Valggyser afgør fredsproces
Parlamentsvalg i Israel: Spørgsmålet om fred med palæstinenserne har været fortrængt af sociale og økonomiske emner i valgkampen. Alligevel er fredsspørgsmålet altid nærværende.
TEL AVIV - Med et Mellemøsten i flammer, hvor Islamisk Stat er på fremmarch, konflikten om Irans atomprogram spidser til, og både Hamas og Hizbollah opruster, skulle man tro, at spørgsmålet om krig og fred ville stå øverst på dagsordenen, når der tirsdag er valg til det israelske parlament, Knesset.
Men premierminister Benjamin Netanyahus forsøg på at gøre truslen fra det iranske atomprogram til det centrale tema synes at have givet bagslag. Ifølge de seneste offentliggjorte meningsmålinger forud for valget står Netanyahus højrenationale Likud til en valglussing. Hvis centrumvenstrepartiet Zionistisk Union som ventet bliver det største parti, vil det ikke være, fordi det har lovet israelerne fred, men billigere boliger, flere sygehussenge og flere børnehavepædagoger.
Spørgsmålet om fred med palæstinenserne, om Israel skal opgive bosættelserne i Østjerusalem og på Vestbredden, plejer at være spørgsmål, der afgør valg. Men venstrefløjen har forsøgt at undgå emnet for ikke at støde de afgørende midtervælgere fra sig. Et flertal tror nemlig ikke på palæstinensernes vilje til fred, viser meningsmålinger.
Alligevel kan valgets udfald få afgørende betydning for fredsprocessen.
»Hvis højrefløjen ryger ud, og en centrumvenstreregering bliver valgt, vil vi afgjort få en ny retning. Jeg er temmelig sikker på, at en af de første ting, centrumvenstre vil gøre, er at genåbne forhandlingerne,« siger Galia Golan, professor i internationale forhold på det Interdisciplinære Center i Herzliya.
USA’s præsident, Barack Obama, ventes at lancere et nyt forsøg på at genoplive forhandlingerne efter valget.
»Jeg tror, at fredsprocessen kan genopstå. Jeg er ikke sikker på, at vi vil opnå fred, men atmosfæren vil være anderledes,« siger Muhammed Barakeh, der er arabisk medlem af Knesset. Forbliver Netanyahu ved magten – hvilket ikke er utænkeligt med opbakning fra mange små partier på højrefløjen – ventes det at føre til nye konflikter med Israels allierede i USA og Europa.
Netanyahu erklærede mandag, at der ikke bliver etableret nogen palæstinensisk stat, hvis han bliver genvalgt.