USA

USA's vicepræsident: Luftvåbnets bommert medvirkede til kirkemassakre

Luftvåbnet fejlede ved ikke at få voldsdom lagt ind i database, som bruges af våbenhandlere, siger Mike Pence.

Vicepræsident Mike Pence besøgte onsdag Sutherland Springs, hvor skyderiet fandt sted. Foto: David J. Phillip/AP

En bureaukratisk bommert i det amerikanske luftvåben var ifølge USA's vicepræsident en medvirkende årsag til det masseskyderi, som søndag kostede 26 kirkegængere livet i en lille by i Texas.

Det siger vicepræsident Mike Pence ifølge nyhedsbureauet AP under et besøg onsdag i Sutherland Springs, hvor skyderiet fandt sted.

Pence fremhæver også mental sygdom hos gerningsmanden, Devin Patrick Kelley, som en udløsende faktor til blodbadet.

Kelley blev i 2014 afskediget fra luftvåbnet på grund af ureglementeret adfærd. Forinden havde han ifølge AFP afsonet en fængselsstraf på 12 måneder for vold mod sin hustru og hendes barn.

Mand bag kirkemassakre kunne købe våben, fordi luftvåbnet begik en fejl

Men af en eller anden grund fik luftvåbnet ikke oplysningen om dommen lagt ind i den database, som våbenbutikker bruger til at foretage baggrundstjek af kunder.

- Der var bureaukratiske fejl. Vi vil finde ud af, hvorfor denne information ikke blev indrapporteret i 2012, og vi arbejder sammen med ledere i Kongressen for at sikre, at dette aldrig sker igen, siger Pence.

Luftvåbnet vil ifølge Pence inden for kort tid informere offentligheden om, hvorfor det glippede med at få oplysningerne om Kelleys voldelige fortid ind i databasen.

Myndigheder har i denne uge oplyst, at Kelley købte fire våben, blandt andet den automatriffel han anvendte i blodbadet, hos godkendte våbenhandlere i Texas og Colorado.

Ledsaget af guvernøren i Texas, Greg Abbott, samt sin hustru talte Pence foran First Baptist Church, hvor massakren fandt sted.

- Tro er stærkere end ondskab, sagde han.

Kelley forsøgte efter sin udåd at flygte fra kirken, men efter en kort biljagt, hvor han blev forfulgt at to civile borgere, skød og dræbte han sig selv.

Forinden havde en af de to mænd, som i USA nu hyldes som helte, såret Kelley med et skud foran kirken.

Mike Pence mødtes inden besøget i Sutherland Springs med de ofre, som blev såret i skyderiet samt familiemedlemmer til de dræbte. Pence hilste også på de to mænd, som forfulgte drabsmanden.

Masseskyderiet er ifølge Texas-guvernør Greg Abbott det værste i delstatens historie.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her