SARS-lignende virus spreder sig i Mellemøsten
MERS, der minder om SARS, er mindre smitsom men langt mere dødelig, og stigningen i antal registrerede tilfælde er voldsom.
Torsdag bekræftede det saudiarabiske sundhedsministerium 13 nye tilfælde af mennesker smittet med MERS-CoV. Det skriver Washington Post.
Indenfor en uge er der rapporteret 40 smittede i Saudi-Arabien, og fire af disse er døde. Allerede på nuværende tidspunkt er der registreret flere tilfælde i 2014, end der blev i hele 2013.
MERS-CoV står for Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus, og den betragtes af eksperter som væsentlig mere dødelig end SARS, som i 2002-2003 var skyld i over 800 menneskers død.
MERS er en vejrtrækningssygdom, hvor de smittede oplever vejrtrækningsproblemer og hoste, og sygdommen kan føre til nyresvigt.
Voldsom stigning
Sygdommen blev opdaget første gang i Saudi-Arabien i 2012, og den har en dødelighed på 60 pct. Det gør den langt mere dødelig end SARS, hvor 10 pct. af de smittede dør.
Der er ikke nogen vaccine eller behandling mod sygdommen, og det er stadig uklart, hvordan den spredes. MERS menes dog ikke at være lige så smitsom som SARS.
De to førende teorier om sydommens smitte er, at det enten er kameler eller flagermus, som er de primære smittebærere.
Der er i 2014 sket en voldsom stigning i antallet af MERS-tilfælde, og tallene har været alarmerende, med april måned som et absolut højdepunkt.
Eurosurveillance har tweetet en graf over antallet af tilfælde med MERS måned for måned:
Kritik af myndigheder
De nye tal bekymrer eksperter på området, som opfordrer de Saudiarabiske myndigheder til at frigive så meget information, som overhovedet muligt, således at videnskabsfolk over hele verden kan være med til at monitorere udviklingen af MERS.
”Vi har brug for, at sundhedsmyndighederne i Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater træder frem og hjælper os med at forstå, hvad det er der sker,” siger Ian MacKay, som er forsker i Infektionssygdomme ved University of Queensland til Buzzfeed.
Stigningen i antallet af smittede skaber også frygt for, at det kende virus kan være muteret, men forskere ved ikke meget om sygdommen endnu.
Rejsende skal være opmærksomme
MERS er kun blevet registreret i de mellemøstlige lande, og specielt i to byer har der været særligt mange tilfælde. Det drejer sig om Jeddah i Saudi-Arabien og Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater.
WHO har i den seneste risikovurdering henstillet til, at alle medlemsstater er særligt opmærksomme på rejsende, som har været i Mellemøsten.
”Rejsende som for nylig har været i Mellemøsten, og som udvikler SARI (severe acute respiratory infections) bør testes for MERS-CoV, som de nuværende overvågningsforskrifter anbefaler,” skriver WHO.