Topchefer: Hele landet nyder godt af, at det går godt i Aarhus

Mandag møder 180 erhvervsfolk nuværende og kommende beslutningstagere i Byen møder Borgen. Tre repræsentanter for lokale virksomheder mener, at folketingspolitikerne bør være mere bevidste om at støtte en positiv udvikling i Østjylland.

Artiklens øverste billede
Det bliver på et tidspunkt en udfordring at få den tunge trafik og personbilstrafikken til og fra havnen – specielt når Molslinjen flytter, mener Jan Dam Poulsen, formand for Østjyske Speditører og direktør for Blue Water Shipping.. Foto: Morten Lau-Nielsen

Danmarks næststørste by er af vital betydning for Danmark. Et godt og velfungerende erhvervsliv i Aarhus og Østjylland vil have en positiv afsmitning på resten af landet. Derfor bør de østjyske politikere i Folketinget sikre, at der bliver taget beslutninger, som gavner området.

Det mener de tre topchefer, Morten Krebs Gjesing, senior vice president og chef for global human ressources-afdelingen hos Arla Foods, Mai Louise Agerskov, adm. direktør hos Incuba og direktør Jan Dam Poulsen, Blue Water Shipping, og formand for Østjyske Speditører. De vil alle tre være til stede, når repræsentanter for det østjyske erhvervsliv mandag får mulighed for at komme i dialog med nuværende og potentielle folketingsmedlemmer ved arrangementet Byen møder Borgen, som Aarhus Erhvervssamarbejde og JP Aarhus står bag.

»Det er vigtigt at tage dialogen og deltage i møder som det her, og at Christiansborgpolitikerne specifikt viser interesse for Østjylland. I den debat og diskussion tror jeg, der opstår nogle ideer og muligheder for at skrue på nogle knapper,« siger Morten Krebs Gjesing, Arla Foods.

Politikerne må anerkende, at Aarhus er Danmarks andet vækstcenter. Det er ikke altid det billede, der bliver tegnet på Christiansborg, og det kunne godt blive tydeligere.

Mai Louise Agerskov, adm. direktør, Incuba

Han mener, at den aktuelle politiske dagsorden om et Danmark i balance, skal udnyttes til at skabe bedre vilkår i Østjylland.

Mere balance

»Man har måske på Christiansborg erkendt, at man i en årrække har centraliseret og trukket meget til København, og at der nok er behov for at svinge det lidt tilbage. København er et vigtigt vækstcentrum til gavn for hele landet, men jeg tror heller ikke, at man skal skabe et land, der knækker over, og hvor der ikke er muligheder i Jylland. Det vil skabe en bedre sammenhængskraft samlet set og et økonomisk sundere land, hvis der er flere vækstcentre og en mere afbalanceret fordeling af arbejdspladser og muligheder,« mener Morten Krebs Gjesing.

Han repræsenterer en global virksomhed med næsten 20.000 ansatte og en af de største private arbejdspladser i Østjylland. For at skabe en god arbejdsplads og de bedste arbejdsforhold for medarbejderne har Arla Foods ifølge ham også brug for politisk opbakning. F.eks. ved at uddannelsessystemet kan levere kandidater til de stillinger, som virksomheden opslår.

»Vi er selvfølgelig meget interesseret i en række uddannelser, som knytter sig specifikt til fødevaresektoren. Det, som bla. fylder meget i øjeblikket, er øget automatisering og digitalisering, og hvordan vi tænker det som samfund, for det er ikke noget, vi som virksomhed kan løse selv. Derfor er samarbejdet mellem de private arbejdspladser og uddannelsesinstitutionerne vigtigt, så man sikrer nogle relevante uddannelser,« siger han.

Som en stor, international virksomhed er Arla Foods ifølge Morten Krebs Gjesing også afhængig af en lovgivning, der gør det attraktivt for højtuddannede udlændinge at komme til Danmark for at arbejde i en periode.

Tilbud til familien

»Vi har mange medarbejdere, som ikke har en dansk baggrund. Dem, vi tiltrækker til hovedkontoret i Aarhus, er ofte højt kvalificeret arbejdskraft, så det er vigtigt for os, at der er gode skattemæssige vilkår og gode vilkår på anden vis. Både på Christiansborg og lokalpolitisk har man indflydelse på, at der f.eks. er tilbud til ægtefæller, og at der er en række muligheder for familierne, der kommer til, med internationale skoler og gode vilkår for at kunne lande samlet som familie i området,« siger han.

Også fortsatte investeringer i infrastruktur - bl.a. i fremkommeligehed på vejene - er vigtig for en virksomhed, som både skal transportere fødevarer rundt og have sine medarbejdere hurtigt og effektivt til og fra job.

»Vi har jo medarbejdere, som pendler op til en time til og fra arbejde eller kommer ind fra København eller udlandet, så adgangsforhold og det, at man binder Danmark bedre sammen, er meget vigtig for en stor arbejdsplads i Østjylland.«

Samme holdning har formand for Østjyske Speditører, direktør Jan Dam Poulsen, Blue Water Shipping.

»Det betyder rigtig meget, at de vognmænd, der kører for os, kan komme smidigt rundt med det gods, der kommer ind fra søen, landevejen eller luften,« siger han.

»Det bliver på et tidspunkt en udfordring at få den tunge trafik og personbilstrafikken til og fra havnen – specielt når Molslinjen flytter. Vi ser gerne, at man på en eller anden måde får en dispensation for det anlægsloft, så man kan komme i gang med en Marselistunnel. Marselis Boulevard er et nationalt anliggende, selv om det er en kommunevej. Det er jo tung trafik fra mere eller mindre hele Jylland, som skal ind og ud af havnen,« siger Jan Dam Poulsen, der også gerne ser en snarlig udvidelse af havnearealet.

Udvid havnen

»Vi skal sikre kapaciteten på den lange bane. Aarhus er jo en national havn, så det er til alles bedste, at man kommer i gang med udvidelsen til rette tid. Det land, der er, er ved at være brugt, så på et tidspunkt skal der være en udvidelse af den eksisterende havn, hvis man kigger på de forventede væksttal,« siger Jan Dam Poulsen, der også vil benytte lejligheden til nok en gang at gøre politikerne opmærksom på behovet for et ekstra motorvejsspor.

»Nu er E45 udvidet ved Skanderborg, og det har hjulpet. Men vi kunne da godt have en mening om, at der skulle være et ekstra spor helt fra Randers til Køge. Det er måske ikke så vigtigt lige nu, men på den lange bane skal vi sikre, at der er kapacitet nok,« understreger han.

Adm. direktør Mai Louise Agerskov, Incuba, forudser også, at netop en Marselistunnel, udvidelse af E45 og fortsat vækst i Aarhus Lufthavn bliver væsentlige temaer på dagens møde.

»Politikerne må anerkende, at Aarhus er Danmarks andet vækstcenter. Det er ikke altid det billede, der bliver tegnet på Christiansborg, og det kunne godt blive tydeligere. Og vi må i hvert fald gøre klart, at det ikke bliver ved med at være sådan, hvis ikke rammerne kommer på plads med nogle udbygninger af infrastrukturen,« understreger hun.

En dansk dagsorden

»Det er ikke en opgave, som kommunerne i Business Region Aarhus kan påtage sig. Det er noget, staten må gå ind i i form af udbygning af motorvejen og at sikre økonomien omkring Marselistunnelen. Det er en dansk dagsorden, for det vedrører hele landet, og det er alt sammen noget, som skal godkendes på Christiansborg.«

Mai Louise Agerskov mener også, at folketingspolitikere i højere grad skal tænke Aarhus og Østjylland ind i visionerne for dansk turisme.

»Politikerne må også gerne notere sig den vækst i turismen, der sker i Østjylland, og de visioner, der er fremadrettet. Det er også et sted, det er vigtigt at understøtte fra hovedstaden. Det skal ses som en styrkelse af dansk turisme, at nogle af turisterne i København også tager en tur til Aarhus.«

Mai Louise Agerskov forventer også, at dagens dialog vil omfatte iværksætteri og manglen på ingeniører og it-kandidater fra universiteterne, fordi det er vigtige elementer i den fortsatte fremgang for østjyske virksomheder.

»Det er meget op til de nationale politikere, hvordan man understøtter den vækst, så den fortsætter til glæde for hele landet. Jeg vil lytte meget til, hvad deres svar vil være på det spørgsmål,« siger Mai Louise Agerskov.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.