*

USA

WikiLeaks lækker interne mails fra den demokratiske nationalkomite

WikiLeaks har lækket 20.000 hackede e-mails, der giver indsigt i interne mails hos Det Demokratiske Parti. En slags optakt til det demokratiske konvent, der starter i morgen d. 25. juli.

Hillary Clinton og Bernie Sanders. Arkivfoto: Seth Wenig/AP

»WikiLeaks offentliggør 19.252 e-mails og 8.034 dokumenter fra toppen af den demokratiske nationalkomite - en del af vores nye Hillary Leaks serie,« står der på den hjemmeside, som WikiLeaks har dedikeret til deres nye såkaldte 'serie'.

E-mailene kommer fra kontoer, der tilhører syv nøglepersoner i den demokratiske nationalkomite. Bl.a. kommunikationsdirektør Luis Miranda (10770 e-mails) og den nationale finansdirektør, Jordon Kaplan (3797 e-mails).

Sanders støtter Clinton: Valgkampen handler ikke om Clinton men om befolkningens behov

Det demokratiske nationalkomite er det formelt styrende organ for det demokratiske parti og skal støtte demokraternes kandidater. Komiteen har over 200 medlemmere.

Lækket kom fredag d. 22. juli og dermed op til det demokratiske konvent, der starter mandag d. 25. juli og afholdes de efterfølgende tre dage. Konventet afholdes i Philadelphia.

The Washington Post beskriver lækket som »pinligt« for demokraterne, der forsøger at skabe et billede af et forenet parti.

En e-mail fra Luis Miranda til et andet partimedlem viser, hvorledes Luis Miranda forsøger at hjælpe Hillary Clinton ved at foreslå, at man kunne stille spørgsmålstegn ved Bernie Sanders tro.

»Måske har det ikke nogen betydning, men for KY (Kentucky) og WVA (West Virginia), kan vi få nogen til at spørge til hans tro,« står der i e-mailen, som fortsætter:

»Tror han på en Gud. Han glider af på at sige, at han har jødisk baggrund. Jeg mener, at jeg har læst, at han er ateist. Det faktum ville gøre forskel hos mine forældre (...)«

Clinton-lejren og nationalkomiteen har ikke givet respons på lækket af de mange e-mails.

Ifølge The Huffington Post giver lækket Bernie Sanders-tilhængere ret i deres mistanke om, at komiteen har favoriseret Hillary Clinton. En mistanke tilhængere har haft i længere tid, skriver det amerikanske medie.

The American Mirror reporterer om en video, hvor en tilskuer ved en tale, som Hillary Clinton afholdt lørdag i Miami, råbte:

»DNC leak. DNC leak« og prøvede at holde et banner i luften.

The American Mirror skriver, at det kan være en forsmag på begivenhederne til de demokratiske konvent.

Donald Trump: Hillary Clinton er lig med død, destruktion og svaghed

Derek Beach, der er professor ved Institut for Statskundskab og forsker i amerikanske præsidentvalg, stiller i første omgang spørgsmåltegn ved lækkets troværdighed.

»Det overordnede problem er, om lækket er ægte. Jeg vil gætte på, at det er, men det skal nævnes, at det kan være falsk,« siger han.

Den anden ting, som Derek Beach undrer sig over, er, fra hvilket land hacket stammer.

The Washington Post dokumenterede i sidste måned, at den russiske stat stjal oplysninger fra den demokratiske komites computere. Hvorvidt det hænger sammen med dette læk, er spekulationer, fastslår han.

»Det mest interessante er, hvor oplysningerne kommer fra. Og timingen kunne ikke være bedre,« fortæller Derek Beach og henviser til det demokratiske konvent.

»Det må være det bedste tidspunkt at komme med de her oplysninger på, da det kan forhindre den store forsoning blandt demokraterne,« forklarer han.

Lækkets indhold overrasker dog ikke forskeren, der mener, at det er meget naturligt, med Clintons lange historie i det demokratiske parti at have komiteens opbakning.

»Konsekvensen af lækket kan dog være, at de Bernie Sanders-vælgere, der havde mistro til komiteen, har fået forstærket deres mistanke, og at de enten undlader at stemme eller stemmer grønt,« fortæller han og fortsætter:

»Spørgsmålet er, om det kan koste Clinton sejren.«

Du kan følge Det Ovale Kontor, der dækker det demokratiske konvent fra d. 25.-28. juli.

Følg
Jyllands-Posten
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her