Tyrkiet-ekspert: Istanbul er oplagt mål for terrorister

Nytårsaften endte tragisk på en tyrkisk natklub, hvor 39 mistede livet i et angreb. Det er endnu usikkert, hvem der står bag, men ekspert peger på Islamisk Stat.

Artiklens øverste billede
Foto: AP

Det skulle have været en festdag, lige som det er så mange andre steder rundt omkring i verden. Årets sidste dag rinder ud, og det nye år fejres.

Men i Tyrkiet endte festlighederne tragisk, da 39 mennesker blev dræbt i et angreb på en tyrkisk natklub i Istanbul. Blandt de dræbte er 16 udlændinge. Yderligere 69 ud af de omkring 600 natklubsgæster meldes sårede.

Ifølge vidner var gerningsmanden klædt ud som julemand. Det vides ikke, om der var flere gerningsmænd involveret i angrebet.

Der er endnu ikke nogen, der har taget ansvar for angrebet. Men Tyrkiet-eksperten Deniz Serinci, der er journalist og historiker med speciale i Mellemøsten, peger på, at det muligvis er Islamisk Stat, der står bag.

»Angrebet viser en afsky ved vestlig kultur: det foregår på en natklub, hvor der er alkohol, og mænd og kvinder omgås hinanden. Derudover bærer gerningsmanden et julemandskostume, der i vores del af verden er symbol på noget uskyldigt. Og til sidst er der også mange udlændinge blandt ofrene. Det her siger: I må aldrig vide jer sikre, heller ikke nytårsaften,« siger Deniz Serinci til Jyllands-Posten.

Netop den store tilstedeværelse af udlændinge i Istanbul gør byen til et yndet terrormål, mener Deniz Serinci.

»Istanbul er den internationale del af Tyrkiet. Her er der mange internationale virksomheder og udlændinge. Hvis man som terrorist vil have ultimativ opmærksomhed fra verdenssamfundet, er det stedet, hvor man skal iklæde sig et julemandskostume og angribe folk nytårsaften, hvor de ellers føler sig sikre,« siger han.

Deniz Serinci fortæller, at tyrkerne de seneste par år har skullet vænne sig til en ny form for terror.

Mens angrebene før i tiden for det meste foregik i den urolige, østlige del af Tyrkiet og primært rettede sig mod militære mål og opgør mellem kurdiske grupper og tyrkere, er terroren nu begyndt at blive mere tilfældig.

»Siden 2015 er terroren blevet mere vilkårlig, og man angriber tilfældige og uskyldige mennesker. Det er noget, som vi i Vesten har været vant til siden terrorangrebet i USA i 2001, men tyrkerne er først nu begyndt at vænne sig til det,« siger Deniz Serinci.

Det er hans opfattelse - gennem samtaler med forældre til sønner, der kæmper sammen med IS - at IS har et enormt had til Tyrkiet. Det er blevet fostret, efter at Tyrkiet har lukket for grænserne til Syrien, der dermed gør det sværere for IS-styrker at rejse ind i landet.

»IS opfordrede i starten af november til at slippe vreden mod Tyrkiet løs, og derfor tror jeg, at dette angreb er tegn på, at IS-krigerne har lyttet til deres ledere. Det er ren gengæld - også for de militære operationer, som Tyrkiet udfører i bl.a. al-Bab i Syrien,« siger Deniz Serinci.

Det er IS' mål at destabilisere Tyrkiet og vise, at præsident Erdogan ikke kan sikre freden, mener Deniz Serinci.

Han peger dog også på, at kurdiske grupper kan stå bag angrebet.

»Det ligner dog ikke de kurdiske grupper at gå efter civile mål i samme grad. Men hvis det er kurdiske grupper, er der nok tale om gengæld for den tyrkiske hærs militære operationer mod kurdere i det østlige Tyrkiet,« siger han.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.