Europa

Norges nye flygtningeminister Sylvi Listhaug »får Thatcher til at fremstå som blød«

Den ene var tæt på at vælte sin egen regering, den anden er hård som stål. Norge har fået nye ministre.

Norges nye indvandrings- og integrationsminister Sylvi Listhaug fra Fremskridtspartiet. Arkivfoto: Fremskrittspartiet

Onsdag formiddag kunne den norske statsminister, Erna Solberg fra Højre, endelig præsentere landets nye ministre efter 24 timer med heftige spekulationer i norsk presse.

Fire nye ansigter kom ind, tre røg ud, og tre fik nye opgaver.

Dermed blev det bekræftet, at Fremskridtpartiets (Frp) næstformand, Per Sandberg, for første gang får en ministerpost, idet han sætter sig i fiskeriministeriet.

En anden markant Frp-politiker, landbrugsministeren Sylvi Listhaug, bliver minister for indvandring og integration, som for første gang smelter sammen, men som dog kommer til at ligge under justitsministeriet.

De to udnævnelser fik flere kommentatorer til at hæve øjenbrynene, og på Dagbladet kaldte én Listhaug for potentielt »farlig«.

Listhaug har som landbrugsminister flere gange lagt sig ud med landmændene, og ifølge Aftenposten er hun af en partifælle blevet beskrevet som en politiker, der »får Margaret Thatcher til at fremstå som blød.«

Tidligere på året kaldte hun kvindebevægelsen for reaktionær og egoistisk, og i november langede hun ud efter den norske kirke og politiske modstandere og talte om et »godhedstyranni, som rider det norske samfund som en mare.«

I 2010 ønskede hun at hænge plakater af seksualforbrydere op i disses nabolag til skræk og advarsel, og så har hun sagt, at homoparaden næppe styrker de homoseksuelles rettigheder. I 2011 lød det, at klimaforandringerne ikke beviseligt er menneskeskabte, ligesom hun har kaldt norsk landbrug for »kommunistisk.« 

»Alle, som ikke bryder sig om Frp i regeringen, vil nok få lidt mere at være imod,« skriver Aftenpostens politiske kommentator, som kalder Listhaug en »stejl« politiker, der kan vælge at lægge mere vægt på at standse indvandringen end på at integrere dem, der kommer.

Johannes Bergh, valgforsker ved det norske Institutt for Samfunnsforskning, tilslutter sig den karakteristik.

»Hun er en politiker, som har stor støtte internt i Fremskridtspartiet, men hun er en smule aggressiv i politiske debatter og har nok ikke så mange venner i oppositionen, for hun kan være meget hård. Til gengæld er hun afholdt af Frp's egne vælgere. Hun er en politiker, som er ret konfronterende og opsøger konflikter og debatter. Hun er ikke en politiker, som man forbinder med kompromisser,« siger han.

Med udnævnelsen får Frp fuld kontrol over indvandrings- og integrationspolitikken i Norge. Og mens partiet i sensommeren kæmpede med dårlige meningsmålinger efter næsten to år i regeringen, er der da også noget, som tyder på, at partiet har vind i sejlene pga. netop indvandrings- og integrationspolitikken.

»I sensommeren var der en stemning, hvor folk gerne ville tage imod flere flygtninge, og en liberal holdning til indvandring var det dominerende billede i Norge. Men så ændrede det sig i løbet af efteråret, som det gjorde i hele Europa, og man så nu problemer i, at der kom så mange til landet og ønskede pludselig en stramning. Og så kunne Fremskridtpartiet sige: "Hvad sagde vi? Det har vi ment hele tiden, og nu kommer de andre partier endelig med." Så partiets position er nu blevet alment accepteret,« forklarer Johannes Bergh.

Med udnævnelsen af den 55-årige Per Sandberg spekulerer flere kommentatorer nu i, om Fremskridtpartiet kan fortsætte det dobbeltspil, som partiet er blevet beskyldt for.

Provokatøren Per Sandberg har været manden, som fra Stortinget har kunnet fastholde den politiske ukorrekthed, som vælgerne forventer fra Fremskridtspartiet, men som det kan være svært at slippe af sted med i regeringen. Han har gentagne gange kritiseret den regering, som hans parti selv er en del af, og i sommer truede han indirekte med at stille et såkaldt kabinetsspørgsmål, hvilket i sidste ende ville kunne have væltet regeringen.

Nu, hvor han er blevet fiskeriminister, kan det blive sværere at fastholde imaget som klassens frække dreng.

»Det har fungeret rigtig godt for Fremskridtpartiet at have en, som kunne sige det, som vælgerne tænkte, og nu får han en anden rolle, hvilket betyder, at partiet mister en fritalende politiker i Stortinget. Jeg tror, at det kan være et forsøg på at få bredere accept af regeringsprojektet blandt Fremskridtpartiets græsrødder, som Sandberg repræsenterer,« siger Johannes Bergh, som dog tilføjer, at fiskeriministerposten ikke er en tung en af slagsen.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: DF tænker ikke på Danmark, men kun på sig selv

Jo, der var noget at komme efter ved forhandlingsbordet. Men DF havde andre planer, og de er ikke til gavn for Danmark.
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her