Nigel Farage: Danmark kan blive næste land til at forlade EU

Den britiske UKIP-leder tordner mod det »døende EU« og forudser, at flere lande kan være på vej til at vende fællesskabet ryggen.

Artiklens øverste billede
Ifølge lederen af det britiske uafhængighedsparti, Nigel Farage, skal danskerne måske til at vende sig til ordet "Dexit". Foto: Anthony Devlin

Den måske største vinder i den britiske folkeafstemning om EU – lederen af det britiske uafhængighedsparti Nigel Farage – forudser, at briternes beslutning om at forlade EU kan udløse en dominoeffekt i Europa.

Han nævner specifikt Danmark og Holland som mulige lande, der kan blive de næste i rækken til at træde ud af den kriseramte union.

Valgresultatet i Storbritannien får naturligvis stor betydning i det forenede kongerige, hvor premierminister David Cameron for kort tid siden meddelte, at han senest til oktober træder tilbage som følge af nederlaget.

Men ifølge Nigel Farage kan briternes nej få mærkbare konsekvenser langt ud over de britiske kyster. Som eksempel nævnte han på et pressemøde fredag morgen, at en nylig meningsmåling i Holland viser, at mange hollændere ønsker at træde ud af EU.

»Så måske er vi tæt på et nexit,« sagde Farage med en »nederlandsk« omskrivning af ordet brexit, som er en sammentrækning af »British« og »exit«.

Og Farage fortsatte:

»Det samme i Danmark: Et flertal dér er tilhængere af at forlade EU, så måske er vi tæt på et dexit« – altså et dansk farvel til EU.

Hvilket danske flertal, UKIP-lederen helt præcist refererede til, står ikke klart. Faktum er, at et klart flertal af danskerne ifølge flere meningsmålinger er godt tilfreds med EU-medlemskabet, selvom de EU-skeptiske partier ganske vist har vundet de seneste afstemninger om EU-spørgsmål; valget til Europa-Parlamentet i 2014 og folkeafstemningen om retsforbeholdet i december sidste år.

Udenrigsminister Kristian Jensen er da også hurtig til at påpege Farage's fejlagtige udlægning:

»Nej, Nigel Farage, målinger viser ikke, at danskerne vil forlade EU. Tværtimod - et klart flertal ser fordele ved at blive i et reformeret EU,« skriver han direkte til UKIP-lederen på Twitter.

Og uanset hvad er der heller ikke flertal i Folketinget for en dansk EU-afstemning på nuværende tidspunkt.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen afviste så sent som i dag på et pressemøde i Statsministeriet, at Danmark skal melde sig ud af EU. Adspurgt om han har planer om en folkeafstemning, svarede han:

»Danmark hører til i EU. Jeg opererer ikke med, at vi skal have nogen folkeafstemning om det grundspørgsmål.«

Også Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen understreger i dag, at selvom briternes nej giver stof til eftertanke, så hører Danmark til i EU, fordi det er bedst for danske interesser, at være med i fællesskabet.

»Jeg vil ikke anbefale en folkeafstemning ganske enkelt fordi, jeg ikke ønsker, at Danmark skal træde ud af EU,« fastslår hun.

Derimod vil Folketingets næststørste parti, Dansk Folkeparti, have en dansk folkeafstemning om medlemsskabet EU, har partiformand Kristian Thulesen Dahl bebudet.

Samme krav kommer fra Enhedslisten:

»Konkret foreslår vi afholdelse af en folkeafstemning senest grundlovsdag den 5. juni 2017. Det vil give tid til undersøgelser af alternative samarbejdsmuligheder til EU og ikke mindst give tid til en grundig og ordentlig debat i den danske befolkning. En afstemning er den eneste rigtige konsekvens af det britiske resultat, men der skal selvfølgelig være ordentlig tid til debatten,« siger politiske ordfører Pernille Skipper.

Danskernes opbakning til EU er dog næppe nok til at ødelægge den storsmilende Nigel Farage's høje humør på en dag som i dag.

»Jeg er henrykt over, at det er lykkes,« sagde han om briternes beslutning og beskrev valgresultatet som »almindelige, ordentlige menneskers« sejr over storpolitik, erhvervsgiganter og banker.

Foran rullende kamerater tordnede Farage desuden mod hele EU-projektet, som han anklagede for at have skabt masseindvandring til Storbritannien og medført lavere løn til britiske arbejdere. Samtidig erklærede han, at datoen 23. juni vil gå over i historien som en britisk »uafhængighedsdag«.

»EU har slået fejl, EU er døende. Jeg håber, at vi har slået den første sten ud af muren, og at vi nu er på vej mod et Europa med suveræne stater, der handler sammen, er naboer og venner, men uden et EU-flag og nytteløse, gamle EU-præsidenter, der aldrig er blevet valgt til embedet,« sagde Farage, mens hans tilhængere brød ud i højlydt jubel.

Alt er dog ikke fryd og gammen for den åbenmundede UKIP-leder.

Britiske medier vil uden tvivl bore i det faktum, at han allerede inden det endelige valgresultat lå fast, løb fra et af »leave«-kampagnens væsentligste valgløfter, nemlig løftet om at omdirigere 350 millioner britiske pund fra EU til det britiske sundhedsvæsen efter et eventuelt brexit. På direkte TV sagde Nigel Farage fredag morgen, at løftet var »en fejl« og at han ikke kunne garantere, at de mange millioner ville gå til sundhedsvæsnet.

»Jeg ville aldrig have givet det løfte. Det var en fejl af leave-kampagnen,« sagde han og forsvarede sig med, at garantien ikke var kommet fra ham selv, men fra den officielle »Vote Leave«-kampagne.

Se TV-klippet her:

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Sådan stemte briterne:

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.