USA

Hillary Clinton om Baltimore-uro: Mønstrene er blevet umiskendelige og umulige at benægte

Baltimore har på under fire år måttet udbetale næsten 43 millioner kroner i klagesager om byens politi.

Det skal være obligatorisk for amerikanske politibetjente at bære videokameraer under patruljering, mener Hillary Clinton. Foto: Patrick Semansky/AP

Los Angeles

Den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton gav onsdag sin første store politiske tale, siden hun tidligere i april offentliggjorde sit kandidatur.

Det skete i New York, hvor hun talte på prestigeuniversitetet Columbia University. Her adresserede den tidligere udenrigsminister den bølge af demonstrationer, som har ramt storbyen Baltimore, efter den 25-årige sorte mand Freddie Gray døde som følge af de kvæstelser, han fik under en anholdelse 12. april.

Og Hillary Clintons budskab var ganske klart.

Hillary Clinton gav sin første, store politiske tale, siden hun offentliggjorde sit præsidentkandidatur, i New York onsdag. Foto: Mark Lennihan/AP
"Vi bliver nødt til at erkende nogle svære sandheder om race og retfærdighed i USA. Der er noget virkelig galt, når afro-amerikanske mænd er langt mere tilbøjelige til at blive stoppet, ransaget og modtage lange fængselsdomme," sagde hun, ifølge nyhedsbureauet AP, i sin tale.

Clinton trak en lige linje fra de sager, hvor sorte amerikanere er døde under anholdelser, der gik forud for sagen i Baltimore, og som det seneste år har fået meget opmærksomhed ikke kun i USA, men i hele verden.

"Fra Ferguson til Staten Island til Baltimore. Mønstrene er blevet umiskendelige og umulige at benægte," sagde Hillary Clinton.

Hun fortalte, at hun blandt andet er en varm fortaler for, at det skal være obligatorisk for samtlige amerikanske betjente at bære et kamera på kroppen, så der altid er videodokumentation, når episoder som den i Baltimore opstår.

Politi i nye kampe med demonstranter

Det var eksempelvis kun fordi, at vidner optog en episode i byen Charleston, South Carolina, at det kom frem, at betjenten Michael Slager efter at have skudt den 50-årige Walter Scott i ryggen forsøgte at få det til at se ud som om, at Scott havde taget Slagers strømpistol.

Michael Slager er siden blevet sigtet for overlagt mord og sidder lige nu fængslet i sydstaten.

Imens har gemytterne tilsyneladende lagt sig i Baltimore. Efter politiet natten til tirsdag dansk tid måtte foretage 235 anholdelser i forbindelse med voldsomme sammenstød i et af byens kvarterer, var antallet af anholdte nede på 10 natten til onsdag.

Flere bygninger i Baltimore blev sat i brand under mandagens uroligheder. Foto: Matt Rourke/AP
Nationalgarden er stadig udkommanderet til blandt andet at hjælpe med at håndhæve det udgangsforbud, der stadig er pålagt byens borgere i de sene aften- og nattetimer.

Her får kampklædt politi forsyninger af en lille dreng

Men opmærksomheden på det lokale politi i Baltimore er omvendt intensiveret. Den opmærksomhed var dog allerede intens sidste efterår, hvor avisen Baltimore Sun fortalte historien om en politiafdeling, der var hårdt ramt af retssager om uberettigede anholdelser, uberettigede fængslinger og overdrevet magtmisbrug.

Stephanie Rawlings-Blake har været borgmester i Baltimore siden februar 2010. Foto: Kevin Richardson/AP
Avisen fortalte, at Baltimore siden januar 2011 har udbetalt omkring 39 millioner kroner i erstatninger eller i forlig til borgere, der følte sig uretmæssigt behandlet. I oktober førte det til, at Baltimores borgmester Stephanie Rawlings-Blake og byens politikommissær Anthony W. Batts bad det amerikanske justitsministerium om hjælp til at reformere styrken.

Siden avisens historier i efteråret har Baltimore udbetalt yderligere 4 millioner kroner i erstatninger og forlig.

Til Baltimore Sun har byens jurister forklaret, at forlig af og til indgås for at slippe for omkostningerne af en retssag, men den strategi er faktisk noget, som betjentene selv ikke er særligt tilfredse med.

"Vi mener, at disse sager burde afgøres i en retssal, hvor der er ordenligt med tid til at give sagerne den opmærksomhed, der er nødvendig. Den lette udvej med forlig og ganske betydelige udbetalinger har ført til en ubegrundet opfattelse af, at der er sket en stigning i antallet af klager," lød det i en udtalelse fra politiforeningen i sidste uge.

Obama: Vi har behov for selvransagelse i Baltimore

Og den udlægning er Stephanie Rawlings-Blake enig i. Under den seneste uges uroligheder har hun til amerikanske medier fortalt, at antallet af søgsmål mod politietafdelingen faktisk er gået ned, siden hun første gang blev udnævnt til borgmester i februar 2010.

Ifølge Baltimore Sun er antallet af søgsmål også faldet med tyve procent, hvis man ser på perioden 2011-2012 over for 2013-2014, hvor der blev anlagt 156 sager.

Selve sagen om Freddie Gray, der egentlig startede det hele, er stadig under efterforskning hos myndighederne. Faktisk er det lykkedes for det officielle Baltimore at holde kortene bemærkelsesværdigt tæt til kroppen, siden en formel undersøgelse blev indledt.

Der er således ikke sluppet meget ud om efterforskningen af de i alt seks betjente, som var med i en eller anden funktion under anholdelsen af den 25-årige 12. april. Tidligere kom det frem, at i hvert fald fem af de seks havde afgivet forklaring til efterforskerne umiddelbart efter anholdelsen.

Ifølge den amerikanske tv-station CNN vil resultatet af efterforskningen blive overdraget til byens anklagemyndighed fredag. Tidligere i forløbet har Stephanie Rawlings-Blake forklaret, at det tilsyneladende hemmelighedskræmmeri er helt bevidst for at undgå en gentagelse af tidligere sager, hvor løsrevne dele af efterforskningen, ifølge borgmesteren, har været med til at gøre med ondt end godt.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Vestbredden i Luxor: Rejse mod det evige liv
Den egyptiske by Luxor ligger i et område, der emmer af ældgammel kultur og mytologi. Grave og templer opført til ære for konger, dronninger og embedsmænd kan kombineres med en tur på kamelryg langs Nilen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her