USA

USA forbyder software fra russisk virusjæger med dansk hovedkvarter

USA's sikkerhedsmyndigheder mener, at den russiske virusjæger åbner en bagdør for russiske efterretningstjenester til amerikanske computernetværk.

Cybersikkerhedsselskabet Kaspersky Lab er en af verdens største. Onsdag forbød det amerikanske Ministerium for Indenlandsk Sikkerhed føderale myndigheder at bruge selskabets software af frygt for, at det samarbejdet med russiske efterretningstjenester. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

San Francisco

Frygt for russisk cyberspionage har onsdag fået den amerikanske regering til at forbyde føderale myndigheder at bruge virussoftware fra den russiske sikkerhedsgigant Kaspersky Lab.

Ifølge Washington Post reagerer Ministeriet for Indenlandsk Sikkerhed – kendt som Homeland Security på mulige forbindelser mellem Kaspersky og stats-sponsoreret spionage via cyber.

»Ministeriet er bekymret for forbindelser mellem bestemte personer i Kaspersky og den russiske efterretningstjeneste og andre regeringsagenturer – samt bestemmelser under russisk lov, som tillader russiske efterretningsagenturer at anmode om assistance eller tvinge Kaspersky til at assistance og opsnappe kommunikation, som passerer igennem russiske netværk,« siger Homeland Security i en udtalelse:

»Risikoen for at den russiske regering – om den handler på egen hånd eller i samarbejde med Kaspersky – kan kapitalisere på adgang via Kasperskys produkter og kompromittere føderale informationssystemer implicerer USA’s nationale sikkerhed.«

Den russiske virusjæger siger i en udtalelse, at den er offer for en geopolitisk kamp mellem Moskva og Washington.

»Kaspersky Lab har ingen upassende kontakter med nogen regering, hvilket er årsagen til, at ingen offentligt har præsenteret nogen form for troværdige beviser, der bakker disse falske beskyldninger mod selskabet op,« lyder det i udtalelsen til Washington Post.

»Den eneste konklusion synes at være, at Kaspersky Lab, et privat selskab, er blevet fanget i midt i en geopolitisk kamp,« hedder det videre.

Det føderale kontor for offentlige indkøb slettede allerede for flere måneder siden Kaspersky, som har 400 millioner brugere på verdensplan og i 2015 åbnede et nordisk salgshovedkontor i Danmark for at øge satsningen på erhvervsmarkedet, fra listen over godkendte it-leverandører.

Dengang afviste Leif Jensen, chef for Kaspersky Lab i Norden og Baltikum, til Computerworld, at danske virksomheder og myndigheder har noget at bekymre sig om.

»På ingen måde,« lød den korte kommentar.

Kasperskys nordiske direktør Leif Jensen. Foto: Leiif Jensen/LinkedIn

Eugene Kaspersky, grundlæggeren af virksomheden, der selv har arbejdet i den russiske militære efterretningstjeneste som software-ingeniør, har også kaldt beskyldningerne »komplet uacceptable« og uretfærdige.«

Ordren fra Homeland Security kommer efter, at amerikansk efterretningstjeneste har sagt, at Moskva forsøgte at påvirke udfaldet af den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016; bl.a. blev  Den Demokratiske Nationalkomite (DNC) hacket, hvilket USA har beskyldt den russiske efterretningstjeneste for at stå bag. Både Senatet, Kongressen og den særligt udpegede undersøger Robert Mueller er desuden i gang med at undersøge, om der var forbindelser mellem Rusland og præsident Donald Trumps kampagneteam.

Homeland Security har givet føderale myndigheder tre måneder til at erstatte Kaspersky-software på deres computernetværk.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kommentar: Den 4. marts bliver en skæbnedag for Europa

Merkel har slidt sine partnere ned både ude og hjemme, og resultatet kan blive en simultan politisk krise.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her