Politiet kritiseres for nyt bederum
Østjyllands Politi har netop oprettet et bederum efter ønske fra en håndfuld muslimske medarbejdere. Det har skabt stor debat og møder hård politisk kritik. Justitsministeren bliver nu involveret i sagen.
Østjyllands Politi har i sidste uge oprettet et bederum på politigården i Aarhus for at imødekomme et ønske fra en håndfuld muslimske medarbejdere, der gerne vil bede en bøn i arbejdstiden.
Initiativet har ifølge JP Aarhus’ oplysninger skabt stor debat blandt medarbejderne på politigården, og bederummet møder også hård kritik fra politisk side.
Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, vil nu have justitsministeren til at tage stilling i sagen.
»Her i landet indretter vi ikke vores arbejdspladser efter religiøs tro,« siger Peter Skaarup, der kalder bederummet »en fejl«.
»Politifolk skal ikke bede, de skal fange indbrudstyve, voldsmænd og opklare sager, når de er på arbejde.«
Tjenesten kommer først
Men politiet skal være et spejl af den danske befolkning, og bederummet skal være med til at vise, at politiet er en attraktiv arbejdsplads for folk med anden etnisk baggrund end dansk, siger politidirektør Jørgen Ilum.
»Nogle af medarbejderne med muslimsk baggrund har spurgt, om der var mulighed for at få et lokale, hvor de kunne bede. Hidtil har det været sådan, at de skulle finde et tilfældigt, tomt kontor eller lignende, og det syntes de ikke var særligt hensigtsmæssigt. Men de lagde meget vægt på, at de ikke skal have særligt fri, så hvis tjenesten kræver, at de skal være til stede i en sammenhæng, går tjenesten foran,« siger Jørgen Ilum.
Tom Behnke (K), retsordfører og næstformand for retsudvalget, mener, at bederummet er en fuldstændig misforstået hensyntagen på en arbejdsplads.
»Man skal ikke have bederum på arbejdspladser. Hvis man vil have et rum at bede i, kan man gå til den kirke, man nu engang er knyttet til. Og det gør man ikke i arbejdstiden, med mindre man vil trækkes i løn,« siger Tom Behnke.
Bør genoverveje bederum
Både han og Peter Skaarup opfordrer Jørgen Ilum til at genoverveje sin beslutning om at oprette bederummet.
»Jeg synes, det er fint nok, at man kan tage hensyn, men vi skal lade være med at indrette det danske samfund på andre trosretningers præmisser,« siger Tom Behnke.
Ifølge Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet, er det første gang, at man i politiet har oprettet et bederum, og han er overrasket over, at det nu er sket.
»Men jeg forventer, at man har fundet eller finder en fornuftig løsning på, hvordan det her skal fungere,« siger Claus Oxfeldt.
Han ønsker ikke at udtale sig om, hvorvidt bederummet er et godt eller dårligt initiativ.