Borgmesteren fik en stor vælgerlussing og stod i spidsen for historisk dårligt resultat

Jacob Bundsgaard (S) fik halveret sit personlige stemmetal, mens Socialdemokratiets kronprins fordoblede sin vælgeropbakning, og står til en sikker rådmandspost.

Artiklens øverste billede
Jacob Bundsgaard overlever som borgmester, men det er det mindste Socialdemokrati, der har været, i de 50 år, den aarhusianske storkommune har eksisteret. Foto: Mads Andreas Frost

Der var glædesråb, tårer og grin, da Jacob Bundsgaard læste de personlige stemmetal fra kommunalvalget op onsdag eftermiddag. Men selv holdt borgmesteren masken, da han til sidst kom til sit eget tal, som var mere end halveret fra 39.841 ved det forrige valg til 19.279.

4.861 aarhusianere har sat kryds ud for mit navn. Det er rørende. Det forpligter også

Anders Winnerskjold, politisk ordfører for Socialdemokratiet

Dermed blev Jacob Bundsgaard en af de store tabere i kampen om vælgernes gunst, men det var en fattet borgmester, der efterfølgende svarede på spørgsmål fra medierne.

»Jeg er for det første stolt af, at næsten 20.000 aarhusianere har sat kryds ud for mit navn,« sagde han og tilføjede:

»Jeg tror, at når et parti går markant tilbage, rammer det spidskandidaten. Jeg vurderer, at jeg ved foregående valg har trukket mange hjemløse borgerligt orienterede vælgere hen over midten. Nogle er måske vendt hjem ved dette valg. Så må vi se, om det ikke bliver et kort visit derhjemme, når vi rammer næste valg.«

Som parti gik Socialdemokratiet 16.300 stemmer tilbage i forhold til valget i 2017. Det er en tilbagegang fra 37,8 pct. af stemmerne til 28,8 pct., hvilket svarer til, at partiet har mistet tre af de 13 mandater, som partiet opnåede ved valget i 2017.

Historisk dårligt resultat

Resultatet er historisk dårligt for partiet. I 1970 blev Aarhus Byråd udvidet fra 21 til 31 mandater, og siden har Socialdemokratiet ikke på noget tidspunkt måtte nøjes med at sidde på 10 af dem.

Jacob Bundsgaard tilskriver det dels tendensen i hele landet, hvor S har oplevet tilbagegang i flere større byer.

»Men vi er selvfølgelig også nødt til at kigge ned i, hvad baggrunden er i Aarhus, og hvordan vi kan vinde noget af det tabte tilbage ved næste valg. Der er kun en vej: hårdt arbejde, ud at tale med aarhusianerne og sørge for at få omsat 10 mandater til resultater. Vi er stadig det suverænt største parti i Aarhus. Det har vi tænkt os at bruge til at lave god velfærdspolitik og grøn omstilling,« sagde borgmesteren.

Allerede da Jacob Bundsgaard kom ud fra sit borgmesterkontor kl. 1.09 natten til onsdag, efter at stemmerne var talt op, tog han foran pressen ansvaret for Socialdemokratiets tilbagegang i Aarhus. Det gjorde han også onsdag eftermiddag.

»Det er samme tendens i alle store byer. Men jeg tager ansvaret på mig, og i sidste ende er det mit – som den overordnede ansvarlige for Socialdemokratiet i Aarhus. Jeg har stået i spidsen for store resultater. Det her er knapt så stort, det står jeg også i spidsen for,« sagde Jacob Bundsgaard.

På trods af den markante tilbagegang for Socialdemokratiet, har der på intet tidspunkt været tvivl om, at borgmesterkæden ville tilfalde Jacob Bundsgaard. Onsdag morgen indgik S en aftale med SF og R, som er gået hhv. et mandat frem til fire og et mandat frem til tre. Med hjælp fra Enhedslisten, som i år har valgt at stå i et »grønt« valgforbund uden for det røde, sidder den samlede rød-grønne fløj på 20 mandater ud af samlet 31.

Brød ud i jubel

Ud over borgmesterposten får Socialdemokratiet formentlig mulighed for at vælge enten rådmandsposten for Sundhed og Omsorg eller Sociale Forhold og Beskæftigelse. SF går efter Børne- og Unge-rådmandsposten, De Radikale ønsker at fastholde rådmandsposten i Kultur og Borgerservice og Konservative har sat næsen op efter Teknik og Miljø.

Den mest oplagte kandidat til den socialdemokratiske rådmandspost er partiets politiske ordfører Anders Winnerskjold. Han brød ud i jubel, da hans personlige stemmetal på 4.861 blev læst op af borgmesteren. Han fik 2.721 stemmer, da han for første gang blev valgt ind i Aarhus Byråd i 2017.

»Det er ret overvældende. 4.861 aarhusianere har sat kryds ud for mit navn. Det er rørende. Det forpligter også,« sagde Anders Winnerskjold, der ikke ville ud med, hvilken rådmandspost han foretrækker:

»Nu skal vi snakke i den socialdemokratiske byrådsgruppe om, hvem der skal have rådmandsposten. Det er op til gruppen, men jeg har da fået et godt rygstød med fra vælgerne.«

Er du som 29-årig klædt på til at stå i spidsen for ældreplejen, hvis du skulle blive rådmand for Sundhed og Omsorg?

»Jeg påtager mig opgaven, uanset hvad den socialdemokratiske byrådsgruppe giver mig. Jeg kan også løfte opgaven, og det er ikke noget, man skal gøre alene – vi har en fantastisk byrådsgruppe,« sagde Anders Winnerskjold.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.