Psykisk syge er rykket ind på varmestue
Misbrugere med psykiske lidelser har presset de »normale« misbrugere og hjemløse ud af Kirkens Korshærs varmestue, siger korshærsleder, der kalder situationen desperat. Regionen og kommunen er klar på dialog.
»I dag ligner vi mere en psykiatrisk skadestue end en varmestue,« siger Morten Aagaard, leder af Kirkens Korshær i Aarhus.
En stor del af de traditionelle brugere med misbrugsproblemer og ønske om tag over hovedet er presset ud af korshærens varmestue i Nørre Alle. I stedet er psykisk syge personer, ofte med misbrugsproblemer, flyttet ind.
Som konsekvens er varmestuen blevet så kaotisk, og miljøet så voldsomt, at korshærslederen kalder situationen »desperat«.
»Jeg har folk rendende rundt, hvor man tænker, gad vide om de overhovedet ved, hvor de er. Vi prøver at håndtere situationen ved give personalet redskaber som psykoedukation og værktøjer til at håndtere de svære og uforudsete problemstillinger, de syge brugere skaber. Men hånden på hjertet; vi opbevarer dem bare. Vi giver familiær omsorg og støtte, men ingen behandling,« siger Morten Aagaard.
Er blevet nedprioriteret
Korshærslederen mener, at situationen bl.a. er et resultat af flere års underprioritering af psykiatrien i Region Midtjylland. Området står samtidig over for en periode med ekstra økonomisk smalhals, da der skal spares 50 mio. kr. på psykiatrien frem mod 2019 som en del af regionens samlede spareplan på 699 mio. kr.
Klar på dialog
Lars Benjaminsen, ekspert i socialt udsatte grupper hos SFI, er ikke overrasket over udviklingen på Kirkens Korshærs varmestue.
Han forklarer, at andelen af hjemløse med psykiske lidelser er steget i Danmark, og at psykiatrien i hele landet er presset, fordi ressourcerne til området ikke er fulgt med ressourcerne til det somatiske område.
Fra regionens side ser lægefaglig direktør i Psykiatri og Social Per Jørgensen ingen grund til at tvivle på Morten Aagaards beretning. Han er dog usikker på, om der er tale om personer med brug for behandling eller støtte og omsorg. Det første er groft sagt regionens ansvar – det andet kommunens.
»Jeg så gerne, at Kirkens Korshær inviterede til et møde med os og kommunen. Vi indgår gerne i dialog om, hvad vi skal gøre ved problemet,« siger han og bakkes op af socialrådmand Thomas Medom (SF), som tager Morten Aagaards bekymring »meget alvorligt«.
»Vi skal afsøge, om vi kan skabe et bedre trekantssamarbejde mellem regionen, kommunen og Kirkens Korshær. Og så skal vi involvere fagpersoner på hjemløse- og psykiatriområdet fra de tre organisationer for at afsøge, om der er noget konkret, vi kan gøre bedre,« siger han.