USA

Det amerikanske senat stemmer for nye sanktioner mod Rusland og Iran

98 stemte for, mens kun Bernie Sanders og Rand Paul stemte imod.

Med hele 98 ud af 100 stemmer markerede de amerikanske senatorer, at de vil have nye sanktioner mod Rusland og Iran. Foto: AP/Susan Walsh

Torsdag stemte de amerikanske senatorer om et lovforslag, som ville betyde nye sanktioner mod Iran og Rusland og tvinge præsident Donald Trump til at få kongressens accept før han kan lette nogle af de sanktioner USA allerede har mod Rusland, sådan som han har givet udtryk for.

Senatet var næsten helt enige om, at stemmelovgivningen igennem med 98 stemmer for og kun to imod blandt de 100 senatorer.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Avis: Trump er i søgelyset hos Rusland-anklager Mueller

Før lovforslaget kan blive til lov, skal det en tur gennem Repræsentanternes Hus og endelig have en underskrift fra Donald Trump selv.

Men selv om Trump har givet udtryk for at han gerne vil lette sanktionerne mod Rusland, mener den amerikansk fødte professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Univeristet Derek Beach, at det ville være dumt af Trump at nedlægge veto.

»I den nuværende politiske situation, hvor der er så stor fokus på netop Rusland, vil det være uklogt for Donald Trump at nedlægge veto. Men man kan selvfølgelig aldrig vide med Trump.« siger han.

Knap 200 kongresmedlemmer vil lægge sag an mod Trump

De to amerikanske partier har længe ønsket at straffe Iran med yderligere sanktioner på grund af iranernes test af ballistiske missiler og på grund af støtten til grupper, der i USA betegnes som terrorgrupper.

Og torsdagens afstemning i Senatet kan bringe Trumps regering i et dilemma.

Udenrigsminister Rex Tillersons støtte til at sanktionere Rusland har været lunken. Men der er tale om en pakke sanktioner, hvor de to lande er koblet.

Det betyder, at Trump ville blive nødt til at sløjfe en strengere straf af Iran, hvis han skulle opgive straffen mod russerne.

Hvis det ender med et veto fra præsidenten, kan kongressen dog stadig tvinge lovgivningen igennem. Derek Beach fortæller, at det kræver to tredjedele flertal i begge kongressens kamre, hvis lovgivningen skal tvinges igennem trods et veto fra Trump.

Med stemmerne 98-2 i senatet tyder det ikke på at blive et problem her, og ifølge Reuters forventer medlemmer i begge kamre, at støtten til lovgivningen vil være stor nok til at gå imod et veto fra Trump.

Sanktionerne mod Rusland kommer som følge af landet indblanding i det amerikanske præsidentvalg i fjor, annekteringen af Krim-halvøen og landets støtte til den syriske regering under borgerkrigen, som har hærget landet i seks år.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere
Hold computeren sund: Undgå at hente disse programmer
Er din computer langsom, så hold dig fra at hente diverse optimeringsprogrammer, lyder rådet fra computerekspert. De har alligevel ingen virkning, siger han. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her