Britisk parlament skal diskutere ny EU-afstemning
Knap 150.000 utilfredse briter har skrevet under på, at Storbritannien skal have en ny folkeafstemning om EU. Det skal parlamentet nu tage stilling til.
Det britiske parlament skal diskutere, om Storbritannien skal ud i en ny EU-afstemning.
Det sker, fordi en stor del af de briter, der i torsdagens folkeafstemning stemte for at forblive en del af EU, er utilfredse med resultatet, hvor 48,1 pct. stemte for EU, mens 51,9 pct. stemte imod.
De har derfor indgivet en begæring til parlamentet, hvor de opfordrer regeringen til at udskrive en ny folkeafstemning:
»Vi undertegnede opfordrer regeringen til at gøre brug af den regel, der fastslår, at hvis 'forbliv' eller 'forlad'-siden får mindre end 60 pct. af stemmerne baseret på en valgdeltagelse på under 75 pct., bør der være en ny folkeafstemning,« står der på begæringen.
Storbritannien stemte torsdag for at forlade EU med et snævert flertal og en valgdeltagelse på 72 'Forlad' vandt folkeafstemningen med 51,9 pct. (17.410.742 stemmer), mens 'Forbliv' måtte se sig slået med 48,1 pct. (16.141.241 stemmer).
Ifølge britisk lovgivning skal alle begæringer, der får flere end 100.000 underskrifter, tages op til debat i Parlamentet.
I skrivende stund har anmodningen til parlamentet fået 144.119 underskrifter, og tallet stiger konstant. Siden, hvor utilfredse vælgere kan skrive under, har desuden været nede flere gange i løbet af dagen på grund af den store tilslutning.
Ifølge den britiske avis The Independent vil parlamentet dog med sikkerhed afvise en ny folkeafstemning.