Annonce
USA

Børn holdes fanget i bure ved den amerikanske grænse: »Tre dage er nok til at traumatisere dem«

Som et led i Trumps "nul tolerence"-politik over for migranter skilles børn fra deres forældre og holdes fanget i bure i det sydlige USA. Helt uacceptabelt, mener Red Barnet.

De mange tusinde illegale migranter, der forsøger at krydse grænsen til USA, flygter typisk fra vold og økonomisk armod og kommer fra lande som lande som Honduras og El Salvador. Foto: AP

I en lagerbygning i det sydlige Texas sidder hundredvis af børn lige nu fanget uden deres forældre i bure lavet af metalhegn.

Flere tusinde flygtningebørn er de seneste måneder blevet separeret fra deres forældre og tilbageholdes i børnecentre langs den amerikanske grænse, fordi Det Hvide Hus i maj strammede kursen over for migranter og besluttede, at alle voksne, der anholdes for at krydse grænsen illegalt, skal stilles for en dommer og straffes for at have overtrådt den amerikanske straffelov. Det betyder, at børnene fjernes fra deres forældre, når forældrene skal retsforfølges.

Ifølge Anne-Sophie Dybdahl, der er børnepsykolog i Red Barnet, er det fuldstændig urimeligt at adskille børn fra deres forældre.

»Når man adskiller børn fra deres forældre, så vælter deres verden, og helt små børn er ikke i stand til at forstå, om de nogensinde får deres forældre at se igen. Derfor er det en meget traumatiserende oplevelse, der kan påvirke børn mange år ud i fremtiden,« forklarer hun.

Børn, hvis forældre er blevet anholdt for at krydse den amerikanske grænse ulovligt, tilbageholdes i såkaldte børnecentre. Her hviler nogle børn sig i et af burene i en lagerbygning i McAllen, Texas. Foto: AP

Søndag fik en gruppe amerikanske politikere og journalister fra forskellige internationale medier lov til at besøge en lagerbygning i byen McAllen i Texas, hvor nogle af de mange børn sidder indespærret. De kunne ifølge The Guardian efterfølgende berette, at børnene virkede stressede og bor under kummerlige forhold uden opsyn.

Lyset i den store lagerbygning er tændt 24 timer i døgnet, og børnene må klare sig med folietæpper for at holde varmen. Som en del af en sikkerhedsprocedure må de ansatte ikke røre ved børnene og kan derfor ikke løfte de mindste børn op, når de græder eller trøste de større børn, hvis de har slået sig.

USA strammer asylreglerne: Flugt fra voldelige bander er ikke asylgrund

I Red Barnet frygter man, at børnene vil udvikle såkaldt toksisk stress, som er en vedvarende stresstilstand, der kan påvirke både den kognitive og følelsesmæssige udvikling i hjernen.

»Der er tale om børn på flugt, som ofte har oplevet forfærdelige ting og i forvejen er meget utrygge. Det de har mest brug for i hele verden er at være hos deres forældre, og så gør man det stik modsatte - det er virkelig groft,« siger Anne-Sophie Dybdahl.

USA splitter børn og forældre op i kampen mod illegal indvandring

Michelle Brane, der er direktør i organisationen Women's Refugee Commission, var en af dem der besøgte den store lagerbygning. Hun fortæller bl.a., at hun mødte en 16-årig pige, som havde taget sig af en lille pige, hun ikke kendte, i fire dage, fordi ingen andre gjorde det.

»Hun måtte lære de andre børn at skifte hendes ble,« fortæller hun til The Guardian og tilføjer, at den lille pige var så traumatiseret, at hun var stoppet med at tale.

»Hun havde bare krøllet sig sammen som en lille bold.«

Immigranter der er blevet anholdt ved den amerikanske grænse står i kø i et detentionscenter i McAllen, Texas. Foto: AP

Ifølge de amerikanske myndigheder, der er ansvarlige for detentionscentrene, så har alle de migranter, der er tilbageholdt, både børn og voksne, adgang til mad, badefaciliteter, lægehjælp og rent tøj. Det er meningen, at migranterne kun skal opholde sig få dage i cellerne, og ifølge amerikansk lov må børnene ikke være der længere end tre dage.

Men Anne-Sophie Dybdahl slår fast, at tre dage potentielt er nok til at traumatisere et lille barn.

»Når børn er helt små, har de ikke rigtig nogen tidsopfattelse, og tre dage under de her forhold kan godt sætte sig i dem som stress eller traume. Det kan føre til at de bliver udadreagerende og vrede eller får søvnproblemer og problemer med at koncentrere sig.«

Fem migranter døde på flugt fra grænsepatrulje i Texas

Siden den nye politik trådte i kraft er mere end 2.000 børn blevet skilt fra deres forældre. Både religiøse grupper og menneskerettighedsorganisationer har kritiseret de nye regler, som de kalder inhumane.

Kritikken fik i sidste uge USA's justitsminister Jeff Sessions til at forsvare politikken som nødvendig for at afskrække andre fattige flygtninge fra at forsøge at nå over grænsen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her