• Opdateret 31/08/2018 kl. 10:21

Borgmesteren kræver nyt spareforslag af Børn og Unge

Den droppede skolebesparelse efterlader et hul i sparekataloget, der skal lappes af et nyt spareforslag, mener borgmester Jacob Bundsgaard (S), som har indkaldt byrådet til et møde mandag.

Artiklens øverste billede
Borgmester Jacob Bundsgaard (S) mener, at det er problematisk, at et flertal er løbet fra planen om større skoledistrikter, da den løsning var en del af planen for udsatte boligområder. Foto: Tanja Carstens Lund

Efter en uge, hvor de politiske partier et for et har vendt sig imod spareforslaget om større skoledistrikter og kæmpeskoler, skal der andre besparelser på bordet.

Det påpeger borgmester Jacob Bundsgaard (S), som derfor har indkaldt byrådets partier til møde på mandag.

»Vi må jo konstatere, at med de meldinger, der er kommet fra partierne, kan det forslag, der ligger fra direktørgruppen på skoleområdet ikke gennemføres i den form, det er fremsat. Derfor er vi nødt til at have en drøftelse af, hvad vi så gør,« siger borgmesteren og fortsætter:

Men det er klart, at det er også nogle meget store forandringer, der ligger i forslaget, så det vil kræve en bred opbakning i byrådet

Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus

»Mit oplæg vil være, at vi beder direktørgruppen, i praksis Børn og Unge, om at komme med et nyt forslag på området, som så kan indgå i de videre drøftelser,« fortæller han.

Ifølge det droppede forslag ville den nye skolestruktur have sparet kommunen for 5 mio. kr. næste år stigende til 45 mio. kr. i 2022. Det beløb mener borgmesteren, at Børn og Unge skal matche med det nye spareforslag, han efterlyser.

Borgmesteren konstaterer, at det er partiernes gode ret at melde ud, at de er mod forslaget om en ny skolestruktur, men han betoner, at partierne før sommerferien indgik en aftale om de udsatte boligområder, og at der med denne aftale blev bestilt et forslag til en ny skolestruktur.

»Det havde måske så været fornuftigt at lade være at lave bestillingen. Nu har vi jo tabt nogle uger på det. Det presser behovet for at få et nyt forslag på bordet, og derfor har jeg indkaldt til et møde her mandag,« siger Jacob Bundsgaard.

Han understreger, at tidsplanen for budgetlægningen står fast, men at forløbet betyder, at det kommende forslag fra Børn og Unge måske ikke kan blive vendt så grundigt:

»Det er klart, at det presser den politiske proces og giver os lidt dårligere mulighed for at få det forslag, der skal komme, ud til en bredere diskussion i offentligheden.«

Ifølge borgmesteren er der ikke krav om, hvor lang tid et forslag skal være i høring. Dog er der lovgivningsmæssig frister, der skal overholdes, hvis forslaget handler om at ændre skoledistrikter.

»Det går jeg så ikke ud fra, at det gør,« siger han.

Hvorvidt støtter Socialdemokratiet spareforslaget om en ny skolestruktur?

»Vi har jo egentligt valgt at sige, at vi vil gerne høre alle de forskellige bemærkninger, der kommer ind. Ikke kun i forhold til det her konkrete spareforslag om skolestrukturen, men også på alle de andre områder, har vi valgt at vente med at melde ud eller skyde noget ned, indtil hele høringsperioden er overstået.«

»Vi havde ikke på forhånd taget stilling til det, men jeg synes egentlig, at der er nogle gode elementer i det. Men det er klart, at det er også nogle meget store forandringer, der ligger i forslaget, så det vil kræve en bred opbakning i byrådet, hvis man skulle gennemføre det.«

Lad os sige, at de andre partier ikke havde meldt ud endnu, ville I så være for eller imod forslaget?

»Det havde vi ikke taget stilling til, fordi vi vil gerne se alle de bemærkninger, kommentarer, overvejelser og argumenter, der kom ind i forhold til det og se det i et samlet hele. Det er jo klart, at de bekymringer, der er tilkendegivet fra mange sider, er nogle man sagtens kan have og forstå.«

»Men jeg synes, at man i sådan en proces skylder, at det ikke kun er dem, der kommer på banen først der, bliver hørt, men også at den noget af den eftertanke, der engang imellem indfinder sig i den her type af høringsprocesser, får lov til at få plads. Men det punkt er vi forbi nu med de politiske meldinger.«

JP Aarhus ville gerne have spurgt børne- og ungerådmand, Thomas Medom (SF), om, hvorvidt han vil sætte sin forvaltning i gang med at udarbejde alternative spareforslag. Rådmanden ønsker dog ikke at udtale sig, før partierne har holdt møde mandag.

Børn og Unge har i sparekataloget, der er i høring, samlet peget på besparelser for 109 mio. kr. om året frem til 2022.


Borgere, interesseorganisationer og andre kan frem til den 12. september komme med høringssvar til det samlede sparekatalog på 300 mio. kr. årligt.

Senere samme måned vil byrådet fastlægge kommunens budget for 2019-2022.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.