Ukendt, saudiarabisk sultan køber sig til betydelig magt i venstreorienteret avis

The Independent har i forvejen en russisk oligark i ejerkredsen.

Artiklens øverste billede
Ukendt, saudiarabisk sultan har købt en større andel i den liberale avis The Independent. Her slutter han sig til en ejerkreds, hvor også en britisk entreprenør og sønnen af en tidligere KGB-agent har plads. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ejerkredsen hos den britiske avis The Independent er blevet udvidet med en mystisk saudiarabisk investor, der har kastet et større millionbeløb efter det venstreorienterede flagskib. Det skriver Middle East Eye.

Angiveligt skulle sultan Mohamed Abuljadayel have betalt over 800 mio. kr. for at indgå i ejerkredsen, hvor han ifølge et register besidder 25-50 pct. af stemmerne. Den fulde magt deler han med serieentreprenøren Justin Byam Shaw og Evgeny Lebedev, der er søn af en tidl. KGB-agent.

Ifølge en talsmand fra The Independent, er avisens redaktionelle uafhængighed formelt beskyttet, men det får ikke kritikerne til at helme.

»Den saudiske forbindelse vil være særlig besværlig for flere medarbejdere, ikke mindst unge kvindelige skribenter, der væmmes ved behandlingen af kvinder i landet,« skriver avisens tidligere redaktør, Amol Rejan, i en kommentar på BBC.

Han forventer, at avisens journalister de næste par dage vil fokusere på historier, der udstiller det saudiarabiske styre, alene for at markere sin uafhængighed.

»Der er en alvorlige betænklighed ift. Saudi-Arabien og deres forhold til begrebet pressefrihed, og derudover vil enhver saudiarabers forhold til menneskerettigheder være noget, som bekymrer os,« siger Seamus Dooley, generalsekretær i National Union of Journalists, til Middle East Eye.

42-årige Mohamed Abuljadayel har ikke selv kommenteret på investeringen i The Independent, og heller ikke avisens redaktør Chrstian Broughton har givet interview om den nye saudiske forbindelse.

The Independent lukkede sidste år sin trykte avis efter store økonomiske vanskeligheder. Siden har den med succes satset på en digital avis, som i dag giver overskud.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen