*

USA

Republikanerne lægger op til ny mudderkastning i vigtig tv-debat

Donald Trump bliver kaldt »et fjols« af modkandidat forud for republikansk tv-debat natten til fredag.

Donald Trump (tv.) og Ted Cruz' (th.) politiske venskab ser ud til at være gået i opløsning efter sidstnævntes fremgang i meningsmålingerne. Foto: John Locher/AP

Los Angeles

I april 2011 fik den amerikanske præsident Barack Obama store dele af salen til at bryde ud i grin, da han præsenterede det, han kaldte en video af sin fødsel.

Det skete under den traditionsrige gallamiddag for de amerikanske medier i Washington, hvor de politiske journalister kan opleve den siddende præsident på slap line.

Videoen var taget fra Disney-tegnefilmen "Løvernes Konge" og viser filmens hovedkarakter, løven Simba, blive præsenteret for savannens øvrige dyr.

De fleste fandt indslaget morsomt, men særligt en af de tilstedeværende havde en noget anden opfattelse, rigmanden Donald Trump.

Han havde i tiden op til gallamiddagen været den mest højtråbende kritiker, der mente, at den amerikanske præsident havde løjet om, hvor han blev født. Ifølge Trump var Obama nemlig slet ikke født på amerikansk jord, men uden for landet, og derfor juridisk set ikke i stand til at være USA's præsident.

To præsidentkandidater sat ved "børnebordet"

Rigmanden Donald Trump er nu en af favoritterne til at blive det republikanske bud på en afløser for netop Barack Obama, men det mislykkede forsøg på at vælte den amerikanske præsident for omkring fem år siden, har ikke afskrækket Trump fra at bruge samme metode mod sine nuværende modstandere i den republikanske valgkamp.

Det har Texas-senatoren Ted Cruz måtte sande op til det, der bliver den næstsidste republikanske tv-debat natten til fredag dansk tid, inden de første af partiets vælgere skal stemme om det republikanske præsidentkandidatur i staten Iowa om 18 dage.

Trump har således sået tvivl om, hvorvidt Cruz, der er født i Canada af en amerikansk mor, opfylder den amerikanske forfatnings krav om at være indfødt amerikaner for at kunne blive præsident.

»Republikanere bliver nødt til at spørge sig selv: Har vi lyst til at have en kandidat, der kan have en retssag hængende over hovedet i to år? Det ville være et stort problem,« lød det fra Donald Trump i starten af det nye år i avisen Washington Post.

Donald Trump har gentaget dette budskab ved flere lejligheder siden, men har bedyret, at det bestemt ikke er fordi, han har noget imod Cruz. Han er bare bekymret for, at Demokraterne med det samme vil teste hans valgbarhed, skulle han vinde kandidaturet.

Angrebet på Cruz, der som den eneste har omfavnet Trumps tilstedeværelse i det republikanske kandidatfelt, kunne selvfølgelig også have noget at gøre med, at han for alvor er begyndt at true Donald Trump, der siden sommer har ligget i spidsen af meningsmålingerne.

I sensommeren var der varme politiske følelser mellem Ted Cruz og Donald Trump, da førstnævnte inviterede til et fælles politisk møde i Washington som en protest mod atomaftalen med Iran Foto: Carolyn Kaster/AP

I Iowa viser et gennemsnit af de seneste syv målinger, foretaget af hjemmesiden realclearpolitics.com, at Cruz og Trump lige nu er statistisk set fuldstændigt lige med en minimal føring til Trump på sølle 0,4 procentpoint.

Selv har Ted Cruz benægtet, at hans kandidatur ville være et problem i forhold til forfatningen. Et synspunkt, som flere amerikanske retseksperter i øvrigt har givet ham opbakning til i de amerikanske medier. Først i dagene op til nattens tv-debat har Cruz forsigtigt forsøgt at slå tilbage mod Donald Trump, som han flere gange har afvist at indgå i en kamp på ord med.

Hvor Ted Cruz ikke har lyst til en retorisk brydekamp med Donald Trump, så er lysten fra den tidligere favorit til kandidaturet Jeb Bush en helt anden. Op til nattens debat har Bush, der ligger på 4,4 procent i meningsmålingerne i Iowa, udsendt en reklame, hvor han viser nogle af Trumps mest kontroversielle udtalelser.

Den indledes med et klip fra en af Bushs egne taler, hvor han slet og ret kalder rigmanden for »et fjols«.

På trods af at have brugt adskillelige millioner af dollar på tv-reklamer i både Iowa og i New Hampshire, der skal stemme ugen efter vælgerne i Iowa, har Jeb Bush ikke formået at rykke sig afgørende i meningsmålingerne.

Ted Cruz og Donald Trump er i meningsmålingerne lige nu de helt store favoritter til at vinde i Iowa. De ligger begge på omkring 27 procent i meningsmålingerne med Florida-senatoren Marco Rubio et stykke efter på omkring 12 procent af stemmerne.

Følg
Jyllands-Posten
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her