Flere tror på Adam og Eva

Et stigende antal europæere tror på, at gud skabte universet, jorden, dyr og mennesker.

Artiklens øverste billede
Religion har en stigende andel i den politiske retorik i Europa. Specielt i Rusland og Østeuropa mener dansk forsker.

Darwins evolutionsteori er under pres i Europa, hvor en tiltagende andel af befolkningen bekender sig til kreationisme – Troen på at en gud havde en afgørende hånd med i skabelsen af universet, jorden, dyr og mennesker.

Det er en af konklusionerne i den nyligt udgivne bog ”Creationism in Europe”, som to danske forskere Peter C. Kjærgaard og Hans Henrik Hjermitslev er medforfattere til.

Der findes ifølge Peter C. Kjærgaard, der er professor i evolutionsstudier på Aarhus Universitet, ikke nogen samlet europæisk undersøgelse af, hvor mange der fornægter Darwins evolutionsteori, men undersøgelser fra de enkelte lande viser, at antallet er størst i Rusland og de tidligere østblok-lande. Her har man i de seneste 15-20 år oplevet en markant stigning i tilhængere af kreationisme.

Han mener, at det hænger sammen med, at der efter Jerntæppets fald er blevet mere plads til religiøse bevægelser og religiøse ledere, som under den kommunistiske periode undertrykt.

”Vi ser i vores forskning at kreationisme bliver en del af den politiske agenda, som ønsker at gøre op med de tidligere kommunistiske regimer og en del østeuropæiske politikere bruger sammenkædningen af politik og religion, som en vigtig del af deres retorik,”  forklarer Peter C. Kjærgaard og fortsætter:

”Hvor kreationisme traditionelt har været forbundet med ultrakonservative bevægelser i USA, ser vi nu, at synspunktet vinder tilhængere i Østeuropa i bevægelser, der normalt anses for progressive.”

Således er der ifølge Peter C. Kjærgaard adskillige eksempler på, at indflydelsesrige politikere har ønsket kreationisme sidestillet med evolutionslæren, eller Darwin helt ud af biologiundervisningen

Det mest markante eksempel er den tidligere polske vice-undervisningsminister Mirosław Orzechowski, der i 2006 forlangte evolutionslæren helt fjernet fra det polske skoleskema.

I Danmark, Sverige og Island er det mere end 80 pct. af befolkningerne, der tror på evolutionsteorien.

I Benelux-landede, England og Irland er det cirka 70 pct., som tror på, at mennesket har udviklet sig fra mere primitive dyrearter.

I bunden af de vesteuropæiske lande finder man Cypern, hvor kun godt 40 pct. tror på Darwins teori.

Helt galt står det ifølge Peter C. Kjærgaard til i Tyrkiet, hvor der i de seneste 15 år har været en drejning mod muslimsk kreationisme.

”Her har muslimsk kreationisme i de seneste 15 år vundet enormt frem, så Tyrkiet nu er det eneste europæiske land, hvor der er færre tilhængere af evolutionsteorien end i USA. Det er blevet decideret svært at være biologilærer i en tyrkisk skole i dag. Sådan har det ikke tidligere været, så det er et nyt fænomen,” forklarer Peter C. Kjærgaard.

Sidste gang, diskussionen om evolution versus intelligent design var fremme i Danmark, var i 2007, hvor Europarådet vedtog en resolution der kritiserede den tiltagende udbredelse af kreationisme i den europæiske undervisningssektor.

Det fik blandt andet den konservative folketingskandidat Tove Videbæk på barrikaderne. Hun var dengang medlem af Kristendemokraterne og kæmpede indædt imod resolutionen.

Peter C. Kjærgaard tror, at man i de kommende år vil se flere initiativer fra europæiske kreationisters side for at sikre skabelseslæren mindst bliver sidestillet med evolutionslæren i skolernes biologiundervisning.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.