Rikke Sejthen vil altid være der for de hjemløse i Aarhus

Rikke Sejthen har med sin organisation "Hjemløs i Aarhus" dedikeret det meste af sin fritid til at hjælpe de aarhusianske hjemløse og socialt udsatte. Derfor er hun nomineret som ildsjæl i Aarhus Hylder 2021.

Artiklens øverste billede
Rikke Sejthen er 41 år og har brugt næsten et årti på at hjælpe de hjemløse i Aarhus. Foto: Rikke Kjær Poulsen

Rikke Sejthen er en ildsjæl. Igennem ni år har hun brugt sin fritid på at hjælpe de aarhusianske hjemløse. Det hele startede med en enkelt julefrokost for hjemløse, fordi hun ville gøre noget godt for dem. Nu har hun sin egen organisation, ”Hjemløs i Aarhus”, hvor hun gennem donationer og hjælp fra frivillige sørger for at hjælpe hjemløse og socialt udsatte. For hende er det vigtigt at være imødekommende over for de hjemløse og ikke bare gå en stor bue uden om dem.

»Vi skal huske at se dem som de mennesker, de er – ligesom alle os andre også er mennesker. De her mennesker har bare ekstra meget brug for et smil, når vi møder dem på gaden,« fortæller hun.

Udover at hjælpe de hjemløse arbejder Rikke Sejthen til daglig ved Nordic Seaplanes, hvor hun er hr- og administrationschef. Hun bor ved Moesgaard med sin partner gennem 19 år, Lasse Rungholm, og deres hund Cookie. Hun har ingen børn selv, men er bonusmor til Lasse Rungholms tre børn og bonusmormor til et enkelt barnebarn.

Jeg skal ikke svigte de her mennesker, som er blevet svigtet så meget i deres liv. Jeg vil altid være der for dem, for det er en opgave, jeg har påtaget mig ved at gå ind og hjælpe dem. For mig er det ikke et arbejde, men en del af mit liv.

Rikke Sejthen, nomineret som ildsjæl i Aarhus Hylder 2021

Gennem de seneste ni år har Rikke Sejthen opbygget tætte forhold til byens hjemløse. I hendes øjne er de alle fantastiske mennesker, som dog bærer på hver deres triste historie om et hårdt liv. Hun synes, det er vigtigt at huske, at disse mennesker ikke frivilligt har valgt det liv, de har, men er endt der på grund af omstændigheder, og at de fortjener mere, end hvad de får.

»Jeg synes, at det ofte er dem, der bliver glemt, og de burde egentlig få meget mere opmærksomhed. De fortjener at blive set, og de fortjener at blive hørt, men de fortjener også at blive forkælet,« siger hun og tilføjer:

»Og jeg elsker bare at gøre det for dem.«

De hjemløse fylder meget i Rikke Sejthens liv. Hun er dagligt i kontakt med flere af dem, og hvis én ringer midt om natten, er hun klar til at hjælpe. Hun tager forbi Værestedet nede på Sydhavnen så ofte, hun kan, da det er her, mange af dem, hun kender, holder til. Når hun ser dem i dagligdagen i gadebilledet, er hun hurtig til at stoppe op og snakke med dem.

»Min mand plejer at sige, at jeg bruger for meget tid på de hjemløse i forhold til mit arbejde,« siger hun og griner, inden hun fortsætter:

»Men det er mit hjertebarn at hjælpe de hjemløse, og de er altid i mine tanker.«

Udover at have sin egen organisation, som hjælper hjemløse, så hjælper Rikke Sejthen også til i Skraldecaféen. I denne uge fik de nye køleskabe, så de gamle måtte med fælles hjælp køres på lossepladsen. Foto: Rikke Kjær Poulsen

Juleaften med de hjemløse

En af de mange oplevelser med de hjemløse, som stadig sidder meget dybt i Rikke Sejthen, er juleaften på Værestedet. De seneste to år har hun holdt jul sammen med brugerne af stedet, og her har hun sørget for, at de udfylder ønskesedler, og så tager hun ud i byen og køber personlige gaver til dem.

»Det at være sammen med dem juleaften, det er …,« siger hun med bævrende stemme:

»Jeg bliver helt rørt, når jeg tænker på det,« tilføjer hun, inden hun fortsætter:

»Det er meget specielt og meget rørende, fordi man ved bare, at de har haft et svært liv og aldrig har haft det, som vi andre kender fra vores juleaftner.«

Rikke Sejthen har oplevet, hvor meget mærkedage som juleaftner og julefrokoster betyder for de hjemløse. Hun tror, at det er, fordi de ikke har været vant til at have de samme traditioner som alle andre. Når de udviser bekymring for, om der kommer en dag, hvor hun ikke arrangerer en julefrokost for dem, så maner hun de bekymringer i jorden. Hun har lovet dem, at hun fortsætter med at gøre det resten af sit liv, og når hun ikke er der mere, skal hun nok sørge for, at en anden er klar til at overtage tjansen.

»Jeg skal ikke svigte de her mennesker, som er blevet svigtet så meget i deres liv. Jeg vil altid være der for dem, for det er en opgave, jeg har påtaget mig ved at gå ind og hjælpe dem. For mig er det ikke et arbejde, men en del af mit liv,« fortæller hun.

At blive nomineret i Aarhus Hylder betyder meget for Rikke Sejthen, men selv om hun er meget glad og stolt, så ser hun det også som en anerkendelse af de hjemløse.

»Det, der betyder noget for mig, er ikke mig som person. Jeg ved godt, at det er mig, som trækker i trådende og får ting til at ske, men for mig er det lige så meget byens hjemløse, som er nomineret her,« forklarer hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.