Byrådsflertal afviser renseanlæg på havnen

S og V vil ikke være med til forslaget om at placere et nyt renseanlæg på Aarhus Havns eksisterende sydmole. Borgergruppe sender nyt forslag i spil.

Artiklens øverste billede
Det nuværende Marselisborg Renseanlæg skal flyttes for bl.a. at give plads til udvidelse af Marselisborg Lystbådehavn og Tangkrogens rekreative område. Foto: Tobias Roed Jensen

De to største partier i Aarhus Byråd afviser nu definitivt forslaget om at placere det kommende Marselisborg Renseanlæg på Aarhus Havns eksisterende areal.

Socialdemokratiet og Venstre vil på tirsdagens byrådsmøde dermed støtte anbefalingen fra afdelingen for Teknik og Miljø om at igangsætte en VVM-undersøgelse af to andre mulige placeringer kaldet Hovedforslaget og Alternativ 2. Begge indebærer at inddrage søterritorium, og med et byrådsflertal bestående af S, V og LA er Alternativ 1, som er placering af renseanlægget på den eksisterende sydmole, dømt ude.

»Aarhus mangler et nyt renseanlæg, men der er ikke flertal for at se på Alternativ 1 i den kommende VVM-undersøgelse. Konsekvenserne af at placere renseanlægget de andre to steder skal nu undersøges af fagpersoner,« siger rådmand for teknik og miljø, Bünyamin Simsek (V), som mandag eftermiddag diskuterede sagen på et møde i Teknisk Udvalg.

For et par uger siden så byrådet også på ”Helhedsplan for Tangkrogområdet”, som udover et nyt Marselisborg Renseanlæg, også omhandler udvidelse af Marselisborg Lystbådehavn og Tangkrogens rekreative område. Her blev forslaget om at droppe Alternativ 1 også drøftet, men sendt til udvalgsbehandling.

Ifølge Teknik og Miljøs vurdering må op til fem virksomheder på havnen flytte, og udvidelsen af lystbådehavnen blive mindre end planlagt, hvis renseanlægget placeres på den nuværende sydmole. Aarhus Havn og dens virksomheder mener, at der ikke kan findes tilstrækkelig plads på de eksisterende havnearealer til det nye renseanlæg. Aarhus Vand, der skal drive rensningsanlægget, mener heller ikke, at Alternativ 1 er en optimal løsning. På den anden side har 164 af 165 borgere i en forudgående høringsperioden givet udtryk for, at Alternativ 1 er det mest optimale for området.

Socialdemokratiet mener, at Aarhus Byråd bl.a. er nødt til at tage højde for havneloven i sagen.

»Loven siger, at erhvervsaktivitet på havnen skal være havnens aktiviteter. Så når der er to andre muligheder, så synes vi ikke, at vi skal kaste os ud i et alternativ, som ikke kan lade sig gøre,« sagde Louise Lindskrog forud for mandagens møde i teknisk udvalg.

Heller ikke Liberal Alliance kan støtte Alternativ 1.

»Det vil hæmme nogle virksomheders muligheder for at udvikle sig. Men processen ærgrer mig, for det viser sig jo, at Teknik og Miljø hele tiden har været opmærksom på, at de aktiviteter, der foregår på havnen, er omfattet af havneloven. Det ville have været godt at vide noget før, for så havde vi ikke været nødt til at stikke en masse borgere blår i øjnene med diskussionen omkring Alternativ 1,« siger Almaz Mengesha (LA).

Nyt forslag

Aarhus Kommunes oprindelige bud – kaldet Hovedforslaget fra 2015 - mødte massiv modstand med bl.a. over 10.000 protestunderskrifter, og derfor valgte kommunen at fremlægge to yderligere forslag. Bag underskriftindsamlingen stod foreningen Beskyt Aarhusbugten, som mener, at det rekreative område ved Tangkrogen vil blive ødelagt af sand og tang, hvis ikke det nye Marselisborg Renseanlæg placeres på Aarhus Havns nuværende sydmole.

Forud for byrådsmødet har foreningen i 11. time indsendt et nyt placeringsforslag under navnet Tangkrogen 3.0 til kommunen. Forslaget inddrager en større bid af havet end i Alternativ 1.

»Men her er tænkt i helheden for både renseanlæg, lystbådehavnen og alle dens brugere (herunder også lystfiskerne), byens borger og brugerne af hele området samt havnen og dens virksomheder,« skriver Martin Brøndum Klode, formand for Beskyt Aarhusbugten, til byrådet.

Aarhus Vand forventer, at et nyt renseanlæg kan stå klart i 2026.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.