Europa

Efter heftig debat i Frankrig: Mand bag drabet på 85-årig præst bliver begravet

»Vi gør det for at tage afstand fra det, denne kvalmende person har gjort,« sagde en fransk imam til Jyllands-Posten et par uger tilbage, da han nægtede at begrave den ene af gerningsmændene bag drabet på præsten Jacques Hamel.

Franske soldater står vagt i Saint-Etienne-du-Rouvray, efter to unge mænd skar halsen over på en præst tirsdag den 26. juli 2016. De to gerningsmænd blev dræbt af politiet under deres flugt fra kirken. Foto: Francois Mori/AP

Et »nej« var alt der skulle til for at sparke gang i en heftig debat, om hvorvidt man bør begrave terrorister eller ej.

Efter angrebet på en kirke i den nordfranske by Saint-Etienne-du-Rouvray den 26. juli, hvor den 85-årige præst Jacques Hamel fik skåret halsen over på bestialsk vis, nægtede det lokale muslimske samfund at begrave den ene af de to gerningsmænd, nu afdøde Adel Kamiche, der voksede op i selvsamme by.

Fredag blev han begravet i Puiseux-Pontoise, der ligger over 100 kilometer fra byen, hvor drabet fandt sted.

Begravelsen, som ca. 15 af terroristens nære deltog i, blev holdt hemmelig indtil sidste øjeblik, og den anonyme grav, som Adel Kermiche fik tildelt, blev klargjort tre timer inden selve begravelsen.

Det var den afdøde terrorists familie, der ønskede at begrave ham dér, skriver Le Monde.

»Ingen officielle personer vil deltage i en eventuel begravelse. Ingen af dem. Hverken moskeen eller jeg. Der kommer ingen officielle personer for ikke at blive tilsmudset af denne horrible handling,« sagde imamen ved Yahya-moskeen i Saint-Etienne-du-Rouvray, Mohammed Karabila, til Jyllands-Posten for et par uger siden og kaldte Adel Kermiche for en »afskyelig og kvalmende« person.

Beslutningen skabte både tilslutning og harme i Frankrig og gav genklang i Danmark, hvor emnet blev heftigt debatteret.

Fransk imam til JP: Kirketerrorist er »afskyelig og kvalmende«

Bl.a. sagde næstformand for Dansk Islamisk Begravelsesfond, Kasem Said Ahmad fra Islamisk Trossamfund til Jyllands-Posten, at han fandt det franske imam-initiativ »forkert« og »forkasteligt«. Han tilbød ligefrem at begrave den franske terrorist på den muslimske gravplads i Brøndby, som drives af Dansk Islamisk Begravelsesfond, da han mente, at det er en imams pligt at udføre begravelsen.

Senere forklarede fonden dog i en pressemeddelelse, at Kasem Said Ahmads holdning ikke afspejler fondens.

»På den muslimske gravplads begraves kun muslimer, som Kirkeministeriet giver tilladelse til,« skrev fondens sekretær Vedat Aslan.

Det er næppe første gang, at man diskuterer, hvorvidt terrorister bør begraves.

I Frankrig blev spørgsmålet også rejst efter angrebet på Charlie Hebdo samt terrorangrebene den 13. november i Paris.

»Åndssvagt«, »pinligt« og »absurd«: Danske politikere tager afstand fra tilbud om terrorist-begravelse

En af grundene til overvejelserne er også, at de pågældende franske kommuner har været nervøse for, at gravstederne bliver omdannet til valfartssteder for radikale personer.

19-årige Adel Kermiche udførte angrebet med jævnaldrende Abdel Malik Petitjean, hvor de også tog seks personer som gidsler.

Begge gerningsmænd blev dræbt af politiet, da de forsøgte at flygte fra kirken.

Det er stadig ikke klart, hvor Abdel Malik Petitjean skal begraves, da borgmestrene i de to områder, hvor han er født og er opvokset, har nægtet at give tilladelse til, at han må begraves dér.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her