Gamle Aarhus set med nye øjne

Tre nyuddannede arkitekter har taget industribygninger på Trøjborg, værksteder ved Kaløgade og en bunker i Graven under kærlig behandling.

Artiklens øverste billede
Asger Aagesen, nyuddannet arkitekt, har i sit afgangsprojekt givet et bud på omdannelse af Trøjborgkomplekset i Willemoesgade. Visualisering: Asger Aagesen

Gamle bygninger transformeret med nye, kreative øjne.

Det er outputtet fra 3 af 67 nyuddannede arkitekter fra Arkitektskolen Aarhus, for de har i deres afgangsprojekter valgt tre forskellige steder i Aarhus som afsæt for deres projekter.

Asger Aagesen har valgt Trøjborg, nærmere bestemt det gamle industrikompleks i Willemoesgade, som i mange år har huset Aarhus Universitet, også kaldet Trøjborgkomplekset. Bygningerne har tidligere både været bryggeri og papirværk, og efter universitetets udflytning skal bygningerne udvikles til nye formål, og det er her, Asger Aagesens projekt starter.

Som han skriver:

»Opgaven tager sit afsæt i netop denne problemstilling og indskriver sig samtidig i den overliggende diskussion om, hvad der skal ske med byernes gamle industrigrunde, som alt for ofte bliver revet ned til fordel for nyt boligbyggeri. Grunden huser adskillige arkitektonisk interessante industritypologier, som ikke blot er funktionsmæssigt fleksible og brugbare, men som også opfordrer til, at nye lag tilføres den eksisterende bygningsmasse, som i samspil med det gamle kan skabe et nyt udtryk og en helt ny relevans for bydelen Trøjborg,« skriver han og fortsætter:

»I opgaven forenes en ny offentlig bypassage med virksomhedsfællesskab og kommercielle programmer, som lægger sig i forlængelse af det allerede travle handelsliv på Tordenskjoldsgade. Målet er en åben karré, der i kraft af sit industrielle ophav adskiller sig fra resten af byen og dermed skaber et nyt slags byrum.«

Offentlig bypassage og virksomhedsfællesskab er nogle af idéerne i Asger Aagesens afgangsprojekt om Trøjborgkomplekset. Visualisering: Asger Aagesen.

Trøjborgkomplekset er i øjeblikket ved at blive udviklet som en blanding af erhverv og boliger. Bygningerne er opkøbt af en lokal investorgruppe, der udvikler området sammen med den aarhusianske tegnestue Cebra.

Arkitekt og arkitektskole

Nyuddannet arkitekt Eva Aaby har valgt at kigge på en omdannelse af selve Arkitektskolen, der skal flyttes fra bygningerne ved Nørreport til en nybygget skole på Godsbanen i 2021. Hun har valgt at give nogle bud på, hvad der kan ske med skolens nuværende bygninger efter fraflytning, herunder skolens værksteder, der vender ud mod den bagvedliggende Kaløgade.

Hendes mål er at bevare aktivitet i området, som hun skriver:

»Området omkring Nørreport står over for en massiv boligfortætning i de kommende år. Med Arkitektskolens udflytning i 2021 forsvinder meget af den aktivitet, der giver liv i dagtimerne. Min ambition med dette afgangsprojekt er at forslå en radikal transformation af Arkitektskolens værkstedsbygning til en aktivitetshal for foreningssport med et tilhørende klubhus samt seniorboliger for lokale. Industribygningen fra 1908 har rumlige kvaliteter, som man typisk ikke finder i nybyg, samt historiske spor, der i dag står som et g(l)emt bevis på industriens betydning for Aarhus’ historie.«

”Den nye Kaløplads” kalder arkitekt Eva Aaby sit bud på en omdannelse af værksteder og hele området bag den nuværende Arkitektskole mellem Nørreport og Kaløgade. Visualisering: Eva Aaby

En del af Arkitektskolens bygninger er netop blevet købt af ingeniør og ejendomsudvikler Jørn Tækker og hans firma, Tækker Group, der skal have nyt domicil i skolens auditoriebygning.

Nyt blik på en bunker

En tredje af de 67 nyuddannede arkitekter er Nanna Friis Tolstrup, og hun har vendt blikket mod Latinerkvarteret og adressen Graven 21, som er det sted på graven, hvor den kommunale tandpleje og tandregulering holder til, og hvor der foran er en græshøj over en bunker.

Området består af to dele – en over jorden og en under, som Nanna Friis Tolstrup skriver:

»Over jorden ligger der en tilbagetrukket treetagers bygning fra 1876 tegnet af Carl Lange, oprindeligt som et alderdomshjem. I dag huser bygningen Aarhus Kommunes tandpleje og har gjort det siden 1917. Sommeren 2020 skal de flytte i en ny bygning. Foran tandlægen er der en forplads, hvor der er placeret en bunker beklædt af en jordhøj, der også er kendt som ”Hipsterhøjen”, hvor der om sommeren er fyldt med mennesker, der nyder et lille strejf af eftermiddagssolen. Resten af året står toppen af bunkeren som oftest hen uden mennesker. I Aarhus Kommune står der 250 uudnyttede bunkere fra Anden Verdenskrig, og jeg ser derfor mit afgangsprojekt som et eksempel på, hvordan man kan genbruge og transformere en uudnyttet bunker.«

Arkitekt Nanna Friis Tolstrup giver sit bud på en omdannelse af Graven 21 og pladsen foran bygningen. Visualisering: Nanna Friis Tolstrup.


Alle de nyuddannede arkitekter og deres afgangsprojekter kan ses på hjemmesiden afgang.aarch.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.