Byrådsflertal siger ja til nyt højhus på Europaplads

Efter forslag fra Socialdemokratiet er der skåret en etage af et kommende højhus på Europaplads.

Artiklens øverste billede
Den kommende kontorbygning på Europaplads 6-8 bliver en etage lavere end tidligere forslået. Bygningen bliver 35 meter høj og fordelt på otte etager fremfor den foreslåede nietagers bygning. Den stiplede linje markerer forskellen mellem otte og ni etager. Illustration: Luplau Poulsen Arkitekter, Ardess og Europa Plads ApS

Bygherrens drøm var oprindeligt et nyt højhus på Europaplads 6-8 i Aarhus C med 18 etager.

Det blev senere reduceret til ni etager, og onsdag blev et byrådsflertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Det Konservative Folkeparti enige om at sige ja til et nyt højhus på maks. otte etager. Forslaget om at reducere den kommende kontorbygning med en etage blev i tirsdags lanceret af Socialdemokratiet i Aarhus Byråd.

»Vi piller en etage af byggeriet, og vi håber meget, at der kan skaffes flertal i byrådet, så vi kan komme videre med sagen,« sagde Ango Winther (S).

Venstre er ifølge Almaz Mengesha (V) godt tilfreds med den løsning.

»Der er i det eksisterende miljø ret markante bygninger, så den kommende bygning spiller godt ind i området,« sagde Almaz Mengesha, der fik opbakning af Mette Skautrup (K).

»Byggeriet er godt tilpasset og spiller rigtig godt sammen med områdets øvrige markante bygninger. De er med til at underbygge stedets betydning og tyngde i forhold til Dokk1. Det er et godt projekt, som vi kan gå ind for,« sagde Mette Skautrup, som dermed også støttede den foreslåede lokalplansændring for området, som er nødvendig for opførelsen af den nye bygning.

Lokalplanen for området er i overensstemmelse med kommuneplanens samlede strategi for byudvikling, herunder at skabe mulighed for attraktive arbejdspladser centralt placeret i byen og samtidig skabe byliv med bylivsskabende aktiviteter i stueetagen, påpeger forvaltningen. Lokalplanen er imidlertid ikke i overensstemmelse med kommuneplanens konkrete rammer for området og afgrænsning i forhold til høje huse, og derfor skal der en ny lokalplan til.

Den løsning er andre byrådspartier ikke begejstrede for. Heller ikke selv om huset, der skal rumme kontorvirksomhed, liberale erhverv, butikker og restauranter med tilhørende opholdsarealer på taget, nu er tilpasset.

Bedre end ingenting

»Det nye forslag er bedre end ingenting, men vi synes stadig, at det havde været formålstjenligt at reducere højden endnu mere. Vi skal huske på, at det er et område, hvor vi tidligere har sagt, at der ikke skulle være huse på over fem etager. Hvis vi fraviger højhuspolitikken, så skal der være særlige grunde til det. Dem synes jeg ikke helt, at vi er stødt ind i i dette projekt. Vi kan bakke op om Socialdemokratiets ændringsforslag, men vi kan ikke bakke op om indstillingen i sin helhed,« sagde Jan Ravn Christensen (SF).

Enhedslisten er enig.

»Det er ikke en god idé, at vi begynder at fifle med vores højhuspolitik, som vi tidligere har vedtaget med et temmelig bredt flertal. Det er meget svært at se, hvad borgerne kan regne med,« sagde Peter Hegner Bonfils (EL).

Med lokalplanen tillades Mindegade 12A nedrevet og erstattet af ny bebyggelse, når det er nødvendigt for opførelse af den samlede nye bebyggelse. Dansk Folkeparti mener, at den kommende bygning er en ”klods”.

»Vi kan ikke støtte forslaget. Hvis projektet skulle ligge i Lisbjerg eller Skejby, så havde vi støttet det. Men byggeriet kræver nedrivning af vores kulturhistoriske bykerne, og det kan vi ikke støtte,« sagde Knud N. Mathiesen (DF), der mener, at der skulle have været skåret tre etager af byggeriet, hvis det skulle have haft opbakning fra DF.

Heller ikke løsgænger Dorthe Borgkvist støttede indstillingen.

Rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) oplyste, at det ifølge juristerne i Teknik og Miljø-forvaltningen ikke er nødvendigt med en ny høringsperiode som følge af den nye etagereduktion.

Bygherren bag det nye højhus er Europa Plads ApS, som har ændret projektet – også i forhold til udseende – flere gange siden 2017.

I ”Højhuspolitik for Aarhus Kommune” er der udpeget områder, hvor høje huse er uønskede, og områder, hvor høje huse ikke som udgangspunkt udelukkes. I Aarhus defineres en bygning som høj, hvis den overskrider et etageantal på seks etager og/eller en højde på 20-25 meter. Den nye bygning bliver 35 meter høj.

Ifølge Teknik og Miljø er lokalplanen for området placeret i en overgang mellem den gamle købstadskerne med en bebyggelse under seks etager og området omkring Europaplads og havnen, hvor bebyggelsen flere steder er over seks etager. Herudover planlægges mulighed for endnu flere høje huse over seks etager i området fra Europaplads ned til Sydhavnskvarteret.





Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.