*

Europa

Tysk by i chok: »Skræmmende og uforklarlig« sejr til nazi-lignende parti

Hvad gik der galt, spørger man sig selv om i den tyske by Büdingen, hvor NPD stormer frem.

NPD fik 14 pct. af stemmerne i den tyske by Büdingen. Arkivfoto: Michael Sohn/AP

»Valgresultatet finder jeg skræmmende og dybest set uforklarligt.«

Borgmesteren i den tyske by Büdingen, Erich Spamer, har brugt de seneste par døgn på forholde sig til valgresultatet i sin kommune.

På den ene side kan han glæde sig over, at hans parti, Die Freien Wähler, efter alt at dømme fik 27 pct. af stemmerne.

På den anden side står han med et forklaringsproblem. For de foreløbige valgresultater har givet det nazi-lignende, højreradikale parti Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) hele 14 pct. af stemmerne. Og det i en kommune, hvor partiet fik blot 2,2 pct. af stemmerne ved sidste valg i 2011.

Racistisk og krigerisk? Tysk parti risikerer at blive forbudt

I et interview med Tagesspiegel fortæller Spamer, at han havde regnet med, at partiet ville gå frem, da NPD's kandidat til borgmestervalget, Daniel Lachmann, i september fik 8,2 pct. af stemmerne. Lachmann har i øvrigt siddet i byrådet siden 2006.

Men at succesen skulle blive så stor, kom som en ubehagelig overraskelse.

At Büdingen, som har 21.000 indbyggere, også er hjemsted for delstaten Hessens største flygtningecenter med plads til 800 personer, mener han ikke nødvendigvis har en direkte sammenhæng med partiets succes, selv om NPD har stået i spidsen for protester mod centeret.

Til gengæld bemærker han, at masseovergrebene i Köln nytårsnat kan have spillet ind samt det faktum, at det højrepopulistiske Alternative für Deutschland (AfD) ikke stillede op i Büdingen som det eneste sted i Hessen.

NPD er i øjeblikket omdrejningspunktet i en sag ved forfatningsdomstolen i Karlsruhe, hvor man skal tage stilling til, hvorvidt partiet kan erklæres forfatningsstridigt og dermed ulovligt.

Det er de 16 tyske delstater, som har indklaget partiet over for forfatningsdomstolen, fordi partiet efter deres mening udbreder den samme racistiske og voldelige ideologi som Adolf Hitlers nazistiske parti.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her