varmestuer er ikke gearet

Lars Benjaminsen, ekspert i socialt udsatte grupper hos SFI, forklarer, at hjemløseherberger over hele landet melder om, at man tager imod flere brugere med psykiske lidelser og misbrug.

Han understreger, at varmestuerne er beregnet på »gadens folk« og ikke er gearede til at tage sig af folk med f.eks. »kaotisk adfærd, psykoser, hallucinationer og angst«.

»Udviklingen på varmestuerne er som regel et udtryk for, at borgerne ikke får tilstrækkelig psykiatrisk behandling og støtte. Det tyder på, at der er brug for mere intensiv og specialiseret støtte i de ambulante og udgående tilbud, kommunen og regionen har,« siger han.

Region Midtjylland har de senere år haft stor fokus på at tilbyde psykiatriske patienter ambulant behandling. Og som resultatet af, at regionen skal spares 50 mio. kr. på området frem mod 2019, nedlægges 46 psykiatriske sengepladser. I stedet oprettes 24 såkaldte hotelsenge med lav bemanding til de mest velfungerende patienter.

Vil gerne i dialog

Lægefaglig direktør for Psykiatri og Social i Region Midtjylland Per Jørgensen lytter til Morten Aagaards bekymring for udviklingen på Kirkens Korshærs varmestue og vil gerne indgå i dialog om problemerne. Fokus på den ambulante behandling bliver der dog ikke pillet ved.

»For langt de fleste patienter lykkes det at opretholde et hjem under behandlingen med hjælp fra kommunen eller behandling fra regionen. Men fra regional og kommunal side skal vi selvfølgelig tage alvorligt, hvis en gruppe mennesker kommer i klemme,« siger han.

Ønske om flere tilbud

Rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse Thomas Medom (SF) kalder Kirkens Korshær for kommunens tætteste samarbejdspartner på området for udsatte borgere. Derfor tager han Morten Aagaards bekymring alvorligt og ønsker at deltage i en eventuel dialog.

Rådmanden mener, at nogle mennesker falder igennem systemet, fordi der bl.a. stadig bliver flere psykisk syge, og at psykiatriske patienter udskrives hurtigere.

»I takt med at byen vokser, vil udsattemiljøet og kompleksiteten af problemer også vokse. Derfor er der behov for en større mangfoldighed i udbuddet af væresteder. Nye miljøer som Håbets Allé for unge udsatte og varmestuen for grønlændere er udtryk for, at vi prøver at specialisere nogle af tilbuddene,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.