Terroristen: »EM bliver en kirkegård«

Terroristen, som mandag aften dræbte to politifolk, opfordrer i en video på Facebook til at slå flere betjente, journalister og rappere ihjel.

Artiklens øverste billede
Foto: Thibault Camus/AP

Mordet på de to politifolk mandag aften vest for Paris er måske kun begyndelsen til en serie af angreb på repræsentanter for ordensmagten, journalister og rappere.

Det fremgår af en 13 minutter lang video, som terroristen, Larossi Abballa, 25, lagde på nettet, kort efter at han havde dræbt en vicepolitiinspektør og hans hustru.

Den lange besked er blevet genfortalt af den franske journalist og specialist i jihadisme, David Thomson. Han fortæller til den franske radiostation FRI, at videoen er lagt på nettet via applikationen Facebook live, hvorfra man kan sende direkte.

I videoen opfordrer Abballa andre til at dræbe så mange politi- og fængselsbetjente, journalister og rappere som muligt under EM, hvor hele styrken er fokuseret på at beskytte de mange fodboldfans. Terroristen nævner flere navne, og forudsiger:

»EM bliver en kirkegård,« lyder det i videoen ifølge Thomson.

Abballa skulle også have lagt fotografier af sine ofre på Facebook. Den treårige dreng, som parret havde sammen, optræder også i videoen.

»Jeg ved endnu ikke, hvad jeg vil gøre ved ham,« siger terroristen.

Drengen slap som den eneste derfra i live og uden mén, men i en tilstand af chok ifølge franske medier.

Forinden havde Abballa først dræbt drengens far, en 42-årig politichef, ved 20.40-tiden. Det skete i parrets hjem. Det lykkedes dog politimanden at flygte ud på gaden, hvor naboerne så ham og ringede til politiet, som straks kom til. Kort efter fulgte specialstyrkerne efter.

Imens gemte terroristen sig inde i huset. Han blev dræbt, da politiets specialstyrker valgte at gå til angreb.

Inde i huset fandt de liget af politichefens hustru, som var ansat i politiets administration.

Dømt for terrorplaner

Larossi Abballa var fransk statsborger, og han havde allerede været dømt for terrorplaner i 2013, hvor han fik en straf på tre års fængsel, heraf var seks måneder betinget.

Ifølge avisen Le Monde dukkede hans navn desuden for nyligt op i forbindelse med en undersøgelse af en mand, som var taget til Syrien. Dengang vurderede efterforskerne ikke, at han udgjorde en trussel for sikkerheden.

Før specialstyrkerne gik ind i huset, forsøgte de at forhandle med terroristen. Mens de talte med ham, svor han troskab over for terrornetværket Islamisk Stat (IS) og truede med at sprænge huset i stykker. Der blev ikke fundet sprængstoffer i huset.

Han gav også udtryk for, at han var gået direkte efter en politibetjent, ligesom han nævnte navnet på en af talsmændene for IS, nemlig Abu Mohammed Al-Adnani, som regnes for at være netværkets største ”headhunter” af udenlandske jihadister. Han skulle desuden også være den, som organiserer angreb uden for Syrien og Irak, hvor IS har deres base.

Få timer efter drabene tog IS ansvaret for de to mord.

Lige det, de frygtede

For den franske regering at se er der heller ingen tvivl om, at der er tale om terror, sagde landets præsident, Francois Hollande, tirsdag formiddag på radioen:

»Frankrig står over for en meget vigtig terrortrussel,« erkendte præsidenten, som allerede mandag aften holdt møde med de nærmeste ministre.

Le Monde fortæller, at netop den fremgangsmåde, som blev valgt i aftes, var noget af det, de franske myndigheder frygtede mest under EM.

Det kaldes for et discount-angreb. Dvs. et terrorangreb, hvor et individ uden frygt for eget liv, og uden ret mange våben, formår at forrette stor skade på et mål, som det er svært at forudsige – og derfor at beskytte.

Det er en slags modsætning til det, som foregik på koncertstedet Le Bataclan i Paris i november, hvor 130 mennesker mistede livet. Og til massakren i Orlando, hvor 49 mennesker blev dræbt natten til søndag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.