Mellemøsten

Islamisk Stat torturerer gidsler

Især den amerikanske freelancejournalist James Foley var udsat for terrorgruppens barbariske grusomheder.

Ifølge avisen The New York Times har Islamisk Stats gidsler været udsat for grusom tortur. Foto: Lefteris Pitarakis/AP

Islamisk Stat (IS) har gentagne gange offentliggjort film, hvor der gruppens vestlige gidsler bliver henrettet ved at få skåret halsen over.

Men de sidste dage af livet var mindst lige så grusomt, som den måde de døde på.

Det afslører The New York Times.

Avisen har interviewet fem tidligere gidsler, lokale vidner, familie og kolleger af fangerne, der alle fortæller, at terrororganisationen IS har underkastet dets fanger for trusler, prygl og sult.

Ifølge kilderne var det især amerikaneren James Foley, der blev hårdt ramt af Islamisk Stats grusomheder. Han var den første vesterlænding, der blev henrettet foran IS-bødlernes kamera. Det skete den 19. august i år.

"Hvis man hader virkeligheden og sandheden, slår man journalister ihjel"

The New York Times skriver, at den 40-årige freelancejournalist, der blev kidnappet i det nordlige Syrien i 2012, jævnligt blev udsat for prygl og "waterboarding", da de muslimske fanger også blev udsat for dette, da amerikanske styrker var på mission i Irak.

"Han fortalte, hvordan de havde bundet hans fødder sammen og hængt ham op med hovedet nedad fra loftet. Så forlod de ham der," siger Jejoen Bontinck, 19, som sad i samme celle som James Foley i tre uger sidste år, ifølge New York Times.

James Foley var en af ​​mindst 23 udenlandske gidsler fra 12 lande, som blev kidnappet af syriske oprørere, og solgt eller overdrage til Islamisk Stat, for derefter at blive holdt under jorden i et fængsel nær den syriske by Raqqa.

Fakta: IS har halshugget fem vestlige gidsler på video

Et flertal af gidslerne er siden blevet løsladt i bytte for store summer af kontanter, men dem fra USA og Storbritannien - to lande, der overholder en streng politik om ikke at betale løsepenge - blev enten dræbt eller holdes stadig fanget.

Ifølge avisens kilder var det da også de amerikanske fanger, der var hårdest ramt. Både på grund af USA's manglende vilje til at betale en løsesum, men også fordi terrorgruppen IS føler så meget afsky for landet.

"Det er i gruppens DNA at hade Amerika," siger en kilde.

Islamisk Stat har dræbt nyt gidsel

Ligesom CIA underkastede de muslimske fanger tortur i form af bl.a. waterboarding under George W. Bushs præsidentskab, ville amerikanerne nu blive udsat for samme behandling.

Og James Foleys medfanger vidste, at når han kom blodig tilbage fra torturrunderne, så var det et godt tegn.

"Det var, da der ikke var noget blod, at vi vidste, han havde lidt noget værre," siger en medfange til New York Times.

FBI: Jihad John er blevet identificeret

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her