»Forfærdelig« byggelarm generede hjertepatienter i ugevis
På Aarhus Universitetshospitals hjerteafdeling i Skejby forstyrrede boremaskiner og trykluftshamre i store dele af juli patienter fra kl. 6 om morgenen og mange timer frem.
I store dele af juli stoppede et alternativt vækkeur brat flere patienters nattesøvn på Aarhus Universitetshospitals afdeling for hjertesygdomme i Skejby og ødelagde efterfølgende deres muligheder for at genvinde noget af den tabte søvn i løbet af dagen.
Det var den virkelighed, som hjertepatienter befandt sig i, da bygnings- og renoveringsarbejde på hospitalet i juli skabte så meget støj og larm, at det angiveligt indimellem var umuligt at føre en samtale og derfor naturligvis var til stor gene for såvel patienter som personale.
I nogle perioder blev patienter vækket kl. 6 om morgenen til larm fra boremaskiner, trykluftshamre og andre støjende redskaber.
Denne larm fortsatte i korte intervaller frem til kl. 16, når roen så igen sænkede sig over afdelingen.
»Ganske forfærdeligt«
Hans Christian Ørskov, pensioneret professor, forsker og læge på 81 år, var indlagt på afdelingen i Skejby i store dele af juli med en hjertesygdom, som han er blevet opereret for mange gange gennem årene.
Han fortæller, at han aldrig har oplevet noget lignende den støj, der befandt sig på hospitalet i Skejby.
»Det var ganske forfærdeligt at være i min stue på hospitalet, da bygningsarbejdet foregik på etagen lige over og larmede fantastisk meget. Man kunne ikke sove, hvile eller snakke sammen for støjen. Det var ikke kun patienterne, men også personalet det gik udover. De kunne heller ikke snakke sammen, når de var bestemte steder på afdelingen,« siger Hans Christian Ørskov.
Ifølge Jyllands-Postens oplysninger klagede dele af sundhedspersonalet flere gange over støjen til den administrative ledelse på hospitalet.
At personalet ligefrem har klaget, kan Frank Skriver Mikkelsen, projektdirektør hos projektafdelingen for Det Nye Universitetshospital, dog ikke genkende.
»Vi har nogle procedurer, hvor personalet kan bede håndværkere om at stoppe byggearbejdet øjeblikkeligt, hvis støjen er til stor gene for patienterne. Den mulighed har personalet på hjerteafdelingen gjort brug af nogle dage omkring kl. 12, ved jeg. Men det er først nu, at jeg er blevet bekendt med, at støjen i Skejby har ført til patientklager, og derfor har jeg præciseret over for entreprenørerne, at de ikke har udført arbejdet på de tidspunkter, der var aftalt,« siger han.
Høreværn til patienter
Frank Skriver Mikkelsen fortæller, at det ikke har været hele hjerteafdelingen, som var ramt af støjen. Men på nogle af de stuer, der var værst ramt, blev der uddelt høreværn til patienterne, forklarer han.
For Hans Christian Ørskov gjorde larmen hans indlæggelse til en knap så god oplevelse.
Det er ham uforståeligt, at patienterne på hjerteafdelingen ikke blev flyttet til et andet sted på hospitalet.
»Det giver ingen mening, at man ikke flyttede os patienter i de dage, bygningsarbejdet foregik. Det havde overhovedet ikke været umuligt at lave en intelligent flytning af os patienter til en anden afdeling,« siger han.