Annonce
USA

Cambridge Analytica-whistleblower advarer om ny kold krig på nettet

Hvis et land smed propagandafoldere ned over Florida, ville det være en fjendtlig handling. Men online...

Christopher Wylie under høringen i Senatets retsudvalg. Foto: Ritzau Scanpix/MANDEL NGAN

SAN FRANCISCO – Whistleblower Christopher Wylie kaldte onsdag ved en høring i det amerikanske Senat skandalen omkring hans tidligere arbejdsplads, Cambridge Analytica, det første tegn på en ny kold krig på nettet.

Wylie, der var en væsentlig kilde til at afsløre det britiske selskabs misbrug af data fra 87 mio. Facebook-brugere, fortalte, at Cambridge Analytica brugte disse oplysninger til at målrette en kampagne mod amerikanske vælgere under præsidentvalget med henblik på at udløse paranoia og piske racespændinger op.

Ved hjælp af algoritmer kunne selskabet bl.a. med en vis sikkerhed identificere sorte vælgere og forsøge at demotivere dem fra at stemme.

»Cambridge analytikere forsøgte at identificere mentale og følelsesmæssige karakteristika i bestemte dele af den amerikanske befolkning for at udnytte disse,« fortalte han.

Cambridge Analytica var hyret til at hjælpe Trumps præsidentkampagne i 2016. Selskabet har dog afvist, at den her brugte dataene fra Facebook.

Wylie, der arbejdede for Cambridge Analytica frem til 2014, fortalte også, at selskabet og dets amerikanske moderselskab, SCL Group, var i kontakt med Lukoil, Ruslands andenstørste olieselskab, som tidligere er blevet sat i forbindelse med russiske misinformationskampagner.

Wylie arbejdede for Cambridge Analytica, som nu er ved at blive lukket, frem til 2014. Foto: Ritzau Scanpix/MANDEL NGAN

SCL Group har ligeledes arbejdet med at kortlægge holdninger i Østeuropa til Ruslands præsident Vladimir Putin og har bidraget til russiske informationskampagner i de tidligere Sovjetlande, fortsatte han.

Wylie tilføjede, at højtplacerede ansatte hos Cambridge Analytica havde forbindelser til WikiLeaks-grundlægger Julian Assange, idet de tidligere havde arbejdet for australierens advokat, John Jones, i London.

Assange lækkede flere gange under præsidentkampagnen informationer, som – er det senere blevet slået fast – kom fra russiske hackere, der havde stjålet det fra demokraternes computere.

Facebook samler også data fra personer, der ikke bruger Facebook

Senatshøringen er den seneste i en række i forbindelse med skandalen omkring læk og misbrug af Facebook-data. Men mens Wylie velvilligt fortalte om detaljerne i Cambridge Analyticas operationer, havde whistlebloweren også et større budskab.

Han opfordrede Senatets medlemmer til at tage dette meget alvorligt, fordi det ellers vil brede sig og blivet et endnu større problem.

»Hvis en udenlandsk aktør smed propagandafoldere ned over Florida eller Michigan fra et fly, ville det blive stemplet som en fjendtlig handling. Men når det sker online….,« sagde han.

»Vi må adressere dette, før misinformation og informationskrig griber om sig i amerikansk cyberspace.«

»Data blev brugt til at lave algoritmer, der splitter os. Cambridge Analytica er en kanariefugl i en kulmine.«

Mange republikanere syntes under høringen dog fast besluttet på at undergrave Wylies advarsler. Særligt i forhold til hans påstand om, at Cambridge Analytica skulle have brugt den stjålne Facebook-data til at hjælpe Trump.

Men den republikanske udvalgsformand, Chuck Grassley fra Iowa, opfordrede sine kollegaer til at se oplysningerne i et større perspektiv.

»I stedet for at behandle dette som et partipolitisk spørgsmål med henblik på at score politiske point, er den politiske diskussion, som vi bør have, hvordan tech-selskaber, forbrugere og Kongressen skal håndtere dette,« sagde han.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her