Løkke: Et meget trist resultat for Europa og Danmark

Briternes beslutning om at forlade EU rokker dog ikke ved, at Danmark »hører til i EU,« siger statsministeren, som afviser dansk folkeafstemning.

Artiklens øverste billede

Danmark skal forblive i EU. Det er bedst for Danmark.

Det er den klare melding fra statsminister Lars Løkke Rasmussen, efter at det fredag morgen står klart, at et flertal af briterne har stemt for at forlade Den Europæiske Union.

Løkke havde håbet, at briterne ville blive, og begræder derfor resultatet:

»Vi må respektere det valg, som et flertal i den britiske befolkning har truffet. Jeg vil samtidig ikke lække skjul å, at jeg synes, at det er et meget trist resultat for Europa og Danmark,« siger Løkke i en udtalelse.

På et pressemøde i Statsministeriet, hvor også udenrigsminister Kristian Jensen deltager, tilføjer Løkke, at briternes beslutning vil få »alvorlige konsekvenser« for Storbritannien og det Europa, vi kender i dag.

Det nu er op til den britiske regering at fastlægge den videre vej for Storbritannien, siger Løkke, som håber, at briterne fortsat vil vare »tætte relationer« til EU. Han beskriver situationen som en skilsmisse, hvor boet nu skal deles.

Og netop for at undersøge, hvad der er Danmarks del i dette »bo«, nedsætter regeringen en tværministeriel taskforce, der skal kortlægge præcis hvordan briternes exit påvirker Danmark, dansk lovgivning og danske borgere.

Finansministeriet vurderet, at Storbritanniens udmeldelse af EU vil føre til lavere vækst, mindre eksport og flere arbejdsløse. Den danske regering har endnu ikke kommenteret det britiske resultat.

ikke bør følge briternes eksempel og melde sig ud af det europæiske fællesskab.

»Det britiske afstemningsresultat rokker ikke ved, at Danmark hører hjemme i EU. EU er Danmarks bedste mulighed for at påvirke den verden, vi på godt og ondt er en del af,« siger han.

Direkte adspurgt, om danskerne kan forvente en folkeafstemning, svarer han:

»Danmark hører til i EU. Jeg opererer ikke med, at vi skal have nogen folkeafstemning om det grundspørgsmål.«

Dansk Folkeparti mener ellers, at danskerne i lyset af briternes nej til EU også skal til folkeafstemning om medlemsskabet.

Løkke lægger ikke skjul på, at EU-projektet er udfordret, efter de tre seneste folkeafstemninger i Danmark, Holland og nu Storbritannien, som alle endte med sejre til EU-modstanderne.

»I befolkningerne eksisterer der en skepsis mod EU. Det må vi som beslutningstagere i EU tage meget alvorligt,« lyder det fra statsministeren.

Resultatet af den historiske britiske folkeafstemning endte med 51,9 procent for »leave« og 48,1 procent for »stay.

Dermed har over 17 millioner briter har sat deres kryds ved, at Storbritannien skal melde sig ud af EU – det er over en million flere stemmer end »stay«-siden.

Resultatet er primært båret hjem af England og Wales, mens Skotland og Nordirland klart har stemt for at forblive i det europæiske fællesskab.

Kristian Jensen rejser senere i dag til Luxembourg for at drøfte EU's fremtid med de resterende 26 lande, der fortsætter i samarbejdet.

Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, beskriver valgresultat som et »historisk øjeblik«, der kan få dramatiske følger.

På nuværende tidspunkt er det umuligt at forudsige de politiske konsekvenser af "brexit" – og da slet ikke i Storbritannien, lød det fra den polske EU-formand. Han advarede dog mod at gå i panik:

»Hvad der ikke dræber dig, gør dig stærkere,« sagde han.

Få minutter efter Løkkes pressemøde meddelte den britiske premierminister David Cameron, at han træder tilbage og overlader posten til en anden – forhåbentlig seneste til oktober, meddelte han. Det bliver dermed en ny regerings opgave, at trække Storbritannien ud af EU efter 43 års medlemsskab.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.