Tusinder af ekstra boliger og mere tryghed for beboere, der vil miste deres lejligheder

Borgmesteren og to rådmænd præsenterede sammen med formanden for boligforeningerne i Aarhus tirsdag en plan for nye boliger og genhusningen, når ca. 1.000 boliger rives ned i Gellerup og Bispehaven.

Artiklens øverste billede
Bünyamin Simsek (V) og Jacob Bundsgaard (S) står sammen om planerne for at omdanne Gellerup og Bispehaven. Foto: Benjamin Nørskov

Den skaber mere tryghed for de familier, der i de kommende år mister deres boliger i forbindelse med byrådets nedrivningsplaner i Aarhus Vest. Den sikrer ca. 2.600 nye almene boliger, og den står som garanti for, at ingen kommer bagud i den almene boligkø, når ca. 1.000 familier efter planen mister deres boliger.

Sådan beskrev borgmester Jacob Bundsgaard (S) den genhusningsaftale, som Aarhus Kommune og boligforeningerne er blevet enige om. Sammen med teknikrådmand Bünyamin Simsek (V), beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz (S) og formanden for de aarhusianske boligforeninger, Anders Rønnebro, præsenterede borgmesteren aftalen på et pressemøde tirsdag.

»Vi har skabt rammerne for, at de berørte borgere i vores udsatte boligområder kan få et godt alternativt sted at bo. Dermed reducerer vi den utryghed, som store forandringer i et boligområde giver. Det er en aftale, som samtidig sikrer, at vi fastholder udbygningen af almene boliger i Aarhus, så det svarer til den nuværende andel, selvom vi reducerer med 1.000 boliger i udsatte boligområder,« sagde Jacob Bundsgaard og roste boligforeningerne i Aarhus for at tage del i genhusningsopgaven.

Repræsentanten for de aarhusianske boligforeninger, Anders Rønnebro, formand for BL’s 5. kreds, forsikrede pressen, som var mødt talstærkt op på Aarhus Rådhus, om, at det ikke vil blive noget problem at finde de omkring 1.000 erstatningsboliger, som svarer til det antal, byrådet ønsker solgt, omdannet eller nedrevet i Gellerup/Toveshøj og Bispehaven.

»Fordi vi har indgået en aftale om byggeri af flere almene boliger, og fordi vi gør tingene på lang sigt, så er det her en overkommelig opgave, som byen kan klare,« sagde Anders Rønnebro.

Vil tage drastisk fat

Boligorganisationerne i Aarhus forpligter sig med aftalen til at sørge for at stille det nødvendige antal boliger til rådighed for alle berørte borgere frem til 2030. Og det skal ske på en måde, så andre boligområder ikke udvikler sig til nye, udsatte boligområder. Således indeholder aftalen en række kriterier for genhusningen. Da fem blokke i Gellerup skulle rives ned i forbindelse med helhedsplanen fra 2010, fik beboerne en tryghedsgaranti, der betød, at de fik tilbudt erstatningsboliger i samme område, men den er sløjfet. Der skal dog tages individuelle hensyn til deres behov og ønsker, bl.a. ift. om boligerne ligger tæt på familiens skole , arbejde m.m., fremgår det af aftaleteksten.

Da planerne om den nu droppede stormoské på Bautavej i nærheden af Gellerupparken for omkring fire år siden blev godkendt af et byrådsflertal, satte Venstre stolen for døren og forlod den brede aftale om helhedsplanen for Gellerup/Toveshøj.

Men med det brede forlig om udsatte boligområder i Aarhus fra juni meldte Venstre sig igen ind i arbejdet med at omdanne boligområderne i Aarhus Vest.

»Der er bred enighed i byrådet om, at vi vil have en anden bydel og tage drastisk fat, uden at vi samtidig vælter andre boligområder. Det gør vi med denne aftale. Jeg vil gerne kvittere borgmesteren for at lande en god aftale med byens boligforeninger,« sagde Bünyamin Simsek (V).

Mindre ventelister

Byrådet har afsat 120 mio. kr. til at bygge 1.000 nye almene familieboliger, som er til at betale for udsatte borgere. Og ifølge den nye aftale med boligorganisationerne skal kommunen derudover opføre 400 almene familieboliger om året i 2020-2023, og dem er der ifølge Borgmesteren Afdeling fundet penge til. Den nye aftale er en forlængelse af det nuværende byggeniveau, som byrådet i 2015 afsatte 232 mio. kr. til at opføre 1.600 almene boliger i 2016-2019.

Bygeplanerne sikrer ifølge Jacob Bundsgaard og Anders Rønnebro, at genhusningsopgaven ikke betyder længere ventetider på almene boliger for andre borgere.

»I det store billede bliver det faktisk nemmere at skaffe en almen bolig. Men det er ikke sådan, at folk skal forvente, at ventelisterne og ventetiden på boliger rasler ned,« sagde Jacob Bundsgaard.

Brabrand Boligforening, som ifølge byrådets aftale skal have 10 blokke mindre i Gellerup/Toveshøj, står som den eneste af byens boligorganisationer uden for aftalen. Det begrunder formand Keld Albrechtsen med, at foreningens repræsentant ikke havde haft tid nok til at nå at drøfte aftalen i bestyrelsen samt, at den ifølge boligforeningen ikke sikrer de berørte beboere godt nok og kan ramme andre, der venter på en bolig.

Når boligforeningen ikke er med i aftalen, bør det ifølge Anders Rønnebro betyde, at den ikke får tildelt nogle af kvoterne til de 1.600 nye boliger.

Det afviser Keld Albrechtsen, da han mener, at tildelingen af kvoter til nye boliger skal foregå ud fra objektive kriterier, og desuden vil Brabrand Boligforening tage et ansvar for genhusning på lige fod med andre boligorganisationer.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.