Droner - Obamas hemmelige våben

Den amerikanske præsident Barack Obamas foretrukne våben mod terrorister i Pakistan og Yemen er målrettede drab med førerløse fly, de såkaldte droner.

Artiklens øverste billede
U.S. Predator - et førerløst amerikansk fly - står klar i en militærlufthavn i Kandahar i Afghanistan. Det var en såkaldt drone af denne flytype, der dræbte den amerikanske statsborger Answar al-Awlaki i 2011.

Det var led i et mønster, der ligner en amerikansk præsidents signatur i krigen mod terror, da den amerikanske statsborger Answar al-Awlaki, operativ leder i Al Qaida på Den Arabiske Halvø, AQAP, blev dræbt ved et amerikansk droneangreb i Yemen den 30. september 2011.

Obama har i sine fire år som USA’s førstemand brugt de dræbende førerløse fly seks gange så meget som sin forgænger i sædet.

Sammen med specialoperationer som den, der likviderede Al Qaida-lederen Osama bin Laden, er droneangrebene blevet Obamas vigtigste våben mod Al Qaida, Taleban og andre terrornetværk. Et billigt, hemmeligt og effektivt våben, som er brugt langt over 300 gange alene i Obamas tid som præsident mod 44 gange i præsident George W. Bushs tid.

"Et stort slag"

Få timer efter drabet udtalte Obama sig helt usædvanligt om aktionen:

Drabet ”er et stort slag mod Al Qaida mest aktive operative samarbejdspartnere,” sagde præsidenten.

”Tag ikke fejl. Dette er yderligere bevis for, at Al Qaida og dennes samarbejdspartnere ikke vil kunne finde et tilflugtssted noget sted i verden,” sagde Obama, da han fik meddelelsen om, at al-Awlaki var blevet dræbt i Yemen i nattens løb.

Drabet ”er et stor slag mod Al Qaida mest aktive operative samarbejdspartnere,” sagde præsidenten efterfølgende om anslaget mod al-Awlaki.

”I samarbejde med Yemen og vore andre allierede vil vi målbevidst, omhyggeligt, skånselsløst og ubøjeligt gå til opgaven at knuse terrornetværk, der vil dræbe amerikanere,” sagde Omaba og tilføjede om truslen fra Awlaki:

”Han havde førertrøjen på med hensyn til at planlægge og varetage bestræbelser på at myrde uskyldige mennesker.”

Hemmelig liste

Som omtalt i Morgenavisen Jyllands-Posten i dag deltog den danske efterretningstjeneste, PET,  i den amerikanske efterretningstjeneste, CIA’s, bestræbelser på at finde ud af, hvor al-Awlaki opholdt sig.

Al-Awlaki var den første amerikanske statsborger, som kom på Obama-regeringens hemmelige liste over terrorister, der skulle fanges eller dræbes i målrettede aktioner uden forudgående rettergang eller bevisførelse.

De såkaldte targeted killings – målrettede drab – med førerløse fly styret med et joystick tusindvis af kilometer væk er først og fremmest brugt i Pakistan, men bruges i stigende grad også i Yemen.

Ingen statistik

Da droneprogrammet er hemmeligt, findes der ikke nogen sikker statistik for antallet af angreb, dræbte og sårede. Men forskellige institutioner undersøger løbende omfanget på baggrund af bl.a. medieomtale og forskellige andre kilder.

Ifølge den amerikanske tænketank New America Foundation er der gennemført 330 droneangreb alene i Pakistan siden 2004, flest, 122, i 2010. Antallet af dræbte er mellem 1.886 og 3.191, af dem mellem 282 og 459 civile.

 I Yemen skønner New America Foundation, at der har været ca. 30 droneangreb alene i Obamas tid som præsident og kun et angreb, i 2002, mens George W. Bush var præsident.

Flere angreb

Mellem 563 og 815 mennesker menes dræbt, og anslået mellem 4 og 8,5 pct. af dem var civile. Under Obamas ledelse har amerikanske droner ifølge fonden slået mindst 16 nøglepersoner fra Al Qaida ihjel, blandt dem Awlaki.

Webportalen The Long War Journal følger ligeledes udviklingen og anslår, at der har været 315 droneangreb i Pakistan, siden droneprogrammet begyndte i 2004. Ikke mindre end 305 af dem har fundet sted siden 2008.

Siden 2006 er 2.542 blevet dræbt i angrebene, bortset fra 138 civile tilhørte de ifølge webportalen Al Qaida, Taleban og deres allierede. Ifølge The Long War Journal har USA siden 2002 foretaget 50 luftangreb, alene 33 i år, mod Al Qaida-medlemmer i Yemen og dræbt 263 foruden 82 civile. Det fremgår ikke, hvor mange af de 50 angreb, der er udført af droner.

Også British Bureau of Investigative Journalism opgør løbende antallet af amerikanske droneangreb, dræbte og sårede. Ifølge institutionen er der gennemført 347 droneangreb i Pakistan siden 2004, som har kostet mellem 2.572 og 3.341 livet, af dem er mellem 474 og 883 civile.

 I Yemen er der siden 2002 gennemført 40-50 bekræftede droneangreb og muligt 61-71 yderligere droneangreb. Sammen med andre typer af amerikanske angreb har droneangrebene ifølge British Bureau of Investigative Journalism kostet mellem 357 og 1.026 mennesker livet i Yemen.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.