Landmand: Nærgående ulvekobbel spreder frygt i Nordtyskland

Landmanden Helge Johannes siger, at man ikke længere kan bevæge sig frit ved byen Uelzen.

Artiklens øverste billede
Ulve

Landmanden Helge Johannes fra byen Uelzen syd for Hamborg - omkring 250 km fra den danske grænse - har det svært med ulve.

Gennem flere måneder har et ulvekobbel spredt frygt i Brambostel lidt vest for byen, og i slutningen af marts fik Helge Johannes held til at optage en video af ulvekoblet, som bevæger sig over hans mark nær traktoren.

Videoen viser ifølge landmanden den virkelighed, indbyggerne i området ved Uelzen lever med, og den bekymring for især børnenes sikkerhed, der følger med.

"Vi kan ikke længere bevæge os frit her. Frygten er for stor," siger han til lokalavisen Allgemeine Zeitung.

Ifølge landmanden viser hans video, at ulvene ikke bare passerer traktoren. De ligner et kobbel på jagt, og ulvene virker ikke bange, selv om traktorens motor kører højlydt, vurderer han.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Helge Johannes har filmet ulvene for at vise noget, som han mener ofte bliver nedtonet i den offentlige debat, når man taler om ulve i naturen - nemlig hvor tæt ulvene egentlig kommer på menneskene, og hvor bange man kan blive, når man står ansigt til ansigt med et kobbel ulve.

Ulvens tilstedeværelse i Europa, og ikke mindst hvorvidt ulvene kan finde ud af at holde sig på sikker afstand af mennesker, har været debatteret meget de seneste år.

Den første ulv blev set i Danmark i oktober 2012, men ifølge ulvejægeren Jesper Schytte skal vi først regne med at møde de første egentlige ulvekobler i Danmark i dette efterår. Han vurderer, selv om det ikke er bekræftet, at der er tre ynglende ulvetæver i Danmark lige nu.

Ulvene i Danmark er fredede af EU's habitatdirektiv, og Naturstyrelsen vurderer, at ulvene - selv om de kan virke skræmmende - ikke betragter mennesker som byttedyr.

"Der er også masser af vildt til den i Jylland, så den behøver ikke finde andre fødekilder," sagde jurist hos Naturstyrelsen, Jacob Christian Bertram, sidste år til Jyllands-Posten.

Ifølge tal fra universitet i Warszawa er der omkring 12.000 ulve i Europa fordelt på 22 lande. Det vurderes, at det er ulve fra de polske skove, som er udvandret, og nu er kommet til Tyskland og Danmark.

Den polske forskning peger også på, at ulve har brug for relativt megen plads - omkring 200-350 km2 - til sit territorium. I Sverige er en floks territorium på omtrent 1000 km2.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.