Europa

Omstridt, svensk betjent i ny storm: Ville »tilintetgøre alle de venstreekstreme journalister«

Peter Springare har fået en ny bibeskæftigelse, som hans arbejdsgiver ikke er sikker på at godkende.

»Som politiansat er hovedopgaven at arbejde som betjent. Hvis han vil arbejde med andre ting, så skal det anmeldes som et bijob,« lyder det fra politiet om Peter Springares nye job.

Peter Springare blev kendt i hele Sverige og dele af den øvrige verden, da han i februar satte ild til den svenske indvandrerdebat. Det skete med et indlæg på Facebook, hvor han indledte med ordene:

»Jeg er så skide træt. Det, jeg vil skrive herunder, er ikke politisk korrekt. Men det skider jeg på.«

Herefter beskrev manden, som har 47 års erfaring ved politiet og arbejder som efterforskningsleder ved afdelingen for grov kriminalitet ved Örebro Politi, ugens krimisager samt fornavn og nationalitet på de mistænkte.

Svensk politimand antænder indvandrerdebatten med kontroversielt facebookopslag

Han lod samtidig forstå, at han agtede at gøre det hver fredag. Indlægget vakte vrede blandt nogle og begejstring hos mange andre, som mente, at Springare fortalte den sandhed, som andre fortier.

Politiet gik nu i gang med at undersøge, om Springare havde gjort sig skyldig i folkehetz, men måtte konstatere, at det ikke var tilfældet. Stilheden har dog endnu ikke sænket sig over betjenten. Således undersøger man nu, om han har hacket sig til oplysningerne om sagerne og de mistænkte, og Springare selv har heller ikke holdt fingrene fra tastaturet.

Den 8. marts postede han et indlæg, hvor han foruden at beskrive ugens forbrydelser og mistænkte gerningsmænd, skrev, at han ville »tilintetgøre alle venstreekstreme journalister, som forpester debatten med deres unormale dagsordener.«

Først efter over en uge blev det opdaget af de svenske medier, men så var helvede ellers løs.

»En retorik, som nærmest fører tankerne hen på Joseph Goebbels, Adolf Hitlers propagandaminister, er bestemt ikke passende for en politichef,« lød det i Aftonbladet.

Justitsminister Morgan Johansson sagde til Expressen:

»Jeg synes, at det er en uacceptabel udtalelse. Jeg mener, at Peter Springare bør forklare sig, og jeg synes også, at han skal undskylde for det. Man kan ikke udtrykke sig på denne måde i en offentlig debat, at journalister skal tilintetgøres.«

Kriminolog: Åbenmundet politimand skal holde kæft

Selv statsminister Stefan Löfven havde en mening om sagen.

»Uanset hvem, som udtrykker det, synes jeg ikke, at det er acceptabelt,« sagde Löfven til Aftonbladet og tilføjede, at han generelt er bekymret over tonen i den svenske debat.

Samtidig blev det offentliggjort, at Peter Springare er ny kronikører på mediet Nyheter Idag, der beskrives som indvandringskritisk. Han skal således ikke længere beskrive sine holdninger på Facebook, men udelukkende på det tre år gamle medie.

Debattør efter svensk forfatters tv-optræden: »Fy for fanden«

Og han startede på sit nye bijob med at beklage.

»Jeg undskylder. Jeg udtrykte mig klodset. Som jeg har forklaret, mente jeg ikke tilintetgøre i betydningen at skade, men jeg forstår, at mange har taget det ilde op, og at det var et upassende ord at bruge. Alt det her er meget nyt for mig, jeg er ikke vant til at være en offentlig person,« sagde han til Nyheter Idag.

Om han kan beholde sin kronikørstilling er dog usikkert. Hans arbejdsgiver, politiet i Örebro, har nemlig fået den retslige afdeling til at vurdere, om Springares sidegesjæft er forenelig med politijobbet.

»Som politiansat er hovedopgaven at arbejde som betjent. Hvis han vil arbejde med andre ting, så skal det anmeldes som et bijob, og så må vi som arbejdsgivere tage en beslutning om, hvorvidt det er passende eller ej,« siger Mats Nylén, kommunikationschef ved politiregion Bergslagen, til SVT.

Politiforbundet er dog ikke i tvivl:

»Det er ikke hensigtsmæssigt. At Peter Springare vælger at give legitimitet til en avis som Nyheter Idag, det sætter tilliden til os andre på spil,« siger formanden Lena Nitz til SVT.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Stjernearkitektens lovende lillesøster: Jeg elsker ikke fermenterede fårenosser, men jeg elsker traditionen
29-årige Victoria Eliasdottir er udråbt som en af Europas lovende unge kokke. Når hun ikke er i køkkenet på sin brors kunstfabrik i Berlin, drømmer hun sig tilbage til Island og blodpølse med kanel og gule beder. 
Se flere
Trafikrådmand: Partier forsinker løsning på kaos i Dokk1-krydset
Bünyamin Simsek (V) kritiserer S og SF for at trække en Mindet-løsning i byrådet. EL påpeger, at ønsket kommer fra et enigt teknisk udvalg, og Ango Winther (S) afviser, at en byrådsbehandling vil forsinke etableringen af et nyt kryds. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her