To Aarhus-bureauer bag årets sikkerhedskampagner til nytår

Hvert år kommer danskere til skade med fyrværkeri. Årets kampagner fra Sikkerhedsstyrelsen er lavet af to Aarhus-bureauer og skal ramme tilskuere og de unge drenge.

Artiklens øverste billede
Det populære e-sportshold Astralis er samarbejdspartnere til én af årets sikkerhedskampagner Pressefoto: Sikkerhedsstyrelsen

Knap er julens glæder pakket væk, før nytåret skal skydes ind.

Traditionen tro følger der god mad, nytårskrudt og nye kampagner fra Sikkerhedsstyrelsen med nytåret.

Og i år er det de to aarhusianske kommunikationsbureauer Envision og Montgomery, der har fået til opgave at oplyse danskerne om den potentielle fyrværkerifare.

»Det er selvfølgelig et tilfælde, at de to store kampagner i år er landet hos bureauer i Aarhus. Men ikke desto mindre var der i udbudsrunden ikke nogen tvivl om, at det var netop Envision og Montgomery, der havde de idéer, der lyste stærkest,« siger kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen Mette Thorn i en pressemeddelelse.

Det sorte univers tvinger os til at skabe billeder for vores indre nethinde og dermed delvist sætte os ind i, hvor mangelfuldt livet er uden at kunne se sin nyfødte baby eller opleve andre af livets store øjeblikke

Anne Katrine Skole, Strategisk kommunikationsrådgiver hos Montgomery

Sidste nytår kom 165 personer til skade med fyrværkeri i nytårsdøgnet. Heraf var 40 pct. tilskuere til fyrværkeri, og 80 pct. af de samlede antal skader gik ud over drenge og mænd.

Sikkerhedsstyrelsen lancerer i år to fyrværkerikampagner. Den første kampagne er målrettet de unge drenge, der år efter år topper skadesstatistikkerne med nytårsfyrværkeri. Den anden af Sikkerhedsstyrelsens kampagner er målrettet de danskere, der er tilskuere til fyrværkeriet, men ikke selv er deltagende. Her sker der nemlig også fyrværkeriskader hvert år.

»Gamersprog og Face-armor«

Kampagnen målrettet de unge drenge er udarbejdet af Envision. Og her har man arbejdet sammen med det populære e-sports hold Astralis, der spiller computerspillet Counter-Strike.

»Vi var meget bevidste om, at det kræver noget helt særligt at få unge i tale og endnu mere at få dem til at ændre adfærd. Derfor tappede vi ind i det, som unge elsker allermest og bruger allermest tid på – nemlig gaming og e-sport, og vi teamede op med nogle af deres største idoler, Counter-Strike holdet Astralis, siger Thomas Søby Eskildsen, Chief Brand Officer hos Envision.

I kampagnen har Astralis-holdet omskrevet de klassiske nytårsråd om at bruge sikkerhedsbriller og at holde sig fra en fuser til »gamersprog«, altså det lingo, som de unge bruger, når de spiller.

Tal fra Sikkerhedsstyrelsen fra sidste år viste, at halvdelen af de børn, der kom til skade, havde briller på, mens det gjaldt 20 til 25 pct. af de tilskadekomne over 20 år. Derfor har bureauet forsøgt at gøre sikkerhedsbrillen populær blandt de unge.

»Målet med kampagnen er at forvandle beskyttelsesbrillen fra en kikset pligt til et eftertragtet must-have. Derfor lancerer vi også en specialdesignet beskyttelsesbrille, ”Face-Armor”, i en limited edition på udvalgte netcafeer,« fortæller Thomas Søby Eskildsen i pressemeddelelsen.

Et sort univers

Hos bureauet Montgomery har man forsøgt at ramme tilskuerne med en kampagne, der kører på det at miste synet. Derfor spiller ordlyden i kampagnerne på, om man ønsker at se livet, mens plakaterne, der skal slå budskabet fast, er sorte.

»Målet med kampagnen er, at vi alle lige tænker os om en ekstra gang, når vi har med fyrværkeri at gøre. Det sorte univers tvinger os til at skabe billeder for vores indre nethinde og dermed delvist sætte os ind i, hvor mangelfuldt livet er uden at kunne se sin nyfødte baby eller opleve andre af livets store øjeblikke,« siger Anne Katrine Skole, som er strategisk kommunikationsrådgiver hos Montgomery.

Det lovlige salg af fyrværkeri begyndte den 15. december, men det blev først lovligt at skyde fyrværkeriet af fra den 27. december.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.