Naboer om nyt Comwell-højhus i Aarhus midtby: for få p-pladser, lange skygger og dårligt udemiljø

Onsdag tager byrådet i Aarhus stilling til hotelkæden Comwells plan om et nyt højhus i 16 etager og med 200 værelser. Planen har allerede affødt bekymrede reaktioner fra naboer.

Artiklens øverste billede
Comwell Hotels håber på at kunne udvide med en bygning på 16 etager med ca. 200 værelser, mødefaciliteter og en restaurant på øverste etage. Foto: Arkitema Architects

Inspirationen er hentet hos den ikoniske Flatiron Building i New York fra 1902, formen er trekantet, hjørnerne er rundede, og etagetallet når op på 16.

Comwell-hotelkæden har planer om at udvide deres nuværende hotel ved Centralværkstedet i Aarhus midtby.

Den nye bygning vil blive opført ved siden af City Towers, der rejser sig 23 etager på Værkmestergade, og vil bestå af ca. 200 hotelværelser, mødefaciliteter og en restaurant. På de to øverste etager etableres der selskabslokaler, lounge og en sky bar.

Et nyt højhusbyggeri vil kaste en lang skygge til gene for beboere i nærområdet.

11 beboere i Ny Banegårdsgade 49-51

På onsdag skal byrådet tage stilling til, om lokalplanen for højhusbyggeriet skal sendes i offentlig høring. Men allerede i april-maj havde de første naboer til Comwell-udvidelsen mulighed for at give deres besyv med under en forudgående høring.

Tegningen viser det nye trekantede Comwell-højhus til højre og i midten det sorte nuværende City Tower. Pilen viser, hvor der efter planen skal etableres en broforbindelse hen over jernbanen. Illustration: Arkitema Architects

Flere af de i alt 13 høringssvar var positive, men flere beboere i området udtrykte bekymring for bl.a. deres udsigt, skyggegener, trafik og parkering.

»Som helt nye ejere af lejligheder på Frederiks Plads, hvoraf mange har købt deres lejlighed udelukkende med den forudsætning, at der er udsigt til byens skyline med de kendte seværdigheder i byen (domkirken, Salling Rooftop, Aarhus Rådhus og Aros m.v.), er det uforståeligt, at vi efter to måneders ejerskab skal imødese en negativ ændring på dette område, og vi forventer selvfølgeligt, at den ekstra kvadratmeterpris, lejlighederne med udsigt har betalt, bliver rigeligt kompenseret,« skriver ejerforeningen på Frederiks Plads 8.

For få p-pladser

11 beboere i Ny Banegårdsgade 49-51 har også svært ved at acceptere omfanget af det planlagte byggeri.

»Et nyt højhusbyggeri vil kaste en lang skygge til gene for beboere i nærområdet samt forringelse af udemiljøet. Vi er i forvejen generet af et kraftigt genskær fra højhuset City Tower,« står der i høringssvaret, hvor der også argumenteres for en bevarelse af Centralværkstedet, da det giver byen »sjæl og identitet«.

Opholdsarealer ved den nye bygning og de eksisterende opholdsarealer skal opgraderes med bl.a. beplantning. Foto: Arkitema Architects.

Ifølge lokalplanen vil der til det nye højhus blive etableret et parkeringsanlæg med 50 pladser under jorden med adgang fra p-kælderen under City Tower. Derudover vil der blive oprettet tre yderligere p-pladser over jorden. Det svarer ifølge Aarhus Kommune til parkeringsnormen. Men flere beboere i området udtrykker bekymring for p-forholdene.

»For nylig har Hotel Comwell lejet omkring 100 parkeringspladser i parkeringskælderen på Frederiks Plads. Dette har gjort, at det ikke er muligt for beboere at få en lejet parkeringsplads i vores egen parkeringskælder,« skriver Meriam Galai, Frederiks Plads 26, som dog understreger, at hun hilser højhusbyggeriet velkommen.

Bekymring fra Bruuns Galleri

En anden og vigtig brik i hoteludvidelsen er en ny stibro over baneterrænet mellem Værkmestergade og Ny Banegårdsgade. Det vil bl.a. skabe nemmere adgang mellem Comwell-højhusene og Aarhus Streetfood ved rutebilstationen. Madstedet bifalder da også etableringen af både højhus og stiforbindelse. Sidstnævnte byggeri begejstrer dog ikke ejeren af Bruuns Galleri, Steen & Strøm Danmark A/S:

»Vi finder ikke denne idé gennemtænkt og ønskelig for kvarteret. Den foreslåede forbindelse virker som en smutvej, hvilket ikke virker hensigtsmæssigt at lave i et område, der netop har behov for trafik.«

Comwell Hotels har tidligere oplyst, at byggeriet vil koste et trecifret millionbeløb, og at det, hvis lokalplanen godkendes, vil stå færdig i begyndelsen af 2021.

Planen blev diskuteret på byrådsmødet den 10. oktober, og her var Socialdemokratiet, Venstre og SF positivt stemte.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.