*

Europa

Paris-terrorist hadede politiet

Det var ikke første gang, at terroristen bag angrebet på Champs-Elysées gik efter politiet.

Siden 2015 har i alt seks politibetjente mistet livet i terrorangreb. Foto: Kamil Zihnioglu/AP.

PARIS — Politiet var på ingen måde et tilfældigt mål, da en bevæbnet islamist torsdag aften angreb betjente på Avenue des Champs-Elysées i midten af Paris.

Ifølge den franske avis Le Monde gik den 39-årige Karim Cheurfi direkte efter at dræbe repræsentanter for ordensmagten. Han ønskede at hævne muslimer, der er blevet dræbt i Syrien, hvor Frankrig deltager i den internationale koalition imod Islamisk Stat.

Vi bør alle være opmærksomme på, at politiet er udsat for fare. De har hele nationens støtte.
Francois Hollande, fransk præsident.

Cheurfi nåede at slå en politibetjent ihjel og såre to andre samt en turist, før han selv blev dræbt. Det franske dagblad Le Figaro skriver, at Karim Cheurfi tilbragte 14 år af sit liv i fængsel og stadig kun var prøveløsladt, da han torsdag skred til handling. De mange år bag tremmerne var resultatet af i alt fire domme. En af dem fik han, efter at han havde forsøgt at slå to politibetjente ihjel.

Angrebet fandt sted på Champs-Elysées få dage før første runde af det franske præsidentvalg. Eksperter vurderer, at det muligvis kan påvirke en del af vælgernes stemmer i retning af den nationalkonservative kandidat Marine Le Pen og den borgerlige Francois Fillon, der begge vil slå hårdt ned på terror.

Det er sjette gang, at en fransk betjent mister livet i et terrorattentat siden 2015. Angrebene mod ordensmagten har de seneste år været mange.

Ekstra valgsikkerhed

I midten af marts prøvede en formodet terrorist at fravriste en kvindelig soldat hendes maskinpistol i den parisiske lufthavn Orly. Det lykkedes ikke, og gerningsmanden døde selv af skud.

I starten af februar gik en mand til angreb på en militærpatrulje tæt ved indgangen til det verdensberømte Louvre-museum. Her nåede han at såre én, før han selv blev uskadeliggjort.

JP i Paris: Terror sætter ny dagsorden i fransk valgkamp

Dertil kommer, at en fransk-algerier i 2012 slog tre soldater ihjel i de sydfranske byer Toulouse og Montauban.

»Vi bør alle være opmærksomme på, at politiet er udsat for fare. De har hele nationens støtte,« siger den franske præsident, Francois Hollande.

Terroren har i alt kostet 239 mennesker livet siden det store angreb mod avisen Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i 2015. Også her blev to betjente dræbt.

Når franskmændene søndag stemmer til præsidentvalget, er over 50.000 ekstra politifolk beordret ud på valgstederne for at sørge for sikkerheden. Frankrig har været i undtagelsestilstand på grund af terrortruslen i halvandet år.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Den franske hovedstad Paris blev fredag den 13. november 2015 ramt af en række blodige terrorangreb.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her