Stressede jobcenter-medarbejdere bekymrer byrådspolitikere

Venstre har krævet en redegørelse, og rådmand Kristian Würtz (S) er bekymret for konsekvenserne af et stort arbejdspres i Aarhus Kommunes Rehabiliteringsteam.

Artiklens øverste billede
Kristian Würtz (S), rådmand for Social Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, deler bekymringen for, at et stort arbejdspres i rehabiliteringsteamet kan få konsekvenser. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen

Problemerne med arbejdsmiljøet i Aarhus Kommunes Rehabiliteringsteam, der bl.a. behandler sager om førtidspension og fleksjob, kommer under politisk behandling.

Venstres medlem af kommunens social- og beskæftigelsesudvalg, Gert Bjerregaard, har efter JP Aarhus’ omtale af Arbejdstilsynets påbud om at få styr på det interne arbejdsmiljø i enheden bedt om en redegørelse i sagen.

»Det undrer mig, at medlemmerne af udvalget ikke er orienteret om udfordringerne i rehabiliteringsteamet, som spiller en meget vigtig opgave med at finde arbejde til borgere og arbejdskraft til virksomhederne. Det tyder på, at der er brug for en hurtig handlingsplan,« siger Gert Bjerregaard med henvisning til, at Arbejdstilsynet har konstateret, at rehabiliteringsteamet er så presset, at de ansattes egen sundhed og sikkerhed er truet.

Arbejdstilsynet gav den 8. juli i år derfor Aarhus Kommune et påbud om at få styr på det interne arbejdsmiljø i enheden under kommunens Center for Jobafklaring. Den nye afgørelse er en forlængelse af et allerede afgivet påbud i februar 2021.

»Virksomheden har ikke forstået, at Arbejdstilsynet med påbuddet har konstateret, at der er for stor arbejdsmængde og tidspres, og det skal sikres, at dette ikke sker og dermed skal forebygges,« skrev Arbejdstilsynet i sin afgørelse fra juli.

I en skriftlig kommentar til sagen fastslår rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse Kristian Würtz (S), Aarhus Kommune, at udvalget får en redegørelse af sagen på det førstkommende møde på onsdag.

»Jeg deler bekymringen for, at et stort arbejdspres i rehabiliteringsteamet kan få konsekvenser for medarbejderne og teamets arbejde. Ledelsen er i fuld gang med at tage hånd om situationen og arbejder på en plan for, hvordan man kan lette tids- og arbejdspresset og sikre medarbejdernes trivsel,« skriver Kristian Würtz.

Arbejdstilsynet har givet Center for Jobafklaring under Magistraten for Sociale Forhold og Beskæftigelse indtil den 1. november 2021 til at bringe forholdene i orden. Efter et tilsynsbesøg i november sidste år og efterfølgende samtaler med ansatte og ledelsen på centerets kontor i Risskov konstaterede Arbejdstilsynet jf. en aktindsigt i sagen, at de ansatte har oplevet et øget arbejdspres i løbet af 2020.

Komplekse sager

Årsagen er bl.a., at sagerne er så komplekse, at de ofte tager længere tid at forberede end den tid, der er til rådighed, fremgår det. Ifølge ledelsens melding til Arbejdstilsynet skal de ansatte ”have et højt arbejdstempo for at kunne nå den mængde læsning, der er i forbindelse med forberedelserne” til møder med borgere, som eksempelvis skal have afklaret deres mulighed for at komme i et fleksjob.

Medarbejderne har over for Arbejdstilsynet konstateret, at den store arbejdsmængde har store personlige konsekvenser. Det kommer bl.a. til udtryk som søvnbesvær og fysiske gener i form af eksem og tinnitus, fremgår det. Ifølge medarbejdernes tillidsrepræsentanter må medarbejderne ofte bruge tid i weekenderne for at kunne nå deres arbejde. Ledelsen af rehabiliteringsteamet fastslog forleden i JP Aarhus, at en løsning er på trapperne i form af en ny arbejdsstruktur.

Gert Bjerregaard forventer, at der må tilknyttes flere medarbejdere til rehabiliteringsteamet.

»Medarbejderne er presset til at arbejde under helt urimelige forhold, som ingen skal ende i. I en tid, hvor der også er brug for arbejdskraft, skal der sættes ekstra ind på dette område. Hvis der mangler penge til opgaven, må rådmanden lave en omfordeling af beskæftigelsesområdet eller gå til byrådet,« siger Gert Bjerregaard.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.