Storbritannien får kvinde som premierminister

Indenrigsminister Theresa May eller juniorenergiminister Andrea Leadsom overtager nøglerne til Downing Street 10 i september. Vinderen af det konservative topopgør bliver landets anden kvindelige premierminister. Den første var Margaret Thatcher.

Artiklens øverste billede
Indenrigsminister Theresa May er favorit til at blive Storbritanniens næste premierminister. Foto: Jonathan Brady/AP

Storbritanniens næste premierminister bliver en kvinde.

Det står klart, efter at den konservative parlamentsgruppe i Underhuset sent torsdag barberede kandidatfeltet ned til to favoritter, hvoraf den ene udvælges som ny partiformand – og dermed premierminister – ved en urafstemning blandt de 150.000 partimedlemmer.

Valget kommer til at stå mellem indenrigsminister Theresa May og juniorenergiminister Andrea Leadsom – henholdsvis tilhænger og modstander af EU.

I meningsmålinger blandt partimedlemmerne er May favorit, og også blandt parlamentarikerne nyder den 59-årige indenrigsminister størst opbakning. Hele 199 af de 330 konservative parlamentsmedlemmer støttede May ved den interne afstemning torsdag, mens kun 84 stemte på Leadsom.

I sidste runde af udskilningsløbet blev justitsminister Michael Gove sorteret fra. Sammen med den tidligere London-borgmester Boris Johnson fungerede han som talerør for brexit-bevægelsen.

Johnson var kørt i stilling som premierministerkandidat og partiformand, men få timer før opstillingsfristens udløb blev han dolket i ryggen af Gove, som i stedet selv gik efter de to topposter – men altså uden held.

Om May eller Leadsom vinder opgøret om premierministerposten kan få afgørende betydning for hastigheden i brexit-forhandlingerne. Den 53-årige Andrea Leadsom vil trække Storbritannien ud af EU hurtigst muligt – står det til hende, så gerne allerede til foråret.

Indenrigsminister May mener derimod, at hastværk ikke tjener Storbritanniens interesser. Hun har lovet at aktivere Lissabon-traktatens artikel 50 inden årets udgang, og derefter er der to år til at forhandle vilkårene for skilsmissen mellem briterne og resten af Europa.

Afgøres den 9. september

I de kommende uger skal May og Leadsom føre kampagne over for partimedlemmerne inden selve urafstemningen. Resultatet offentliggøres den 9. september, hvorefter den nye partiformand overtager nøglerne til Downing Street 10.

Premierminister David Cameron meddelte dagen efter EU-afstemningen i sidste måned, at han trækker sig.

Theresa Mays styrke er, at hun efter seks år på den udfordrende post som indenrigsminister har mere hår på brystet end mange af sine mandlige kollegaer. Hun er kendt som en hård nyser, der ikke er venner med nogen – og det er lige sådan en type, Storbritannien har brug for i skilsmisseforhandlingerne med EU, mener hendes tilhængere.

Mays svaghed er, at hun kæmpede for at bevare EU-medlemskabet – om end hun hørte til i den skeptiske ende af tilhængerskaren.

Andrea Leadsom mener, at kun en brexit-fortaler kan føre landet gennem den nuværende politiske krise. Hendes problem er mangel på erfaring. Hun er ikke med i regeringens inderkreds, og samtidig er der sat spørgsmålstegn ved hendes professionelle baggrund.

Leadsom hævder selv at være finansiel ekspert med mange års erfaring fra City i London, men flere medier har gravet i hendes CV og konstateret, at hun har pyntet på beskrivelsen af flere tidligere ansættelser.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.