Hver femte præstebolig er væk

Der er blevet længere mellem præsteboligerne i Aarhus Stift. Beklageligt, mener lokal tillidsrepræsentant for præsterne, mens ledelsen i Aarhus Stift ikke er så bekymret.

Artiklens øverste billede
Præsteboligen ved siden af Holme Kirke er utidssvarende, for dyr at renovere og skal rives ned. Men den erstattes ikke af en ny, da det lokale menighedsråd er bekymret for sin økonomi. Foto: Joachim Ladefoged

Sandsynligheden for, at den lokale præst bor i nærheden af sine sognebørn, er blevet mindre i de senere år.

En opgørelse fra Kirkeministeriet, lavet på opfordring af Præsteforeningen i 2018, viste, at 269 af 1.763 præsteboliger på landsplan var blevet nedlagt i perioden 2006-2016. I Aarhus Stift, som strækker sig fra Horsens i syd til Silkeborg i vest og Hobro i nord, forsvandt mere end hver femte præstebolig ifølge opførelsen i den periode, og stiftskontorchef Jette Madsen, Aarhus Stift, vurderer, at tendensen er fortsat.

»Vi har ikke konkrete tal at bygge det på, men det lader til, at tendensen fortsætter, men i et mere svagt tempo. Nedlæggelse af præsteboliger skyldes bl.a., at man nogle steder nedlægger præstestillinger. Andre steder vil man gerne nøjes med én embedsbolig, og derfor sælger man præstebolig nummer to og tre, når der er mulighed for det,« siger Jette Madsen.

Men hvis man vil fastholde flere i folkekirken, så er det ikke en idé at drosle ned på hverken service eller præstens synlighed blandt borgerne, som gerne vil kende præsten.

Sognepræst Peter Brøndum, Sankt Markus Sogn

Den danske folkekirke er opdelt i 10 stifter. Et af dem er Aarhus Stiftet, som er inddelt i 14 provstier, som efterfølgende er inddelt i et antal sogne. Aarhus Stift omfatter 336 sogne, og der er ansat cirka 330 præster. Eksempelvis er der i Aarhus Søndre Provsti i dag kun Holme Sogn og Ravnsbjerg Sogn, der har to præsteboliger. Tidligere har også Fredens, Viby og Skåde Sogn haft to præsteboliger, men de har over årene solgt den ene fra.

Ifølge ”Cirkulære om tjenestebolig for folkekirkens præster” skal der tilknyttes tjenestebolig til tjenestemandsstillinger som sognepræst. Der er også mulighed for det, hvis præsten ansættes via overenskomsten på området, og Aarhus Stift arbejder som udgangspunkt med, at det er den kirkebogsførende præst i det enkelte sogn, som bor i den lokale præstebolig. Det er ikke et krav, men en praksis, som Aarhus Stift anvender.

»Vi synes, at det giver mening, fordi den kirkebogsførende præst kan have opgaver, hvor det kan være praktisk, at man er tæt på. Men der kan sagtens være undtagelser fra den hovedregel, som vi anvender. Aarhus Stift har ikke nogen holdning til, om embedsboliger altid er nødvendige at tilknytte til en præstestilling. Det kommer meget an på det enkelte embede,« siger Jette Madsen, som understreger, at beslutningen om nedlæggelse eller etablering af en præstebolig er – med baggrund i kravene i lovgivningen – op til menighedsrådene.

»De er demokratisk valgt, og de skal arbejde for den bedst mulige kirke på det sted, hvor de er. Så det er op til de lokale forhold at vurdere, hvad der giver bedst mulig mening,« siger hun.

Aarhus Stift skal høres, hvis et sogn vil nedlægge eller opføre en præstebolig, men beslutningen træffes lokalt. Og som udgangspunkt er det ikke et problem, at præsteboligerne nedlægges, mener Jette Madsen.

»Men der mangler grundlæggende en diskussion i folkekirken om, hvad man vil med tjenesteboligen, og hvilken betydning boligen har. Men hvis det lokalt ikke giver mening at have en tjenestebolig, så er vi ikke klogere end det,« siger Jette Madsen.

Bekymring blandt præster

Tendensen med færre præsteboliger er pågående i mange byområder i Aarhus Stift, vurderer Peter Brøndum, som er sognepræst ved Markus Kirken ved Sankt Markus Sogn i Aarhus C, hvor begge fuldtidsansatte præster – inklusiv ham selv – får tilbudt en embedsbolig. Peter Brøndum er også tillidstillidsrepræsentant for præster i Dom-provstiet.

»Der er forskel på provstierne, men jeg har med bekymring og beklagelse kunnet iagttage udviklingen gennem de senere år. Mange menighedsråd i byerne mener, at mere end en embedsbolig i sognet i dag er en unødvendig udgift. Men nu er det jo umuligt at købe en bolig i Aarhus for en præsteløn, og derfor kan man frygte »københavnske tilstande«, hvor der for 20 år siden stort set ikke var en præst i byen fra fredag eftermiddag til tirsdag morgen – med undtagelse af en timestid søndag formiddag. Årsagen var, at præsterne var rykket ud af byen,« siger Peter Brøndum, der mener, at netop den lokale forankring i form af bopæl i sognet har uvurderlig betydning.

»En nyuddannet præst skal syd for Horsens eller til Norddjurs Kommune for at få råd til en bolig i nærheden af Aarhus i dag, men det betyder, at man ikke har mulighed for at møde sognebørnene. Det har man, når man bor i området, hvor man mødes spontant i supermarkedet, bliver involveret i skolen, i fodboldklubben og i alt det øvrige liv, der er i et lokalområde. Men hvis man vil fastholde flere i folkekirken, så er det ikke en idé at drosle ned på hverken service eller præstens synlighed blandt borgerne, som gerne vil kende præsten,« mener Peter Brøndum.

En nyuddannet præst tjener i dag 26.487,75 om måneden som basisløn samt et rådighedsbeløb på 3.993 kr.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.