Rapport: Donald Trumps politik vil føre til en ny finanskrise

En amerikansk rapport kortlægger, hvordan det kan gå den amerikanske økonomi, hvis Donald Trump bliver USA's næste præsident.

Artiklens øverste billede
USA vil muligvis ikke være så "great," som Donald Trump lover, hvis han bliver præsident, fastslår ny rapport. Foto: John Locher

Hvis Donald Trump bliver USA's næste præsident, kan verdens mægtigste økonomi meget vel være på vej ind i en ny finanskrise.

Således lyder budskabet fra en ny rapport fra det amerikanske analyseinstitut Moody's Analytics, skriver The New Yorker.

Rapporten bygger på analyser, der tager det forbehold, at Donald Trump rent faktisk gennemfører de økonomiske og politiske tiltag, han under sin kampagne har lovet.

Og Mark Zandi, der er cheføkonom hos Moody's Analytics, er ikke i tvivl: Trumps økonomiske politik kan få store konsekvenser.

»Hvis Hr. Trump får præcis, hvad han har foreslået, vil den amerikanske økonomi lide utrolig meget. Det vil resulteret i en masse tabte arbejdspladser, højere arbejdsløshed, højere renter og lavere aktiekurser,« udtaler han til New York Times.

Går man dybere ned i rapportens argumenter, finder man bl.a., at der er tre løfter, der vil kunne få særlig stor betydning for den amerikanske økonomi.

Det er skattelettelser, der hælder mod de rige, en immigrationsreform, der vil sende millioner af ilegalle immigranter hjem, samt heftige skatter på varer importeret fra Kina og Mexico. Sidstnævnte skal ifølge Trump være med til at sikre, at amerikanske jobs forbliver i USA.

Disse tiltag ville bl.a. medføre, at USA som noget af det første ville gå ind i landets længste recession nogensinde, og at BNP i årene 2018-2020 ville falde med 2,4 pct.

»Det ville være en usædvanlig lang recession - endnu længere end Den Store Depression (depression i 30'erne, red.) - selv om alvoren i nedgangen i den økonomiske aktivitet ville være mere i overensstemmelse med den slags recessioner, verden har oplevet siden anden verdenskrig,« skrives der i rapporten ifølge The New Yorker.

Derudover rapporteres der om, at et USA med Trump som præsident i 2020 ville have mistet 3,5 mio. jobs i forhold til 2016. Der vil være lavere lønninger, og aktiekurser og huspriserne vil også være faldet.

Skatter på varer importeret fra Kina og Mexico vil ifølge rapporten medføre forhøjede priser på varer i USA, mens massedeporteringerne af ilegalle immigranter vil betyde, at nogle virksomheder vil have svært ved at finde arbejdskraft.

Det estimeres, at ilegalle immigranter udgør 5 pct. af den samlede arbejdskraft i USA, og mens deporteringer af denne arbejdskraft måske kan lyde som godt nyt i ørene på arbejdsløse amerikanere, vil virksomhedernes kamp for arbejdskraft med tiden medføre yderligere inflation og højere renter, argumenteres det i rapporten.

Rapporten faldt samme dag, hvor Hillary Clinton holdt en kritisk tale om Donald Trumps politik i delstaten Ohio. Også hun påpegede, at USA og muligvis resten af verden ville opleve endnu en recession, hvis Donald Trump blev valgt. Verdensøkonomien hænger ved hvert et ord, en amerikansk præsident siger, og Trump som præsident ville betyde gloabl panik, argumenterede Clinton.

Rapporten har dog også fået kritik af diverse amerikanske analytikere.

En af disse er Kevin Hasset, der er direktør for forskning i indenrigspolitik i det konservative institut American Enterprise Institute og bl.a. har været rådgiver for John McCain, George W. Bush og Mitt Romney under alle tres præsidentkampagner.

Han mener ikke, at den model, Mark Zandi og resten af holdet bag Moody's Analytics-rapporten har brugt, er specielt retvisende. Samtidig har Moody's Analytics bl.a. overestimeret den negative effekt af skattelettelser, argumenterer Hasset.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.