Er der forskel på en bøn og en smøg?

Østjyllands Politi har oprettet et bederum til de ansatte. Initiativet møder modstand fra flere sider.

Artiklens øverste billede
Østjyllands Politi har oprettet et bederum efter ønske fra muslimske medarbejdere, der gerne vil bede en bøn i arbejds tiden. Foto: Ida Munch

På en lang række danske arbejdspladser er der tv-rum, motionsrum og rygerum.

I Østjyllands Politi valgte man mandag i sidste uge at oprette et bederum efter ønske fra en håndfuld muslimske medarbejdere, der gerne vil bede en bøn i arbejdstiden, og det har givet anledning til hård kritik.

Bederummet har ifølge JP Aarhus’ oplysninger skabt stor debat blandt medarbejderne på politigården i Aarhus, og Dansk Folkeparti og De Konservative opfordrer politidirektør Jørgen Ilum til at genoverveje beslutningen om bederummet.

Beskedent ønske

Men er der overhovedet grund til det? Ikke hvis man spørger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen.

Hun mener, at politikerne ikke skal blande sig i, hvordan landets betjentstuer bliver indrettet.

Det afgørende for mig er, at de leverer det arbejde, de er ansat til.

Trine Bramsen, retsordfører, Socialdemokraterne

»Det afgørende for mig er, at de leverer det arbejde, som de er ansat til. Ligesom jeg heller ikke blander mig i, om der er et fodboldbord eller holdes julefrokost, må det være op til ledelsen og medarbejderrepræsentanterne i den enkelte politikreds at afgøre, om de vil etablere et bederum,« lyder det fra Trine Bramsen, der får opbakning fra Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen.

»Det har jeg ingen problemer med. Det er politidirektørens beslutning.«

Formanden for retsudvalget, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), er enig:

»Om folk bruger deres pauser på rygning eller en bøn til Allah, lader jeg dem om,« skriver hun i en sms til avisen.

Men der er forskel på at ryge og på at bede i arbejdstiden, mener Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, der sammen med De Konservatives Tom Behnke (K) sender hård kritik mod politiets nye initiativ.

»Jeg synes ikke, man skal indrette arbejdspladerne, daginstitutionerne, skolerne, eller hvad der nu er tale om, efter, at nogle gerne vil bede en bøn. Det er en privatsag, og vil man gerne bede, kan man sagtens gøre det, uden at der er et bederum,« siger Peter Skaarup.

Vi har fundet et egnet lokale, som ikke er udsmykket med religiøse symboler, hvor man har mulighed for at trække sig tilbage og bede.

Jørgen Ilum, politidirektør i Østjyllands Politi

Men indtil Østjyllands Politi etablerede bederummet, skulle de troende muslimske medarbejdere finde et tilfældigt kontor eller et andet tomt lokale, og det syntes muslimerne ikke var hensigtsmæssigt, forklarer politidirektør Jørgen Ilum.

»Derfor har de spurgt, om de kunne få et bederum til formålet, og det, mener vi, er et beskedent ønske, som vi har besluttet at imødekomme. Så vi har fundet et egnet lokale, som ikke er udsmykket med religiøse symboler, hvor man har mulighed for at trække sig tilbage og bede,« siger Jørgen Ilum.

Kan de ikke gøre det uden for arbejdstiden?

»Det kunne man godt tænke, men jeg har forstået det sådan, at det også er et spørgsmål om at kunne få lov at bede i det tidsrum, man er på arbejde. Sådan er deres religion, som jeg har forstået det,« lyder det fra politidirektøren, der understreger, at rummet kan benyttes af alle medarbejdere til bøn eller refleksion.

»Men det er jo ikke nogen hemmelighed, at det er blevet til på baggrund af ønsket fra nogle muslimske medarbejdere,« siger han.

Ifølge Karina Lorentzen Dehnhardt er det positivt, at der er fundet en pragmatisk løsning på et ønske fra medarbejderne. Men formanden for retsudvalget ser også udfordringer:

»Hvis mange medarbejdergrupper begynder at definere mange forskellige ønsker, og det går hen og bliver en slags forventning til arbejdspladserne i Danmark, at der skal findes faciliteter til det ene og det andet, kan det godt give praktiske problemer for virksomhederne,« siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.