Cameron: Jeg fortryder intet

Den britiske premierminister fortryder ikke, at han gav briterne muligheden for at stemme sig ud af EU.

Artiklens øverste billede
Den britiske leder undrestregede dog, at Storbritannien trods sit exit stadig ønsker det tættest muligt forhold til Europa, og at Storbritannien nok forlader EU, men ikke vil vende ryggen til Europa. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

BRUXELLES

Den britiske premierminister David Cameron har lige haft sit livs største nederlag.  Men han fortryder ikke, at han gav briterne muligheden for at stemme sig ud af EU, selvom det også snart vil sætte punktum for hans tid som premierminister. Det fastslog han sent tirsdag aften på et pressemøde på et EU-topmøde, som bliver hans sidste som regeringsleder.

»Jeg ville selvfølgelig have foretrukket at have vundet, men jeg nåede frem til den konklusion, at dette spørgsmål var et, som vi var nødt til at få afklaret politisk. Det var rigtigt at tage det til folket, og ikke bare overlade det til parlamentet,« sagde Cameron.

Den britiske exit er af flere allerede blevet kaldt det største nederlag for EU siden dets stiftelse. Det er blevet sammenlignet med historiske begivenheder som Berlinmurens fald. Det vil også definere Camerons eftermæle som leder.

I aftes lignede den britiske premierminister dog mest af alt en mand, som lige havde fået løftet en tung byrde fra sine skuldre. Som altid var han selvsikker og rolig, men mere afslappet.

Cameron pegede på, at i den tid, hvor han har beskæftiget sig med politi, er traktat efter traktat blevet vedtaget. Fra Maastricht til Amsterdam og Lissabon.

»Du kan ikke blive ved med at det arrangement, som vi politisk indgår i, uden at spørge vælgerne om de godkender de ændringer. Jeg fortryder udfaldet, men ikke afstemningen. Og hvis du taber, må du acceptere resultatet,« sagde han.

Den britiske leder undrestregede dog, at Storbritannien trods sit exit stadig ønsker det tættest muligt forhold til Europa, og at Storbritannien nok forlader EU, men ikke vil vende ryggen til Europa.

Konkret hvilket relation Storbritannien og EU vil få bliver dog op til Camerons afløser at forhandle på plads, og der er nu en forventning om, at der vil være sat navn på, hvem der bliver den 9. september. Og fra de øvrige stats- og regeringschefer var der en forståelse for, at skilsmisseprocessen først kan gå i gang derefter.

Efter en fælles alvorsfuld arbejdsmiddag med vagtel, braiseret kalv og jordbær, hvor Cameron havde redegjort for resultatet af det britiske valg, sagde EU’s præsident Donald Tusk, at »ledere forstår, at der nu er brug for at give støvet tid til at lægge sig i Storbritannien.«

»Men vi forventer også at den britiske regering specificerer sine intentioner hurtigst muligt. Det var den besked, som vi forventer, at Cameron tager med sig tilbage til London,« sagde han.

Den tyske kansler, Angela Merkel, sagde, at hun opfatter brexit-resultatet som endeligt. Andet ville være »ønsketænkning,« som hun udtrykte det. Men hun understregede samtidig, at briterne ikke kan forvente, at de kan få de samme fordele af fællesmarkedet, når de ikke er medlem af EU.

»Storbritannien kan ikke forvente ikke at have nogen forpligtigelser, men beholde alle privilegierne ved EU,« sagde hun.

Boris Johnson, den førende brexit-stemme og en favorit til at afløse Cameron, har ellers sagt, at briterne kan slippe for den arbejdskraftens frie bevægelighed – et af hovedtemaerne i kampagnen på grund af den enorme tilstrømning af østeuropæere til Storbritannien - samtidig med at Storbritannien kan bevare den frie adgang til fællesmarkedet.

Det står dog også står klart, at brexit-siden ikke har nogen klar plan for vejen frem, hvilket har været en af de store overraskelser efter afstemningen.

Det sagt, så er det vigtige nu at fokusere på, at den ekstremt komplicerede og tekniske skilsmisse proces bliver god og ordentlig, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen.

»Det her er en historisk begivenhed, og den måde vi håndterer den, vil vi kunne læse om i historiebøgerne om 20-30 år,« sagde han.

De officielle forhandlinger kan dog først gå i gang, når Storbritannien har aktiveret artikel 50 – den officielle exit-proces for at forlade EU, fastslog de politiske ledere også.

På den måde kan de øvrige 27 EU-lande sikre sig, at skilsmissen ikke trækker ud i en evighed. Artikel 50 sætter nemlig et loft på maksimalt to år for exit-processen.

De 27 ledere fortsætter i dag mødet i Bruxelles på et uformelt topmøde for at diskutere processen og EU’s fremtid uden briterne i unionen.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.